Tietoa mainostajalle ›

Businesskvinnor

Före påsken fick jag ett mail som handlade som texten Liikenaiset i City-lehti.

Jag skriver till dig gällande City-lehti. Vet inte om du såg eller reagerade på pärmen av tidningen 6/2012. Själv såg jag rubriken Liikenaiset och tänkte att de hade intervjuat en inspirerande kvinna typ Minna Parikka. Men nej – artikeln handlar om prostitution i Helsingfors nattklubbar! Att använda ordet liikenaiset för att beskriva bland annat en städerska från Tallinn som är tvungen att sälja sin kropp upplever jag som kränkande och förnedrande mot ALLA kvinnor. Att den här sortens tankar finns i samhället är deprimerande, men när de lyfts upp och understöds av en tidning för unga som dessutom har en ung, kvinnlig chefredaktör, då är det bara hemskt!

Jag har inte möjlighet att delta in en offentlig debatt, men jag blir jätte glad om du tycker att saken är värd att ta upp t.ex. i din blogg.

 Jag har inte själv läst artikeln, men kanske någon av er gjorde det?

Jag är inte säker på om jag orkar ge mig in i evighetsdiskussionen om den lyckliga horans existens, men prostitution är inte jämförbart med alla andra serviceyrken. Eller perspektivet: är du lika okej med att din syster/mamma/dotter/fru är frissa som att hon har sex med främmande farbröder som betalar för det?

37 kommentarer:

 1. jag läste texten, om jag inte minns detaljerna fel så var den mycket mekankolisk och målade upp en inte särskilt lycklig värld, en av de prostituerade beskrevs se ut att ha blivit slagen. skriven med enligt min mening mycket respekt för de intervjuade. city-lehtis rubriksättning brukar ibland vara rätt off, jag tror de kalla raakel liekki för ett "renessanssi-nero" nåt nummer senare.

  SvaraRadera
 2. skönt att höra att den var vettig. det är ju inte alltid, eller till och med sällan, som skribenten sätter rubriken själv. I värsta fall kan det vara en trött grafiker som inte ens läst artikeln. Eller bara en sensationslysten nyhetschef.

  SvaraRadera
 3. minna lindeb7:26 fm

  "Perspektivet" säger allt i ett nötskal. Det är så lätt att tycka som objektiv individualist, men skulle min käraste syster...

  SvaraRadera
 4. Sofie9:57 fm

  Artikeln tyckte jag faktiskt var bra, gav prostituerade en talan och förskönade inte yrket. Titlen är ju kanske litet missvisande, men tyckte det inte ens var endast "liikenaiset" utan att det var löpsedeln och artikeln hade en mer beskrivande (under-)rubrik. Kan dock vara att jag kommer ihåg fel, hittade inte artikeln online. Anyways, handlade definitivt inte om den lyckliga horan utan mer om hur hemskt det är att vara prostituerad...

  SvaraRadera
 5. Lurkeslurk11:52 fm

  Jag läste nyligen en bra text av Linus Fremin om ämnet, apropå tv-serien The Client List. Läs här.

  SvaraRadera
 6. ”… Eller perspektivet: är du lika okej med att din syster/mamma/dotter/fru är frissa som att hon har sex med främmande farbröder som betalar för det?...”

  Personligen anser jag att fastän jag inte är okej med att en person gör något betyder det inte att jag har någon rätt att förbjuda* det (med det argumentet kan man i princip förbjuda vad som helst).
  I det hänseendet anser jag att de båda är precis lika; jag har lika lite rätt att förbjuda någon att bli prostituerad som att bli frisör.

  *Förbud här med en bredare betydelse än rent juridiskt

  SvaraRadera
 7. men ska man då inte heller förbjuda folk att sälja/använda knark, köra fulla, slå sina barn, sälja sina organ eller?

  SvaraRadera
 8. Det är naturligtvis under förutsättning att ens beteende inte skadar någon annan eller hindrar någon från att leva sitt liv som hon själv vill.

  Jag tror på stor personlig frihet under stort personligt ansvar.

  SvaraRadera
 9. Anonym8:32 em

  Artikeln finns här:

  http://www.city.fi/artikkeli/Suomen+ulkomaalaiset+seksity%F6l%E4iset/4542/

  SvaraRadera
 10. Anonym11:18 em

  Fast jag håller inte med det där om serviceyrken. Eller jag tycker inte man skall bortförklara den förklaringen genast. Visst kan man hävda att sexförsäljning inte är ett arbete (inga rättigheter, arbetsskydd, pension etc) men däremot kan ju arbetets karaktär gällande en del kundträffar påminna om andra sorter av servicearbete (könade sysslor med liknande arbetsrelaterad stress, emotionella nivåer, kroppskontakt, feminin sexualisering). Vilket inte berättigat verksamheten kanske, men ett perspektiv i alla fall. Ja produkten är definitivt en annan, men det finns vissa likheter.

  Sen måste man minnas att erfarenheterna från finska och utländska kvinnor i Finland skiljer sig markant. Det är ju självklart ganska olika omständigheter, inte minst pga språkliga, kulturella och sociala faktorer. Ekonomin spelar väl en roll för båda grupperna, men för en del är valet mer självständigt än för andra.

  Artikeln var däremot ovanligt bra för en tidningsgrej om ämnet, tenderar ofta att bli väldigt sensationslystet.

  SvaraRadera
 11. Jag försöker igen. Min kommentar kanske tappade bort sej på vägen.

  Jag är den trötta grafikern på City-lehti och jag kan lova er att det ALDRIG är grafikerna som skriver rubrikerna! Rubriksättningen är den redaktionella sidans jobb som sej bör. Däremot kan jag hålla med om att Liikenaiset kan vara aningen missvisande och det är klart att HUORAT eller PROSTITUOIDUT skulle ha väckt mer uppmärksamhet, men ingen vill väl gå så lågt...

  SvaraRadera
 12. Sorry Lina, det var inte meningen att dissa grafiker. Min erfarenhet från Papper är att de jobbar som fan, dag och natt och att de ibland kommer med rubrikförslag som passar utrymmet bättre än det journalisten förslagit.

  SvaraRadera
 13. Anonym8:51 fm

  Att tycka eller inte tycka att prostitution är okej är en grej, men jag reagerade mest på "är du lika okej med att din syster/mamma/dotter/fru är frissa som att hon har sex med främmande farbröder som betalar för det?" För vad spelar det egentligen för roll vad JAG tycker om var min syster/dotter/fru gör? Vi är fria individer fria att göra val och ta konsekvenserna. Åtminstone i vårt land, mer eller mindre. Om en kvinna av egen fri vilja valt att sälja sin kropp, vem är då JAG att säga huruvida det är okej? Jag kanske aldrig själv skulle hora, men det ger mig inte rätten att tycka till och säga åt någon annan hur denne ska leva sitt eget liv.

  SvaraRadera
 14. Liikenaiset kanske är en skämtsam översättning från engelskans working girls, som vanligtvis avser prostitution.

  "är du lika okej med att din syster/mamma/dotter/fru är frissa som att hon har sex med främmande farbröder som betalar för det?"

  Jag skulle inte acceptera att min fru prostituerade sig, och om hon gjorde det skulle hon inte vara min fru länge till.
  Men i större utsträckning har jag heller inte möjlighet eller rätt att besluta om vad andra gör.

  Jag kan avskärma mig själv från det hela och se till att det inte påverkar mitt liv, men jag har inte rätt att vifta med pekpinne och säga "nej, du får inte göra så" eftersom det rent tekniskt sett inte skadar någon.

  Ponera att min fru är en av de ledande cheferna för Lockheed Martin och dagligen ser hon till att det produceras bomber som spränger små barn i bitar.
  Där har man en handling som bokstavligen skadar människor, men förmodligen skulle det vara ett mer socialt accepterat jobb än prostitution i mångas ögon.

  SvaraRadera
 15. Jag håller med om att det är besvärligt att bestämma hur andra människor ska leva sina liv. Men hur många prostituerade är verkligen det av helt fria val? Alltså jag vet inte. Kanske fler finländska än andra nationaliteter.

  Om man skadar sig själv? Och vem ska avgöra vad som är skadligt och vem som är offer. Och om det finns en efterfrågan på prostituerade leder det då till ännu mer trafficing? Jag har inget klart svar, men vidhåller fortfarande att det är problematiskt att sälja sin kropp.

  SvaraRadera
 16. Anonym10:15 fm

  Antagligen, ja, är de flesta som säljer sig av egen fri vilja finländare. Säkerligen är detmånga av dem som avskyr det, precis som det finns kontorsråttor som hatar sina jobb, radiopratare som hatar sina jobb, kassapersonal som hatar sina jobb, rekkakusker som hatar sina jobb, lokförare, bokförare, läkare, rörmokare, etc etc etc. Fortfarande har många valt det, och kanske någon gång tyckt om det. Eller sedan inte. Men fortfarande ett val.

  Trafficing är sedan en helt annan diskussion, kan jag tycka. För en prostituerad som inte är offer för trafficing har i princip alltid möjligheten att sluta om det inte känns kiva, och välja en annan karriärsbana. Precis som den missnöjda kassatanten.

  F.Ö. tycker jag inte alls att det är besvärligt att bestämma hur andra människor ska leva sitt liv. Tvärtom, det är mycket enkelt: man bestämmer inte. Beroende på relationen till andra människor kan man alltid ge råd och berätta sin åsikt, men bestämma kan man aldrig. Inte behöver man vara okej med det heller, man behöver bara kunna respektera den andra människans val och älska den oberoende.

  SvaraRadera
 17. Som svar på frågan om varför man skall tycka något om hur andra väljer att göra i sina liv så är svaret enkelt: Vårt demokratiska samhälle bygger på just tyckande om hur samhället skall se ut dvs vad andra och vi själva skall få lov att göra. Det gäller allt ifrån det mest privata till det offentliga.

  Hela vårt politiska system vilar på att vi som grupp tillsammans beslutar reglerna för vad den enskilda individen får och inte får göra. Det gäller allt ifrån formerna för hur många man får gifta sig med till vilka varor som skall vara till salu på Ica, eller för all del på gatan.

  SvaraRadera
 18. Håller med Spock.

  Sedan måste jag också invända till argumentet om att trafficing är en helt annan diskussion. jag tcyker att trafficing och prostitution är mycket nära besläktade. Om det inte fanns prostitution skulle det inte heller finnas trafficing.

  SvaraRadera
 19. "...Hela vårt politiska system vilar på att vi som grupp tillsammans beslutar reglerna för vad den enskilda individen får och inte får göra..."

  Jag är själv inte emot demokrati eller för anarki. Jag anser att så fort två eller flera människor är på samma ställe MÅSTE det finnas "spelregler".

  Emellertid anser jag att det finns saker som varken staten eller någon annan har något att säga till om, t.ex vilken slags sex man skall få ha eller med vem (homosexualitet har varit förbjudet för inte så länge sedan). För mig hör frivillig prostitution också hit.

  Om man går efter vad de flesta tycker betyder det i praktiken att precis vad som helst kan förbjudas under en "demokratisk täckmantel" som egentligen bara är pöbel-mentalitet. Lyckas jag övertyga tillräckligt många kan jag t.ex förbjuda preventivmedel, leggings och att kvinnor får vara utanför hemmet utan slöja. Bara för att det är demokrati betyder det inte att det är "rätt".

  Men som jag tänker KAN jag inte förbjuda leggings eftersom det inskränker andra individers rätt att leva sina liv som de vill, utan att det för den delen skadar någon annan.

  SvaraRadera
 20. "Om det inte fanns prostitution skulle det inte heller finnas trafficing."

  Tycker det är lite naiv inställning, Jämför med förbudstiden i USA.
  Visst, kanske om man med 100% säkerhet kunde säga att det inte finns prostitution, men då måste man i samma veva säga att sex inte existerar.

  Tror snarare att om det fanns laglig prostitution så skulle det hela inte försigå i skuggorna, och trafficingen skulle minska. Övervakning och transparens ger trygghet.

  SvaraRadera
 21. @Sepensalbus, du har absolut en poäng vad gäller att demokrati till syvende og sidst är en form av poplularitetstävling som framförallt promotar intressen tillhörande grupper som redan har makt i samhället och tillhör det som så vackert kan kallas norm.
  Däremot, och det skall vi inte glömma av, så är det ju faktiskt lagligt att prostituera sig. Men problemet ligger ju inte i huruvida man får eller inte får lov at sälja sin kropp, för det är ju som sagt lagligt, problemet ligger ju i så fall i att det fortfarande är stigmatiserande att sälja sin kropp och strängt taget är det väl också det som inlägget i sin kärna handlar om. Personen som skrivit texten som skickades till Peppe vänder sig ju emot att man använder ordet "affärskvinna" om en postituerad. Skall man se det krasst så menar alltså personen att ordet affärskvinna inte tillhör samma diskurs som kategorin prostituerade kvinnor.

  Däri ligger problematiken om man nu vill se det som en problematik, inte att det är olagligt för det är det ju inte, utan att det anses vara en syssla som inte är helt kompatibel med vad respektabla kvinnor (dvs de som enligt skribenten 'rättmätigt' har rätt att placeras i facket affärskvinnor, och märk då väl att en prostituerad mycket väl kan vara egenföretagare) sysselsätter sig med.

  Skall man ta det ännu ett steg längre så kan vi ta och fundera på hur det kommer sig att kvinnors sexualitet är så problematiserad och VARFÖR vi inte anser att prostitution är en syssla som vilket kontorsjobb som helst. Vilka mekanismer i samhäller har lett till att vi ser sexualitet och i synnerhet kvinnors sexualitet som så laddad och hur hänger det ihop med de mekanismer som gör att vi reagerar så starkt över att män köper sex av kvinnor?

  SvaraRadera
 22. Det här är mycket intressant och för en gångs skull har det kommit upp lite nya aspekter.

  Seprensalbus-Jonas och Jean, jag uppskattar mycket att ni diskuterar under egna namn. Men jag tycker att det är intressant att det alltid är män som försvarar prostitution och kvinnors rätt att sälja sina kroppar.

  SvaraRadera
 23. ja, själv tycker jag såhär anonymt att det intressanta är:

  att man vet att många prostituerade blir utnyttjade (trafficking, hallickar som tar en stor del av pengarna), att man vet att prostitution och missbruk ofta hänger ihop (prova googla på prostitution och drug abuse t.ex.) samt att var och en kanske kan försöka tänka sig ett liv där man natten igenom tar emot olika, i olika grad berusade män, som pippar med en och i vissa fall beter sig våldsamt (tänker på exemplet i city-lehtis text).

  om det här låter som receptet för en lyckad karriär och nåt man är okej med, så då är det väl så. vi har alla olika uppfattningshorisont antar jag.

  sen är det väl två olika saker att "vara okej" med nåt och att "förbjuda det". att "inte vara okej" kan ju betyda att det får en att må illa, gör en ledsen, gör att man vill övertala den andra om att hitta på nåt annat att göra och försöker hjälpa den att slippa ur det. sånt gör man väl helt enkelt om man bryr sig.

  SvaraRadera
 24. "...Men problemet ligger ju inte i huruvida man får eller inte får lov at sälja sin kropp, för det är ju som sagt lagligt, problemet ligger ju i så fall i att det fortfarande är stigmatiserande att sälja sin kropp och strängt taget är det väl också det som inlägget i sin kärna handlar om. ..."

  Precis. Det var därför jag påpekade att jag använder ordet "förbjuda" i bredare mening än rent juridiskt.
  Min point är att jag helt enkelt inte har något att göra med vad andra människor gör så länge det inte skadar någon. Diskussionen har dragit lite "off topic" medger jag. Eftersom jag själv inte läst artikeln kommenterar jag rent generellt om ämnet.

  "...Men jag tycker att det är intressant att det alltid är män som försvarar prostitution och kvinnors rätt att sälja sina kroppar..."

  Jag försvarar ALLAS rätt att sälja sina kroppar, även män om de så vill.

  SvaraRadera
 25. intressant att ingen "lycklig hora" blandar sig i diskussionen och intygar att det hon främst vill ha just är rätten att sälja sin kropp.

  är det då just "skadligt" att göra som serpens och argumentera för att man ska se prostitution bara som ett yrkesval bland andra och inte gör nåt hallå om det (utan, antar jag, att man själv har jobbat på gatan eller känner nån som ha gjort det)?

  implikationen av att man allmänt sku börja se det som "bara ett val bland andra" vore ju - i den verkliga världen där vi alla lever, där unga mänskor pga. ekonomiska fakta inte är fria subjekt som kan fatta totalt fria beslut baserat på vad de själva tycker om - att arbetslösa unga mänskor (om man inte får skriva kvinnor) på arbetsförmedlingen sku bli ställda frågan: "jaha, och du ha alltså inte tänkt på att starta eget inom prostitutionsbranschen då?" - "nej, herregud, det vägrar jag göra!" - "ja, då är jag ledsen men om du inte är redo att sysselsätta dig på ett område var det finns mycket jobb så kan jag inte skriva upp här att du har tagit emot de jobb som erbjuds dig, och då kan vi inte betala ut arbetslöshetspenning, det förstår du, va?".

  personligen vill jag just för att inte skada unga mänskor hålla upp en åtminstone etisk brandvägg mellan prostitution och vanliga skitjobb.

  SvaraRadera
 26. Jag kan helt och hållet förstå argumentet att det det finns kvinnor som far illa pga prostitutionen, men jag anser att det är som med droger. Eftersom man inte kan få bort det helt och hållet så är det bättre med ett kontrollerat och legaliserat system.

  Saken diskuterade ju under ett tidigare inlägg, och om man ser på en del av kommentarerna där så ser hittar jag många orsaker till varför jag aldrig skulle uttala mig i positiv bemärkelse om det här ämnet ifall jag var kvinna.

  SvaraRadera
 27. Elake bloggaren< Jag menar inte att det skall ses som ett yrkesval per se utan som endast en valmöjlighet. Vi har idag t.ex möjlighet (kvinnor åtminstone, för män är det mer ett tvång) att utbilda oss att döda (i armén), vilket man mycket väl kunde hävda är lika eller mer moraliskt förkastligt än prostitution.

  Jag är relativt säker på att arbetsförmedlingen inte säger åt kvinnor att gå i armén om de inte hittar jobb. Möjligheten finns dock där. Möjligheten finns också att INTE välja det.

  Realiteten är att ingen lever exakt som de skulle vilja. Livet är ett ständigt sökande efter kompromisser; man vinner lite och förlorar lite, när man öppnar en dörr stängs en annan. Man kan därför argumentera för att vår vilja ALDRIG är helt fri. Jag anser ändå att man måste kunna lita på att vuxna människor faktiskt övervägt sina beslut och vägt för-och nackdelarna utifrån sin egen situation.

  Är prostitution en "högrisk-aktivitet"? Ja. Det är även alkohol- och tobaksbruk. Ändå anser jag att folk skall få dricka, t.om dra "räkäkännit" om de så vill. Det är deras val, deras ensak.

  Egentligen handlar det om till vilken grad man vill att staten skall "skydda" en, vilka befogenheter "storebror" skall ha. Jag är för ett mer begränsat inflytande i folks privata angelägenheter.

  SvaraRadera
 28. Jag tycker ändå att det privata är politiskt, hur du väljer att leva ditt liv avspeglar sig på samhället i helhet.

  Men kanske vi borde vända på kakan och prata om varför man vill köpa en annan människa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl en tjänst som alla andra?
   Tror det är i Danmark man diskuterade huruvida handikappade ska få avdrag för att köpa tjänster de inte själv kan utföra.
   Underrubriken till det hela var väl något i stil med "Är sexualitet en mänsklig rättighet?"

   Radera
 29. 2005-2006 när jag jobbade på riksdagen och man diskuterade kriminalisering av sexköp läste jag på en del. Och ja, i Danmark får (fick åtminstone då) handikapade understöd för att köpa sexuella tjänster.

  men vad tycker ni, är sex en mänsklig rättighet. Och VARFÖR köper man sex?

  SvaraRadera
 30. serpens: värnplikt kan svårligen jämföras med prostitution. i armén leker man ju bara krig, och jag tror att ingen av oss invänder mot om mänskor leker prostitution. det egentliga dödandet är ju däremot omgivet av mycket tjocka sociala/etiska brandväggar, och det är det jag anser att prostitutionen ska vara i framtiden också. som varning åt den som överväger det, just för att det är en högrisk-aktivitet och för att motivera existensen av samhälleliga hinder för det (t.ex. den nuvarande lagstiftningen). men med det i åtanke, att det enligt reportage jag har läst, ändå finns helt seriösa sexföretagare med egen firma etc. så kan jag inte se hur det kunde vara rätt med ett totalförbud.

  att det är en "tjänst som alla andra" är väl ändå att (medvetet) ta i. det finns väl ingen annan tjänst som går ut på att låta främmande mänskor föra in sina kroppsdelar i sina (enligt alla kulturer) mest intima och privata kroppsdelar. det luktar lite låtsas-argumentation om det.

  peppe: och frågan kan väl utvecklas med att varför just män (i t.ex. frankrike 99% av sexköparna) vill köpa sex (oberoende av könet på säljaren). det kan väl svårligen vara pga. nån roll eller förväntning, eftersom det väl inte ingår i nån positiv beskrivning av mansrollen (förutom kanske i vissa subkulturer) att man "ska köpa sex för att vara en riktig karl" (snarare väl helt tvärtom).

  på frågan varför män köper sex har jag två svar: 1. för att det är möjligt (män gör vadsomhelst som är möjligt bara av den orsaken), 2. för att de annars saknar sex i sitt liv och kanske lider av det (de handikappade som specialfall, sen finns det ju många socialt handikappade män).

  SvaraRadera
 31. "...värnplikt kan svårligen jämföras med prostitution. i armén leker man ju bara krig,..."

  Finland har faktiskt soldater stationerade i krigszoner.
  Kan väl också nämna Främligslegionen som ett alternativ som faktiskt finns.

  Jag jämför inte hller direkt utan mer som det att möjligheten finns men "påtvingas" ingen.

  SvaraRadera
 32. fredsbevarares uppdrag är ju inte att döda mänskor utan med hot om våld hindra dödandet. det är en ganska far off parallell. (men i sig intressant att du vill dra den, dvs. ställa upp en mycket respekterad verksamhet, bredvid en allt annan än, jag undrar om det stör harmonin i din ultra-individualistiska filosofi att erkänna att det finns strukturella orättvisor som eventuellt inte kan avhjälpas utan ett samhälle, dvs. delvis tvingat samarbete mellan mänskor)

  SvaraRadera
 33. ”…det är en ganska far off parallell….”

  Inte alls. Det är fritt fram för vem som helst att söka sig till det jobbet men är inget som tvingas på en.

  ”…ställa upp en mycket respekterad verksamhet, bredvid en allt annan än…”

  Det är ingen skillnad om en verksamhet är ”respekterad” eller ej. Det har funnits en tid då en ”respektabel kvinna” skulle gifta sig och stå vid spisen och inte gå på krogen och ragga karlar. Vad en person eller grupp respekterar kan någon annan anse förkastligt. Målstolparna flyttas ständigt.

  ”…jag undrar om det stör harmonin i din ultra-individualistiska filosofi att erkänna att det finns strukturella orättvisor som eventuellt inte kan avhjälpas utan ett samhälle, dvs. delvis tvingat samarbete mellan mänskor…”

  Som jag sa tidigare; jag tror definitivt att någon slags samhällsstruktur med lagar och bestämmelser behövs. Jag tror däremot inte på att dylika orättvisor skall motarbetas genom att inskränka någons personliga frihet (under de förutsättningar jag tidigare nämnt).

  Och det är väl där vi aldrig kommer att komma överens; du och Peppe anser att det är värt det för att ”skydda en större mängd”.

  SvaraRadera
 34. Jag kan också säga det så här: ALLA skall själva ha ensamrätt på att bestämma om sin egen kropp.

  SvaraRadera
 35. Jag är kvinna och jag är för legalisering av prostitution, av den enkla anledningen att om jag skulle vilja sälja min kropp så tycker jag banne mig att jag ska få göra det. Ja, man kan fråga sig om det finns horor som är det helt av fri vilja, men helt säkert finns det som som är det. Vet inte vilka argument som tagits upp tidigare men trafficking nämndes, jag tror att mänskohandeln skulle minska om man kuna köpa sex på laglig väg. Aktiviteter som är förbjudna har en tendens att "gå under jorden" så att säga.

  Jag har själv varit osäker på den här frågan, men sist och slutligen tycker jag att man måste få bestämma över sin egen kropp och vad man gör med den. Förresten är prositution till viss del lagligt, det kallas äktenskap ;) Skämt å sido.
  Här har du en rolig debatt i ämnet :
  http://www.youtube.com/watch?v=_4FQB8YhL5I

  SvaraRadera
 36. Oj, var tydligen inloggad på sambons konto, kommentaren under "Scum" är jag och ingen annan!

  SvaraRadera