Tietoa mainostajalle ›

Vem är en expert?

Linda skriver ett intressant inlägg om vem som får kalla sig expert. Hon hänvisar till en privat diskussion på facebook där man hånar en bekant som presenterats som expert i en intervju.

Jag fick genast lite dålig fiilis och försökte komma ihåg om jag uttalat mig om något på sistone och kallats för expert. Usch, folk är så hårda. Och som Linda säger:

Men var går liksom gränsen för att vara expert? Det är ju trots allt ett ganska flummigt begrepp, och det finns mig veterligen inga skolningar som leder till titeln Expert.

11 kommentarer:

 1. minna lindeb4:35 em

  ja,a hånfullhet har många namn.
  Avundsjuka. Osäkerhet. Misstänksamhet och rädsla.
  Det är i alla fall äckligt med hånfulla människor. Snuskigt på nåt sätt.
  Men experter är ljuvliga.
  Särskilt de träskalliga.
  De vet ju hur de vill ha det liksom.

  SvaraRadera
 2. Hehe, du har så rätt. Folk som är bombsäkra på att de kan allt är ofta på nåt sätt gulliga.

  SvaraRadera
 3. Såg ngn som definierade det förut som (typ) att bli en expert är när andra definierar en som expert. Inte när man själv säger det.

  SvaraRadera
 4. Man är väl expert när man kan väldigt mycket om något som vanliga dödliga inte slösar tid på att riktigt sätta sig in i.

  SvaraRadera
 5. Egoistiska Egon: det låter vettigt.

  Jean: expert eller nörd.

  SvaraRadera
 6. Anonym8:45 em

  Jag tycker forskare/professorer är experter på sitt område.

  SvaraRadera
 7. nå det har du faktiskt helt rätt i. mycket enkelt och mycket rätt.

  SvaraRadera
 8. Anonym: Har spenderat mer tid än någon bör med forskare/professorer, och de är verkligen inte vad jag skulle kalla experter.

  De är visserligen insatta i sitt ämne, men ofta har de gått så långt från kärnområdet och utvecklat någon form av gudkomplex att de helt förlorat verklighetsbilden och inte kan sätta saken i proportion till verkliga världen.

  Sedan är deras åsikter och forskning ofta till salu beroende vem som betalar och vilken hypotes som undersöks.

  SvaraRadera
 9. Pöh, säger jag om Jeans tankar kring professorer och forskaren. Du har nog mött på riktigt konstiga exemplar av dem om du anser att det där är en adekvat beskrivning. Jag är förstås jävig i denna gfråga, då jag är uppvuxen med och kring professors- och forskarsläktet, men finner det nog väldigt missvisande, t.o.m. kränkande, att påstå att en forskare och/eller professor har guskomplex och vinklar sina utsagor och resultat enligt den som betalar bäst.

  Det att du träffat ett par rötägg (de finns inom precis varendaste en bransch) innebär inte att alla är det. Jag menar nog att professorer och forskare är ypperliga experter på sina respektive områden. I Finland tror jag dessutom att vi ser ýtterst lite av "köpt forskning". De flesta professorer JOBBAR med att sätta saker i proportion till den riktiga världen.

  I Finland jobbar de dessutom med statlig lön de kunde när som helst tredubbla på privat marknad, men de väljer att jobba för billigare peng för att främja sina länder, forskning och sina ämnesområden.

  SvaraRadera
 10. Och så vet jag ju förstås inte vilken typ av professorer du haft att göras med.
  De flesta jag träffat på får sin lön från extern finansiering som de själva tiggt loss från olika organ och fonder, men nog fanns det de som hade fast anställning också.
  De med fast anställning var dock oftare involverad i undervisning. Billig peng är ju också en relativ term, över 4000€/mån är ju inte precis pro bono.

  SvaraRadera
 11. För att förtydliga ännu:
  Jag pissar ingalunda på alla professorer och doktorander, känner bland annat en biokemist som imponerar varje gång vi diskuterar vacciner. Jag är ingen lättimpad person.

  Jag säger bara att en forskare eller professor ingalunda är synonymt med trovärdig expert.

  SvaraRadera