Tietoa mainostajalle ›

Hederligt bryggkaffe

Tiderna förändras och så måste vi. Efter otaliga år av espresson, cappuccinon, macchiaton, café latten, cafe au lait*, cafe moccha och så vidare är det nu dags att gå vidare. Tiden är inne för oss nordbor att acceptera vårt arv och återgå till old-school-hederligt** bryggkaffe. För ärligt talat, trots att det tagit oss ett decennium att lära oss livsstilen att på väg till jobbet grabba en cappucchino, svepa en espresso efter lunchen eller plocka sönder en croissant i samband med en café latte vid frukostbordet är vi grova vikingar menade att sörpla vanligt pannkaffe. Nu är det är dags att vara ärliga mot oss själva och återvända till våra rötter.

Jag ser en gammaldags redbar höst framför mej. Folk beställer svart kaffe och sörplar upp det från tefat***. Sockerbitar i munnen som kaffet kan destilleras igenom istället för brunt strösocker i liten papperstub. Sköra koppar med guldkant och blommönster istället för skållheta glas. Normallånga teskedar i motsats till giraffhalsskedar och sträva trästickor. Gott folk, framtiden är bryggkaffe.*det ÄR skillnad på café latte och café au lait.
**hederligt uttalas här med ett mycket kort e. Som man gör i Västnyland.
***kaffefat.

10 kommentarer:

 1. peppe,

  nu är du en bit på väg, utan tvekan, men det låter lite 1700-tal med guldkanter och annat bjäfs.

  fram för rent svart kaffe, sockerbitar och en skvätt av den där ädla varan ni är så bra på i finland (i varje fall att stjälpa i er). allt serverat direkt i nävarna!

  det måste ju vara lite goa grejer i systemet direkt på morgonen om man skall orka med det svarta eländet* man har framför sig. gillar man inte vodka kan man ju alltid strunta i kaffet och dricka a-fil i stället men då vill inte jag vara i närheten för jag har känslig mage**.

  eder m.x:

  * kallas även för arbete
  ** mycket känslig för a-fil, känner jag på mig

  SvaraRadera
 2. Öhmm... pensionärsvarning?!

  Kanske dags att skaffa benvärmare, beige kappa, broddar, rullator och hörapparat på direkten? Espresso är en del av det som kallas för utveckling, och utveckling är en stark anledning till att vi inte längre seglar små träskepp, bränner byar och offrar små gulliga djur till asagudarna. Bryggkaffe? Bahhh!

  SvaraRadera
 3. Njaaaaaaah, ska man köra svart så ska det vara parisienne i pressokanna. Eller, om man är snål, Arvid Nordquists Franskrost. Pauligs parisienne är nog bättre, men kostar det dubbla. Och Robert Pauligs Habanero kostar ännu mer... men mmmmmmmm....

  SvaraRadera
 4. Visst ja, bilden oxå. http://flickr.com/photos/llauren/2820843913/

  SvaraRadera
 5. Aj sidu. Man kan länka oxå. Nu var jag phux.

  SvaraRadera
 6. Håller med dig i sak Peppe, vi har snart gått varvet runt nu. Då jag också har åtminstone en finlandssvensk gren i stamträdet räknar jag mig också till de där osofistikerade vikingaanorna. Men du.. bryggkaffe? Nja. Ännu hellre kokkaffe. Helst på vedspis. Med nybakt bröd till... För den som vill ha överkurs med bönor som man rostat själv...;)

  SvaraRadera
 7. Mickey X: kloka man. Guldkanter och sirliga blommar är dock det hetaste på servisfronten just nu.

  Björnen: jag vet. jag vet. Du är en sucker för espresso. och det ÄR gott, men vänta bara inom kort dominerar det traditionella kaffet marknaden igen.

  Llaurén: jaaa! parisienne i pressokanna är sjukt gott. om jag ska vara riktigt ärlig så vet jag inte riktigt skillnad på bryykaffe, pannkaffe, kokkaffe och pressokaffe... novis som jag uppenbarligen trots allt är.

  Ninde: en finlandssvensk gren i stamträdet? det är ju fantastiskt! och jag håller med dej om att ju mer old school det blir, desto bättre.

  SvaraRadera
 8. Kokkaffe och kaffe-kask är nästa steg.

  SvaraRadera
 9. ... men. Jag vill inte. Bryggkaffe är ju äckligt ju. Ska jag gå tillbaka till att vara tolvårig kaffevägrare då? :)

  SvaraRadera
 10. amen! men jag måste säga att ni är mycket bättre på det här med att servera vanligt bryggkaffe i finland än vad de är i sverige. man kan ju få kaffe precis precis vart som helst = bra.

  SvaraRadera