måndag, april 23, 2012

Hjälp en Göteborgare!

Hej hej,

Tack för en fin blogg! Long time reader, first time writer, yadayada. Nu är det så att jag ska flytta till Helsingfors i höst, och aldrig har varit i stan förut, och är glad för alla tips jag kan få. 

Till exempel: var springer man någonstans (om man som jag ligger nånstans kring 100-120 km i veckan), finns det någon bra löparklubb att träna med (om man har ambitioner runt 2:30-2:35 på marathon) och var vill man bo (om man ska jobba i Otnäs och vill bo där det finns cafeer, butiker, blandstad och stadsliv, men ändå gärna kunna träna i närheten.)

Många frågor, men jag är jättetacksam för svar på vilken som helst av dem, från vem som helst :)

Hälsningar från Göteborg
/Ragnar Välkommen till Helsingfors! Kanske du kan joina Running Finland. Det är iofs den enda löparklubben jag känner till, men kan garantera att damerna som grundat den är fantastiska typer. 


Om man ska jobba i Otnäs vill man kanske bo på Drumsö, i Gräsviken eller i Rödbergen, Kampen. Eller Helsingfors innerstad är så liten att man kan bo nästan var som helst. Själv brukar jag springa runt Brunnsparken och Sandudd, men Tölöviken lär också vara populär. Eller vad säger ni andra?

17 kommentarer:

 1. Resten av frågorna kan jag inte svara på, men löparklubben kan jag (kanske) ge en vink om :) Running Finland är i och för sig ett fantastiskt initiativ av hemskt trevliga kvinnor, men om man har ambitioner på 2.30-2.35 på maraton så tror jag man letar efter en annan typ av klubb. Jag skulle då istället rekommendera Finnish Marathon Runners, som har löpare av olika kaliber och en hel del som gör riktigt bra tider. Jag antar att Ragnar gärna har någon "jämbördig" att träna med ibland för med de ambitionerna placerar man sig i topp i maraton-FM, så det finns inte alltför många löpare av den kalibern i Finland :)

  SvaraRadera
 2. Anonym7:33 em

  centralparken med omnejd är ju också bra område att springa runt! Välkommen till Finland Ragnar! :)
  /Anne K.

  SvaraRadera
 3. Här vill jag slå ett slag för Hagalund (i Esbo) som har butiker och är närmare Otnäs än Helsingfors, plus lite billigare!

  SvaraRadera
 4. Anonym7:45 em

  Om man ska jobba i Otnäs och möjligen komma dit på något annat sätt än med egen bil skulle jag nog bo antingen på Drumsö eller bakre Tölö, då man kan helt bra även cykla eller springa till Otnäs...

  SvaraRadera
 5. Så sant. Running Finland riktar sig kanske mer till hobbymotionärer.

  Bortre Tölö och kanske Munksnäs är absolut bra alternativ.

  SvaraRadera
 6. Jättestort tack för tipsen (och för publiceringen av min fråga)! Ni är ju alldeles bedårande! :)

  Ska lägga till att
  1) jag inte har körkort, så bra kollektivtrafik eller korta avstånd är ett stort plus.
  2) jag inte pratar finska (även om jag vill lära mig), så eventuellt svenskspråkiga klubbar/sällskap är ett litet plus.

  SvaraRadera
 7. Sofie8:23 em

  Jag kan också rekommendera Munksnäs, till Otnäs tar det ca 15-20 minuter med buss (flera linjer går mellan Otnäs och Munksnäs, speciellt vid rusningstid) och in till centrum 10-30 min beroende på trafiken. Munksnäs har mycket grönområden och ligger vid stranden, så det finns många mysiga ställen att springa vid. Det finns också ett gym i Munksnäs, om man gillar sånt. Väldigt trevligt område med flera caféer, restauranger, några butiker och allmänt känns som en liten egen stad!

  Hagalund är också väldigt fint, och säkert billigare. Där finns ett stort köpcentrum och en simhall där m.m. Dessutom är det i Esbo, så bussbiljetten till Otnäs är billigare än från Helsingfors.

  SvaraRadera
 8. Håller med om att H:fors innerstad är så pass litet att det går att bo nästan var som helst om man åker buss. Närmast är så klart Drumsö, Gräsviken, Munksnäs, Kampen, Ulrikasborg, Rödbergen. Springer man så mycket som du, Ragnar, finns det otaliga trevliga rutter. Själv brukade jag springa Tölöviken, Sanduddskajen, Fölisön, Granö, Lövö, Svedjeholmen, Drumsö, Sandviken, Brunnsparken på långlänk, kortare varianter för kortare sträckor. Tycker om att man kan springa "runt" på flera sätt och således inte behöver springa någonstans och tillbaka. Och längs stränder på många håll. Transportlöpning till och från Otnäs är också fullt möjligt från många stadsdelar. Lycka till och välkommen till Finland!

  SvaraRadera
 9. Lurkeslurk10:47 em

  Jag kan varken Esbo eller ens den sidan av stan, men tänkte bara tipsa om att lite beroende på vad du kommer att ha för inkomst fundera noga på boendet. Om du bor i samma stad som du jobbar (dvs. Esbo) så sparar du massor på kollektivtrafik (om du alltså inte cyklar eller springer till jobbet). Å andra sidan så betalar du mera för att åka in till Hfors, när du vill se lite mera stad. Esbo är endast nominellt en stad, tycker jag, förutom då möjligen Hagalund. (Sori Esbobor, men jag är själv en förortsbo, vilket kanske ursäktar lite?)

  Men kanske du har ett jobb som betalar bostad och biljett åt dig, eller betalar en sån lön att dubbla biljettpriset kvittar?

  SvaraRadera
 10. Du har fått bra tips angående var man vill bo, jag tänkte bara tillägga att inga områden som ligger nära Otnäs, åtminstone på Helsingforssidan (känner inte till Esbo) är några problemområden, utan riktigt trevliga områden där man gärna bor. Om jag själv hade fått välja hade jag valt Drumsö, även om där inte finns något stort utbud på caféer och butiker (dock ett flertal stora matbutiker) och då helst så nära Drumsövägen som möjligt för att så enkelt som möjligt ta sig ut till Otnäs och in till stan. Stadskärnan (Rödbergen, Kampen, Ulrikasborg...) uppfyller bäst dina krav, men där är det lite dyrare och längre väg till jobbet.

  SvaraRadera
 11. Med tanke på springandet och jobbet i Otnäs är Drumsö, Bortre Tölö och Munksnäs bra. Bortre Tölö är inte en pulserande stadsdel som Södermalm och Munksnäs och Drumsö är ännu lugnare, så du får litet balansera vad du vill ha. Bäst urbant stadsliv får du i Berghäll, Kampen eller Rödbergen men bra löpområden är dom i mitt tycke inte. I Borte Tölö och Munksnäs har du många möjligheter till länkrutter och placerar du dig i Bortre Tölö nära både centralparken och havet så är det ur löpsynvinkel perfekt.

  Centralparken: http://www.hel2.fi/keskuspuisto/swe/1centralparken/index.html

  SvaraRadera
 12. Du skulle kunna kontakta Sjundeå IF, det är egentligen den enda svenskspråkiga föreningen i Finland med flera löpare på din nivå. Det tycks nu vara något fel med deras sidor på www.sif.fi, men tränarchefen clas.smeds(at)pp.inet.fi kan säkert hjälpa dig. Staden Sjundeå ligger ca 50-70 kilometer väster om Helsingfors, men jag tror att de flesta av deras löpare bor kring Helsingfors-Esbo.

  SvaraRadera
 13. Jag rekommenderar varmt Drumsö - man cyklar in till centrum på 10 minuter, och kommer lätt och snabbt med buss till Esbo. Och här finns ju nog gym, simhall, caféer, matbutiker, bibliotek, banker och restauranger - men det bästa är stränderna, året om! Och andelen svenskspråkiga är en av de högsta i stan, om det nu spelar nån roll.

  SvaraRadera
 14. Tusen sinom tusen tack, alla! Ska ta kontakt med Sjundeå IF, och börja leta lägenhet pronto.

  PS Sebastian (och andra): På min karta ser Berghäll ut att ligga bra nära Centralparken? Men det kan förstås finnas barriärer som man inte förstår förrän man är på plats.

  SvaraRadera
 15. Basse: fast Rödbergen är ju hur bra som helst! Man springer runt brunnsparken, till Tölöviken och runt Sandudd hur lätt som helst härifrån.

  SvaraRadera
 16. Peppe, jag tänker främst på att man inte ska behöva springa på asfalt och sen gärna också få med en hel del backar. Här är Centralparken oslagbar.

  Ragnar: beror litet på var du placerar dig i Berghäll och hur långt du vill springa på asfalt innan du är i Centralparken, men sådär i princip är nog norra Berghäll/Alphyddan nära.

  SvaraRadera
 17. Hej,

  Södra Haga är också bra. Lite billigare än innerstan, och det finns en buss (550) som går förbi Otnäs. Till centrum med tåg på 10 min. med buss på 20 min. Nära till Centralparken och fin löpterräng.

  SvaraRadera