Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
baby

Bästa tips för att resa med bébé

10 december 2016

Vi är framme i Stockholm. Vidar vaknade klockan elva på kvällen och undrade om det snart var dags för frukost. ”Men hos farmor äter vi ju alltid nattfrukost!”. Sen somnade han lyckligtvis om. Majlis vakande ett, tre och sedan först klockan åtta. Tänkte skriva: ”Great success!” men så slog det mig att det kanske är lite gammaldags att citera en film från 2006. Jag som till och med är sträng mot folk som citerar Game of Thrones första säsong borde veta bättre (eller! vara lite mindre sträng).

”MEN HUR GICK NÄSTAN ELVA TIMMAR PÅ FLYGET? MED BARN!”  ropar ni nu. Ja, vi reste ju med en sexåring och en nästan sju veckor gammal bébé så det fanns ingredienser för kaos, men det gick bra. Vidar är ju ungefär resvanare än Maggan och jag tillsammans. Han glider bara ner i sätet och ömsom kollar på film, ömsom sover. Majlis är ju en loose cannon, speciellt då det var hennes första flygresa. Men det visade sig att hon tog det launa och  gjorde det babyn gör mest: Sov och åt och bajsade. Jag kan inte påstå att det var en behaglig resa. Vi satt inknökade som om vi försökte göra ett världsrekord med flest människor på minsta möjliga yta. Jag var dessutom så tacksam över att MajMaj sov att jag inte vågade röra mig en millimeter. Gjorde en ofrivillig mannequin challenge. Synd bara att ingen filmade mig för en möjlig Youtube-succé (min högra skinka domnade för övrigt bort nånstans över Grönland).

img_2832

Men tillbaka till rubriken. Jag antar att det inte går att manipulera en bébé att flyga tyst och respektfullt. Kanske amma vid lyft och landning. En sexåring underhåller sig själv ganska bra, MEN på flygplatser och speciellt om man ska mellanlanda rekommenderar jag Heelys sneakers. Ni vet, såna med hjul på hälen. Så roligt för barnen att rulla fram i ändlösa korridorer med bra golv. Plus att de inte blir lika trötta som när de är tvungna att halvspringa från en gate till en annan. Ett tredje, men fåfängt bonus, är att det ser enormt roligt ut när ungen nonchalant glider fram bland stressade resenärer.

Ett föräldratips är en stooor kashmirsjal att använda som halsduk, att gömma sig under när man ammar och senare som täcke. Min kommer från Gauhar och jag har haft den i hur många år som helst. Älskar den. Här var jag tydligen inte alls till någon stor hjälp. Ni får gärna fylla i era bästa tips för att resa med småbarn. Ett som verkar vettigt, men som vi aldrig använt oss av, är att hålla ipad-fasta i några dagar innan avfärd och sedan låta ungen gå all in. Ett annat är ett trolla fram en ny sak (spel, leksak, film) varje timme.

Ja, ja nu åker jag till Helsingfors för att tala om min bok på KFUK:s bokklubb på Hotel Helka klockan 15.30. Kom kom! Sen tar jag kvällsflyget tillbaka till Stockholm. Bara så ni vet.

Presenter vid dörren
Hur mycket sover ni?

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Erika 11 december 2016 at 04:39

  Jag vill lägga till ett tips (har egentligen många restips men detta är mitt yttersta): En kan aldrig ha med för många våtservetter när en reser med små barn. Okej ett till tips: iPad. Oavsett vad en har för tankar om skärmar och tid framför dem hemma till en typ 2-åring.

  • Reply Peppe Öhman 13 december 2016 at 00:04

   Håller med om ALLT.

 • Reply Pippigull 11 december 2016 at 23:17

  OT men. Jag undrar så om ni känner några som röstat på Trump och inte är alt right folk? Vad tycker de om en president som inte tror på fakta och som tycker att han är smartare än HELA CIA eftersom han inte behöver intelligence briefings? Vi har ju samma folk i Sverige (som bara läser fria tider och avpixlat) men än så länge <50%…..

  • Reply Peppe Öhman 13 december 2016 at 00:04

   Jag känner igen som röstat på Trump eller åtminstone erkänt att hen skulle ha gjort det. När vi landade i LA i augusti sa tulltjänstemannen att han skulle göra det, men det är det närmaste vi kommit. Men så lever jag också i Kalifornien som är extremt liberalt. Pratade med en kompis som sa att till och med svenskar i North Carolina röstade Trump.

 • Reply Annika 12 december 2016 at 01:55

  Ombyten även till sig själv! Så himla ovärt att sitta i nerkräkta/-bajsade/-kissade kläder en hel lång flygresa!

  • Reply Peppe Öhman 13 december 2016 at 00:02

   Ja herregud, glömde bort det och satt med hela vänstra armen nedspydd två tredjedelar av resan.

 • Reply M-E 14 december 2016 at 14:00

  Mina barn är väldigt matfriska så jag har alltid försökt att vi äter på flyget (de är nu 4 o 2 år gamla). De håller oss sysselsatta i åtminstone en timme. Så räknar jag med att vi sover och så har vi pysselböcker med. I-padden plockas fram i nödfall. Jag brukar också klä dem så ”lätt” som möjligt för att man hastigt ska kunna byta kläder och har reserv till hela familjen. Som bebisar ammade jag dem alltid vid lyft och landning vilket i sin tur ledde till att de oftast somnade. Tycker det är tyngst att resa med en toddler som precis lärt sig gå och bara vill gå och gå och gå. Suck, omöjligt att förklara för en 18 månaders att man måste sitta ner med säkerhetsbältet på (för att lampan är tänd), man får inte sparka sönder stolen framför och helst inte bara skrika för skrikandets skull. Då reser jag hellre med en spädis.

  • Reply Peppe Öhman 14 december 2016 at 23:24

   Håller med om att den jobbigaste perioden är just när barnet lärt sig gå och inte vill sitta stilla. Tänker att nattflyg och ipad är de bästa lösningarna. Och att alla medel är tillåtna.

  Leave a Reply