Tietoa mainostajalle ›
Feminism

Hatet mot kvinnor som säger att de hatar män

20 mars 2017

För någon vecka sedan delade en kompis på FB en text där den irländska sajten The Daily Edge frågade politiker vad de tyckte om Beyoncé. Jag fnissade friskt och var tvungen att läsa upp det för Maggan. Överraskande många hänvisade för övrigt till Destiny’s Child-dagarna. Nu gjorde KIT motsvarande manöver och frågade svenska politiker vad de tycker om Zara Larsson.

Många av politikerna gillar Larsson, vissa är sura och defensiva och SD är väl generellt hatiska. Det som slår mig är att så många hänvisar till att Zara Larsson sagt att hon hatar män. Efter att två kvinnor (det skulle bli många fler) våldtogs på Bråvalla festival skrev Larsson på Twitter ”Fy fan för er killar som får tjejer att känna sig osäkra när de går på festival. Jag hatar killar hatar hatar hatar”. Kvällstidningarna gjorde stora rubriker på ”manshatet” och Larsson var tvungen att om och om igen förklara att hon hatar patriarkatet, våldskulturen och att kvinnor blir våldtagna. Att hon inte hatar varje individuell man på jorden. Detta räckte såklart inte och män gick bärsärkagång på högerextrema sajter, twitter, Facebook och i kommentarsfält.

Detta är två år sedan, men än i dag är politiker så jävla ängsliga för att kanske förlora röstare om de inte fördömer Larssons påstådda manshat. Det konstiga är att ingen hetsar upp sig speciellt mycket över det hat som Larsson och praktiskt taget alla kvinnor i offentligheten måste utstå dag ut och dag in. Ingen går bärsärkagång över kvinnor som blir misshandlade och våldtagna (förutom om det finns en chans att en icke-vit person begått brottet, då vaknar rasistmaffian). Det är liksom för farligt att få patriarkatets vrede över sig. Fy fan så det är sorgligt.

Vi vänder blicken mot Finland där man måste ta till experthjälp från forskare för att förstå att politiker måste ta tydligt avstånd från rasism och hatbrott. Även här kunde man önska sig lite civilkurage. Risken att förlora röster, eller stå upp för vad som är rätt? ”Om jag inte tar ställning till infekterade frågor kan jag potentiellt få allas röster!” USCH!

Tänk om fler politiker kunde ha sagt som Per-Arne Håkansson (S): ”Ja, jag tycker Zara Larsson är en bra artist och stark personlighet som i sitt artistskap även är en duktig opinionsbildare och lyfter frågor om solidaritet, mänskliga rättigheter,  jämställdhet etc.”

Hjälp igen! "Min feminism"
Pengar Pengar Pengar

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Frida 21 mars 2017 at 02:52

  Hatet hon uttryckt är ju ingenting heller. Ingenting. Hon reagerade på att kvinnor blev våldtagna på en plats där hon uppträdde. Efter att hon knappt blivit marknadsförd heller då hon som kvinnnlig artist inte drar publiken.. Hatet män hasplar ur sig dagligen i media, på tunnelbanan, på arbetsplatsen, etc etc det bara passerar. De får skrika hora för att någon går före i kön, boys will be boys.
  Vi spelar ju efter oerhört olika villkor. De bestämmer reglerna, hur orättvisa reglerna än är får vi bara snällt anpassa oss. De sätter agendan med aggressivitet och passivitet och är som frekking Donald Trump och amerikansk utrikespolitik. Buffligt, orättvist, fel.
  Man blir så arg så arg. I en diskussion om feminism alldeles nyligen med två bra härliga män jag gillar fick jag veta att pojkar minsann misshandlas lika ofta ( om inte oftare ) än vad flickor våldtas och att det är lika svårt att vara pojke. ( om inte svårare ) Behöver jag nämna att de höjde rösterna? Behöver jag nämna att ingen av dem faktiskt blivit misshandlade? Någonsin?!
  Det går tamefan inte att vinna någonstans. De har alla svar. Alltid.

  • Reply Peppe Öhman 21 mars 2017 at 07:35

   Du uttryckte detta mycket tydligare än jag. Tack! (ock just det där med att flytta fokuset till att män/pojkar faktiskt också misshandlas talade vi om i gårdagens podd)

 • Reply Lina 21 mars 2017 at 11:55

  I Finland ses man nu som en extremist om man står upp för mänskliga rättigheter. Det behöver bli flera som vågar stå upp för dem öppet, så att det normaliseras igen. Nu är det ”normala” att vara tyst när grova människorättsliga övergrepp pågår. Jag vet faktiskt snart inte vad jag ska ta mig till. Det är tungt att ha så mycket insikt i vad som verkligen händer. Det är väldigt 30-taligt i Finland nu och riktigt rutten rasism i kärnan av beslutsfattandet.

  • Reply Peppe Öhman 21 mars 2017 at 16:46

   det är så vidrigt och sorgligt. och tystnaden är så otroligt deprimerande.

 • Reply Fd feminist 23 mars 2017 at 15:18

  Problemet är ju att det är riktigt klumpigt uttryckt. Är det okej att jag säger, angående terroristattentaten, ”hatar muslimer, hatar hatar hatar”? Hjälper det om jag sedan förklarar hur jag ”egentligen” menade eller kommer folk fortsätta (med all rätt) att läsa in hur illa och fördomsfullt jag uttryckt mig?

  Visst är inte män en direkt utsatt grupp men det är inte en ursäkt för att få säga att man hatar män, oavsett vad man egentligen menar. Jag tar illa vid mig när män uttrycker att något negativt är typiskt kvinnor också, varför är motsatsen okej? Kan vi försöka få lika villkor för alla istället för att vända på myntet?

  Hon har skrivit fler kontroversiella saker än ovan nämnda. Exempelvis tips till män för att inte våldta. Inte tips till våldstäktsmän, kriminella, förövare eller liknande – utan män! Och det var så kul, jaja, pinsamt är vad det är.

  Jämställdhet, toppen! Men det här är inte jämställdhet. Tvärtom faktiskt.

  • Reply Peppe Öhman 23 mars 2017 at 15:22

   #INTE ALLA MÄN!!!!!

   • Reply Fd feminist 23 mars 2017 at 15:33

    Ja men precis, kan du svara lite mer sakligt eller var det där det bästa du kunde komma på?

    Rasism, kvinnohat och andra fördomar är vidrigt men manshat har man all rätt att ha? Har alltså själv varit feminist men med lite mognad och intelligens kunde jag tänka steget längre istället för att fastna i de där gamla uttjatade argumenten som inte ens håller. Alla säger samma sak, om och om igen. Tröttsamt.

    • Reply Peppe Öhman 23 mars 2017 at 16:00

     ärligt talat har jag skrivit om det här tusen gånger och svarat på kommentarer som dina lika många. Orkar inte sätta ner tid på folk som inte ens kan skriva under med sitt eget namn. Men kort: När man talar om mäns våld mot kvinnor är det till exempel inte speciellt konstruktivt att hojta att kvinnor är manipulativa och ohederliga. Och säga att det är ojämställt eftersom kvinnor faktiskt också är dumma. Gällande Zara Larssons tweet var det en reaktion på mäns outtröttliga våld. Att kvinnor ständigt litar på män, men ändå blir misshandlade och våldtagna, är motsatsen till manshat.

    • Reply Fd feminist 24 mars 2017 at 01:14

     Det där var ju verkligen inte ett svar på något av det jag skrev, precis som jag misstänkte.

     Jag skrev inte att kvinnor är manipulativa, utan använde det som ett exempel för att trycka på att det inte är okej att uttrycka sig fördomsfullt om alla av ett visst kön, etnicitet eller religion, oavsett vad man tycker om en del/enstaka av ”dessa” människor. Tyckte du på allvar att min text såg ut som en jämförelse mellan manipulativitet och våld…?

     Du missade helt poängen om du uppfattade det som att jag menade att det inte är jämställt för att kvinnor ”också är dumma”. Och jag förstod vad hennes tweet syftade på, problemet var verkligen inte vad hon syftade på! Allting ovan återkommer till hur man uttrycker sig fördomsfullt, drar alla över en kam och försvarar det med att det är av en god anledning (”jag uttrycker mig rasistiskt för att försvara kvinnor som råkar illa ut av invandrare! Don’t hate the player, hate the game!”). Anledningen spelar ingen roll, det är knappast så att jag ber er att uttrycka er schysst mot våldtäktsmän. Däremot är det som sagt, inte alla män, inte alla muslimer, inte alla mörkhyade, inte alla äldre, inte alla invandrare osv. Är det så besvärligt att uttrycka sig därefter istället för att göra alla män till våldtäktsmän i text? Det säger nämligen mer om er än om män oavsett. Det är gissningsvis majoriteten män som våldtar/misshandlar, men det är i relation till antalet kvinnor och INTE i relation till antalet män som finns. Alltså är det en bråkdel av alla män som gör sådana sjuka saker, så det finns ingen grund till att uttrycka det som regel snarare än undantag.

     Det tråkiga är att det finns så mycket kämpaglöd, och så använder ni det till att motverka själva syftet med feminism – respekt och jämställdhet! Tror ni verkligen att ni kommer kunna göra skillnad och bli tagna på allvar när ni uttrycker er som ni gör?

     • Peppe Öhman 24 mars 2017 at 07:05

      Jag fortsätter gärna förklara feminism, patriarkatet och våldtäktskulturen vi lever i. Men då får du vara lite rakryggad och diskutera under eget namn. Annars: HEJ DÅ!

   • Reply Fd feminist 23 mars 2017 at 15:51

    ”Inte alla män” är dessutom högst relevant i sammanhanget, det är själva poängen så sarkasmen är lite missriktad.

    • Reply Tore Skogman 26 mars 2017 at 14:25

     Ja det är ju väldigt fegt att inte skriva under i sitt eget namn kan du ju tycka men det är nog ändå värre att argumentera emot hen med traditionell härskarteknik och uttryck som #INTE ALLA MÄN!!!!! istället för att använda vanliga rakryggade argument dör du visar att du står upp för din egen sak och inte behöver någons namn för att kunna trycka dit den personen som person utan att du kan diskutera på vanligt sätt.
     För mig är det ingen tvekan om vem som är feg i sammanhanget!

     • Peppe Öhman 26 mars 2017 at 14:48

      Jaa du Tore, du har givetvis rätt att tycka vad du vill. Sen har du fel i att #inteallamän är en härskarteknik.

     • Fd feminist 28 mars 2017 at 07:30

      Precis min poäng, vilket jag skrev (tillsammans med en hel del annat) i en kommentar som inte godkändes. Det säger mer än nog.

     • Peppe Öhman 28 mars 2017 at 07:48

      Ja du anonyma kommentator. Som sagt fortsätter jag gärna diskussionen när du vågar skriva under med ditt eget namn. Och om du skulle ha läst den här bloggen lite längre skulle du ha fått svar på alla dina frågor. Jag har nämligen skrivit om just Zara Larsson (och inte alla män otaliga gånger). Nu godkände jag den här kommentaren, men det var också den sista som av dig som anonym.

  • Reply Fd feminist 23 mars 2017 at 15:29

   För övrigt, om en man säger att han hatar kvinnor och sedan motiverar det med exempel på hur många kvinnor beter sig (inte ens majoriteten…), typ manipulativa, otrogna och opålitliga, skulle det också vara okej? För man förstår vad han menar?

   Om man tycker att det ena är okej här, men inte det andra så spelar det ingen roll vilka olika villkor som finns för det är inte att sträva efter lika villkor. Fight fire with fire. Som att slå någon för att visa att man inte får slåss, funkar det nånsin? Eller ännu värre, slå en person som kanske är lik någon annan som har slagits för att visa att man inte får…

   • Reply Filippa 24 mars 2017 at 02:46

    Om en man säger att han hatar kvinnor, hatar hatar hatar, så är det också fel. Om han sen förklarar varför han skrev så, och förklaringen är acceptabel, så är det givetvis okej. Människor är inte perfekta, men man måste få både ändra sig, ha fel, och råka säga ogenomtänkta saker. Dina sista exempel har ingenting med Peppes text att göra, noll.

    • Reply Fd feminist 24 mars 2017 at 08:38

     Jag tycker inte att uttrycket är okej, men att man kan gå vidare om någon erkänt att de uttryckt sig klumpigt. Men någon som gång på gång uttrycker sig lika illa, exempelvis Larsson, kan inte säga att det varit ogenomtänkt varje gång. Tvärtom tycker hon att det är kul att påpeka ”buhu” och hur kränkta folk blir av det på ett nedlåtande sätt. Det är snarare där problemet ligger än att ha råkat uttrycka sig fel en gång. Man kommer nog längre om man uttrycker hat mot våld sakligt istället för att provocera, vi är uppenbarligen många som inte tar det på allvar för det låter så okunnigt och barnsligt. Man gör ingen skillnad på det sättet, det är väl det som är poängen, och inte att få spy lite galla?

     Sista stycket kanske var lite otydligt. Det var inget svar utan jag ville ligga steget före genom att ”svara på förhand” ifall argumentet skulle komma. Att män och kvinnor inte har samma förutsättningar och därför får behandlas olika. Jämförelsevis att rasism mot vita inte ens går att jämföra med rasism mot mörkhyade, poängen är dock att det blir så fel om man aktivt kämpar emot rasism, att då uttrycka sig fördomsfullt mot en mindre utsatt grupp istället. Det är rent hyckleri.

    • Reply Fd feminist 24 mars 2017 at 08:42

     Dessutom tolkar jag inte inlägget som en förklaring av vad Larsson menade och att hon uttryckt sig illa, utan mer ett försvar till att få uttrycka sig på det sättet. Förstår inte varför man stångar sig blodig för att få fortsätta vara fördomsfull, det leder ingenvart. Feminismen kommer knappast framåt av det. Så ditt svar, om än rimligt, verkar inte stämma överens med åsikterna jag är emot.

 • Reply Alexis 10 juni 2017 at 04:15

  Svenska kvinnor får skylla sig själva när dom blir tafsade och våldtagna. Självförvållat helt enkelt. Bortskämda och högfärdiga som dom är så är dom inte försvars värda ens. Hellre en reko brud från Mellanöstern än 100 av våra ”tuffingar” till svenska kvinnor.

  • Reply Peppe Öhman 10 juni 2017 at 07:08

   Tack för det här goda exemplet på kvinnohat.

 • Reply Holly 1 september 2017 at 02:58

  Men du tog bara upp det minst radikala hon har sagt. You don´t make any sense. I Sverige vågar man visst prata om ojämställdheten, det vi dock inte pratar om är sanningen: att båda könen blir utsatta för våld och hot. Vad bra att du nämner Finland, ett land som har haft många festivaler men inte en enda anmälan om våldtäkt. Det måste bero på att vi har underskattat migrationskrisen. Vilket patriakat pratar du om mannen?

 • Leave a Reply