Tietoa mainostajalle ›
Feminism

Hatet mot kvinnor som säger att de hatar män

20 mars 2017

För någon vecka sedan delade en kompis på FB en text där den irländska sajten The Daily Edge frågade politiker vad de tyckte om Beyoncé. Jag fnissade friskt och var tvungen att läsa upp det för Maggan. Överraskande många hänvisade för övrigt till Destiny’s Child-dagarna. Nu gjorde KIT motsvarande manöver och frågade svenska politiker vad de tycker om Zara Larsson.

Många av politikerna gillar Larsson, vissa är sura och defensiva och SD är väl generellt hatiska. Det som slår mig är att så många hänvisar till att Zara Larsson sagt att hon hatar män. Efter att två kvinnor (det skulle bli många fler) våldtogs på Bråvalla festival skrev Larsson på Twitter ”Fy fan för er killar som får tjejer att känna sig osäkra när de går på festival. Jag hatar killar hatar hatar hatar”. Kvällstidningarna gjorde stora rubriker på ”manshatet” och Larsson var tvungen att om och om igen förklara att hon hatar patriarkatet, våldskulturen och att kvinnor blir våldtagna. Att hon inte hatar varje individuell man på jorden. Detta räckte såklart inte och män gick bärsärkagång på högerextrema sajter, twitter, Facebook och i kommentarsfält.

Detta är två år sedan, men än i dag är politiker så jävla ängsliga för att kanske förlora röstare om de inte fördömer Larssons påstådda manshat. Det konstiga är att ingen hetsar upp sig speciellt mycket över det hat som Larsson och praktiskt taget alla kvinnor i offentligheten måste utstå dag ut och dag in. Ingen går bärsärkagång över kvinnor som blir misshandlade och våldtagna (förutom om det finns en chans att en icke-vit person begått brottet, då vaknar rasistmaffian). Det är liksom för farligt att få patriarkatets vrede över sig. Fy fan så det är sorgligt.

Vi vänder blicken mot Finland där man måste ta till experthjälp från forskare för att förstå att politiker måste ta tydligt avstånd från rasism och hatbrott. Även här kunde man önska sig lite civilkurage. Risken att förlora röster, eller stå upp för vad som är rätt? ”Om jag inte tar ställning till infekterade frågor kan jag potentiellt få allas röster!” USCH!

Tänk om fler politiker kunde ha sagt som Per-Arne Håkansson (S): ”Ja, jag tycker Zara Larsson är en bra artist och stark personlighet som i sitt artistskap även är en duktig opinionsbildare och lyfter frågor om solidaritet, mänskliga rättigheter,  jämställdhet etc.”

Pengar Pengar Pengar

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Frida 21 mars 2017 at 02:52

  Hatet hon uttryckt är ju ingenting heller. Ingenting. Hon reagerade på att kvinnor blev våldtagna på en plats där hon uppträdde. Efter att hon knappt blivit marknadsförd heller då hon som kvinnnlig artist inte drar publiken.. Hatet män hasplar ur sig dagligen i media, på tunnelbanan, på arbetsplatsen, etc etc det bara passerar. De får skrika hora för att någon går före i kön, boys will be boys.
  Vi spelar ju efter oerhört olika villkor. De bestämmer reglerna, hur orättvisa reglerna än är får vi bara snällt anpassa oss. De sätter agendan med aggressivitet och passivitet och är som frekking Donald Trump och amerikansk utrikespolitik. Buffligt, orättvist, fel.
  Man blir så arg så arg. I en diskussion om feminism alldeles nyligen med två bra härliga män jag gillar fick jag veta att pojkar minsann misshandlas lika ofta ( om inte oftare ) än vad flickor våldtas och att det är lika svårt att vara pojke. ( om inte svårare ) Behöver jag nämna att de höjde rösterna? Behöver jag nämna att ingen av dem faktiskt blivit misshandlade? Någonsin?!
  Det går tamefan inte att vinna någonstans. De har alla svar. Alltid.

  • Reply Peppe Öhman 21 mars 2017 at 07:35

   Du uttryckte detta mycket tydligare än jag. Tack! (ock just det där med att flytta fokuset till att män/pojkar faktiskt också misshandlas talade vi om i gårdagens podd)

 • Reply Lina 21 mars 2017 at 11:55

  I Finland ses man nu som en extremist om man står upp för mänskliga rättigheter. Det behöver bli flera som vågar stå upp för dem öppet, så att det normaliseras igen. Nu är det ”normala” att vara tyst när grova människorättsliga övergrepp pågår. Jag vet faktiskt snart inte vad jag ska ta mig till. Det är tungt att ha så mycket insikt i vad som verkligen händer. Det är väldigt 30-taligt i Finland nu och riktigt rutten rasism i kärnan av beslutsfattandet.

  • Reply Peppe Öhman 21 mars 2017 at 16:46

   det är så vidrigt och sorgligt. och tystnaden är så otroligt deprimerande.

  Leave a Reply