Tietoa mainostajalle ›
Feminism

Pengar Pengar Pengar

17 mars 2017

Jag följer tydligen ganska sporadiskt den där feministiska marslistan, men bättre lite än ingenting. I dag ska det handla om pengar. Pengar är både privat och allmängiltigt. Jag tycker till exempel att folk kunde tala lite högre om sina löner. Om vi har något att jämföra med är det lättare att förstå var vi själva ligger och kanske vara nöjda, eller förhandla upp, eller fråga chefen varför kollegan med samma uppgifter tjänar mer.

Min mamma jobbade på en bank under hela min uppväxt. Hon var noga med att min syster och jag skulle spara pengar och hon köpte aldrig något på kredit. Den som spar hen har. Min pappa har alltid levt lite över sina tillgångar. När jag träffade Magnus hade han som mål att hela kontot måste vara tomt innan nästa lön trillade in. Själv var jag drillad i att alltid ha lite på sparkonto. Fick en lätt panik av Maggies inställning. Eller kanske skräckblandad fascination.

Män tjänar än kvinnor eftersom mäns arbete automatiskt värderas högre än kvinnors. Män uppfattas som kompetentare och som bättre chefer. Män tjänar mer än kvinnor också för att kvinnor stannar hemma och sköter det oavlönade hushållsarbetet. Ett sätt att råda bot på detta är en jämställd föräldraledighet och om det inte funkar kan den som tjänar pengar betala in en summa på ett sparkonto och pensionsspara för den som stannar hemma. Att ha egna pengar, alltså motsatsen till att vara ekonomiskt beroende av någon annan, ger en också friheten att bryta upp från en människa man inte vill leva med.

Det låter kanske sjukt cyniskt och oromantiskt att ha ett ifall att-konto på banken, men det HAR ju hänt att folk begått skilsmässa, blivit allvarligt sjuka eller dött eller slagits med en. Jag fattar ju att det är sällsynt att ha en årslön på kontot som vara väntar på att man ska flip the bird och dra till Bali för att hitta sig själv, men nån extra tusing kanske.

I dag tjänar Maggan och jag ungefär lika mycket. Under perioder har den ena tjänat lite mer än den andra (fast jag upplever alltid att jag jobbar mycket mer). Jag är fortfarande den aningen sparsammare och det stör mig lite eftersom det gör mig till bromsaren (för nån måste faktiskt vara det också) medan Magnus får vara den sköna liraren. Hen som njuter i stunden och som inte snålar. Jag vill gärna vara en skön spenderartyp jag också, men jag vill samtidigt ha en liten buffert (ibland är den obehagligt liten) på kontot. För att till exempel betala ut Maggie när han hamnar i knipa.

På tal om snålhet finns det få saker som gör mig mer avtänd än snåla människor. Generositet och snålhet korrelerar sällan med hur mycket pengar en person har. Det är, i min erfarenhet, mer av personlighetsdrag än ekonomisk planering.

Jaja, ett ganska råddigt inlägg, men ni fattar ju vad jag menar.

Hatet mot kvinnor som säger att de hatar män
En intressant bok

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Kajsa 18 mars 2017 at 01:09

  Vet du, jag har ofta tänkt att det där med pengar och konsumtion är något man ser olika på i Sverige och Finland. Jag är uppvuxen i ett österbottniskt hem där det aldrig varit ont om cash men där vi heller aldrig levt i överflöd, utan där vi alltid varit noga med vart pengarna går. Jämfört priser och avstått mycket saker som inte känts nödvändigt. Så gör jag än idag.

  Efter att jag flyttade till Sverige lärde jag mig ganska snabbt att det är nästintill omöjligt att få ett bord på restaurang helgen efter svenskarnas löningsdag. Varför? Folk gillar att sätta sprätt på pengarna och gör det på en gång när de ramlat in på kontot. Det innebär också att det är tomt i butikerna dagarna före löning eftersom folk inte längre har nåt att spendera för. Svenskarna är fattiga i slutet av månaden, vilket inte beror på att de flesta lever på existensminimum, utan på att konsumtionsmönstret (eller -hetsen) ser så annorlunda ut här. Det var en smärre chock för mig att inse det här, jag som aldrig själv har haft ont om pengar – inte ens under mina fem år som student.

  Är dock glad över att jag fått min svenska sambo till ett sundare ekonomitänk. Fortfarande är han lite som din Maggan, som oftare vill hävda att vi visst har råd och ”det här ska vi minsann unna oss”, medan jag helt klart är den mer bromsande (och förnuftiga, skulle jag vilja säga) typen.

  • Reply Peppe Öhman 18 mars 2017 at 09:38

   Vet du, jag har tänkt på exakt samma sak. Att det är en svensk grej. Kanske det är laman på 90-talet eller kriget som fått oss finländare att vara mer sparsamma och tusen år av överflöd (typ) att få svenskarna att inte fundera så noga på hur det ser ut på kontot.

 • Reply Fager Dam 18 mars 2017 at 03:07

  Jag är av naturen snål och det är ett så irriterande personlighetsdrag. Vill vara generös, och jag är ofta också givmild. Men det kräver på något sätt mera eftertanke…? Det som kommer naturligt för mig är hålla hårt i plånboken, köpa allt på rea och sitta på min pengahög i valvet och putsa guldmynten. Fast det kanske var Joakim von Anka som gjorde så.

  • Reply Peppe Öhman 18 mars 2017 at 09:39

   Att vara givmild är en fin egenskap.

 • Reply Maria 19 mars 2017 at 11:54

  Jag är som du, Fager Dam. Snål och gnidig – eller sparsam och förnuftig, om jag vill vara snäll med mig själv. Jag har alltid varit sparsam och försiktig med pengar, sedan barnsben, men jag har också ofta haft nytta av det. Både som luspank student och frilans.

  Har gjort samma observation om skillnaden finländsk/svensk och förhållandet till pengar då jag bodde i Sverige.

 • Reply Sofia 21 mars 2017 at 12:11

  Det skulle vara så intressant att veta hur mycket folk har på sina sparkonton? Vi har gemensam ekonomi, men jag är nog den som bromsar, men tycker om att spendera lite också . Cafébesök gillar vi lite för mycket. Tilläggas bör kanske att jag är vårdledig och vi lever mest på min mans lön. (Det passar bäst för oss, vi skulle inte haft råd att hålla barnen hemma annars.)

  Men ja, vi reser nästan inte alls just nu, men har dock nog en del sparade pengar. Jag undrar över folk som reser mer, hur stor buffert har de normalt?

  • Reply Peppe Öhman 21 mars 2017 at 17:20

   Bra fråga, jag har verkligen ingen aning.

 • Reply Annika 23 mars 2017 at 02:40

  Jag är definitivt den ekonomiska och den som styr upp hushållsekonomin i vårt förhållande (den kvinnliga projektledaren?) – inte för att Oscar är någon megaslösus men jag har mer koll. Vi har helt gemensam ekonomi och det är så himla skönt tycker jag. Lönerna går in på samma konto och sen har vi lite olika gemensamma sparkonton. De enda vi har separat är varsitt ”pensionsspar” – vanliga ISK där vi sätter av en summa varje månad, bara av anledningen att den kontotypen inte gick att ha gemensam. Jag tycker att det är fantastiskt skönt och hatar att hålla på med ”mina och dina pengar” i ett förhållande men jag fattar att det inte passar alla.

  • Reply Peppe Öhman 23 mars 2017 at 10:01

   Håller med. Jag skulle bl galen om jag var tvungen att låna eller betala tillbaka pengar av Magnus.

  Leave a Reply