Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Personligt

Världens bästa krydda är…

12 april 2017

Precis som Magnus mormor hette min mormor Maj-Lis (OBS! ej samma människa!). Hon var en mycket, mycket fin person som tålmodigt läste högt samma Fem-böcker för mig oändliga gånger. När jag blev tonåring och tuff fattade jag inte hur mycket kloka saker Maj-Lis sade, utan avfärdade dem som en gammal människas prat. Nu i vuxen ålder tänker jag ofta på att hon hade rätt i så mycket. Som att det kanske inte är så bra att färga sitt hår hela tiden med en massa kemikalier, att man inte måste tala om sig själv hela tiden och att hungern är bästa kryddan. Fast man skulle uttala hungern med y så det blev ”Hyngern är bästa kryddan”. Hon brukade också kalla insekter och andra kryp för pukadjur (uttalas med kort o). Ett fantastiskt samlingsnamn på ohyra och bråkade syrran och jag konstaterade hon: ”Slåssin pojkar så får ni tobak, den som vinner får pipa!”. Genialiskt som ni hör.

Syrran och jag har tagit oss an uppdraget att föra dessa briljanta livsvisdomar vidare. Drömmen är att våra barn en dag ska tala om pukadjur och torrt konstatera att den som vinner får pipa. Ni då, har era mor- och farföräldrar kommit med några bra uttryck vi borde använda?

FÖRRESTEN! Kan inte ni tipsa mig om er bästa ansiktskräm? Den ska gärna vara fyllig och kännas lyxig, men helst inte fruktansvärt dyr.

Friday Night Lights
En söndagslista

You Might Also Like

30 Comments

 • Reply Minna 12 april 2017 at 22:00

  Vi har haft samma mommo! Slåssin pojkar, mmm! Så fanns ju den där uppiggande: upp och hoppa din gamla loppa, ligg int och dra dig. För när du blir gammal så vill ingen ha dig.

  • Reply Peppe Öhman 13 april 2017 at 07:57

   haha! Mormoödrar är såna hetsare.

 • Reply Flicka 12 april 2017 at 22:54

  Min morfars syster var Majlis, hon var en tuff kvinna hon också.

  Använder Intensive Moisture Balance av Dermalogica men den är nog inte speciellt lyxig, utan mer av en no nonsense hudkräm. Madara lär ska ha bra produkter om du hellre föredrar naturlig kosmetika. Min syster använder Kiehl’s och är väldigt nöjd.

  • Reply Peppe Öhman 13 april 2017 at 07:56

   Jag har använt en del Madara och många är RIKTIGT bra, men skulle behöva nåt fetare känner jag. Har bra erfarenhet av Dermalogica och Kiel’s med för den delen. Tack för påminnelse!

 • Reply Stina 12 april 2017 at 23:16

  Min makes farmor hade några bra uttryck bland annat om sparsamhet. De ska läsas på Purmodialekt. ”Surrar i så kostar i” och ”A ska nöjt från ati sämber ända”. Surrar det så kostar det appropå maskiner som drar ström eller bensin. Det andra är att man ska nöta sina gamla saker först innan man börjar använda nya.

  • Reply Peppe Öhman 13 april 2017 at 07:55

   Mycket klokt!

 • Reply Sigrid 12 april 2017 at 23:38

  Min farmor sa alltid ”gå på tuppen” om att gå på toaletten. Är det finlandssvenskt? För mig som rikssvensk lät det roligt.

  • Reply Peppe Öhman 13 april 2017 at 07:55

   JA finlandssvenskt! Och det gör folk fortfarande utan att tycka att det är konstigt (trots att det kanske är det)

 • Reply LoHe 12 april 2017 at 23:40

  Asså, du skulle träffa min farmor. Önskar att man kunnat spela in allt hon sagt men tyvärr är det så många roliga uttryck och grejer som bara hoppar ur munnen på henne att man garvar och fast man tänker Det där ska jag komma ihåg! så har man glömt dagen efter. Kanske inte så ”kloka” grejer (som din mormor) men ROLIGA. Farmor som växte upp i Köpenhamn och kom till Sverige för en 65 år sedan men fortfarande pratar mer danska än svenska.

  Typisk farmorgrej: ”Usch, en sån där invandrare! Fast det är klart, jag var ju också invandrare en gång i tiden och se på mig nu, nu sitter jag här med ändan i smöret!” Fast normalt sett inte främlingsfientliga kommentarer då’rå 🙂

  Hudkräm: Jag använder Maria Åkerbergs produkter sedan en tid tillbaka. De är vettigt prissatta (min 24h-kräm ligger på 250 SEK), ekologiskt, innehållet känns lyxigt men samtidigt betalar man inte för design eller flashiga förpackningar och det gillar jag.

  Annars kan jag tipsa om att använda Skin Citys hudtest. Du svarar på ett antal frågor om din hud och vad du är ute efter, samt om du vill laddar upp en bild. Deras hudterapeuter analyserar och kommer tillbaka med rekommendationer just för dig. Det var så jag började med M-Å. Jag trodde ärligt talat att de skulle rekommendera något svindyrt och blev positivt överraskad när de kom tillbaka med något högst prisvärt. Känns seriöst.

  Lycka till!

  • Reply Peppe Öhman 13 april 2017 at 07:54

   Tusan tack för tips och bra anekdot om farmor <3

 • Reply Erika 13 april 2017 at 01:28

  Älskar Decleor! Inte precis billigt kanske men superbra produkter och rätt lyxiga känsla tycker jag? Inte ACO från Apoteket liksom.

  Min mormor (nu 98 år!) är en av mina stora idoler som gett mig många klokheter. Inget rakt av citat men minns hur hon sa att en inte skulle gifta sig för tidigt utan välja noga. Hon var väldigt bestämd med detta. Hade trott att hon var lite mer traditionell och ville att man skulle ”komma i hamn” men tydligen ICKE. (Kom i hamn vid 32 år med en man som mormor ÄLSKAR, tur).

  Då fanns ju inte jag, men när min mamma (och hennes syskon) var barn tyckte morfar att mormor gott kunde sluta jobba (sjuksköterska) och stanna hemma. Mormor kontrade med att säga att han fick välja på skillsmässa eller att hon fortsätte att jobba. Det föll sig så att hon fortsatte jobba… Heja mormor! (Detta var på tidigt 50-tal).

  • Reply Peppe Öhman 13 april 2017 at 07:52

   SÅ fint! Och så fin mormor! Tänker ofta på att jag borde ha frågat min mormor mer om hennes ungdom och liv, så spännande att läsa. Och tack för tips på ansiktskräm!

 • Reply Helena 13 april 2017 at 08:32

  Lumenes Sisu Moisture Remedy Day and Night cream är ljuvlig!

  Så är det med det ryska porslinet, det går i bitar om det faller i golvet, sa mormor. Ett sånt där uttryck som verkade som helt meningslöst som barn.. Och pukadjur är ett användbart och bra ord.

  • Reply Peppe Öhman 13 april 2017 at 15:12

   Tack! Lumene ska jag shoppa loss på i Finland i sommar.

 • Reply Marie Baltzari-Setälä 13 april 2017 at 08:38

  Dermalogica – gör en sk face mapping på Montana så får du rätt kräm till din hudtyp! Dyra men väldigt dryga.. Kram från Maja

  • Reply Peppe Öhman 13 april 2017 at 15:12

   Ja! Dermalogica är verkligen jättebra!

 • Reply Kira 13 april 2017 at 08:48

  Denna kräm har ja varit nöjd med. Lite dyr men dryg som fankken https://www.juicebeauty.com/skincare/shop-by-category/moisturizers/nutrient-moisturizer

  • Reply Peppe Öhman 13 april 2017 at 15:10

   Tack, tror att jag beställer den och sen kär Lumene när jag är i Finland i sommar.

 • Reply Emm 13 april 2017 at 15:02

  Jag har nog inte ärvt så mycket citat och uttryck från den generationen men däremot får jag till min mormors dialekt bra på vissa ord och så försöker jag skratta lika stort och ljudligt som min farmor.
  Från våra föräldrar och sväronen har vi däremot några fina blandade ord och uttryck. Pjoddar är ospecifika småfåglar (eller gråsparvar? nåja gråsparvarna här är ändå utkonkurrerade av pilfinkar nu).
  ”Att tänka bort en grej” har sagts om allergier och glasögonbehov. Förhoppningsvis skämtsamt!? Nu är det i alla fall så det används i vårt hem.
  Hudvård kan jag inte lika bra som de som skriver på daisybeauty. se

  • Reply Peppe Öhman 13 april 2017 at 15:09

   ÄLSKAR att du vill skratta lika stort och ljudligt som din farmor! Så fint mål.

 • Reply Emm 13 april 2017 at 15:13

  Barnet däremot, en annan guldvärpande citatgeneration, konstaterade nöjt: ”Mamma jag fisde. Skönt för mig. Äckligt för dig.” Och så fick jag ett stort leende.

  • Reply Peppe Öhman 13 april 2017 at 15:22

   Haha! Klockrent.

 • Reply Sabina 14 april 2017 at 00:33

  Estee Lauder Day Wear, provar ibland andra men återvänder till den här. Är ganska dyr, 64e men lagom fyllig och har spf 15. Pukadjur använder jag själv ännu och i Sibbo där jag bor finns det många underbara uttryck. Min svärmor brukar säga Snälla barn väntar och blir utan, det stämmer väl nog?

 • Reply Stephanie 14 april 2017 at 13:08

  Burt’s Bees Night Creme, finns att kopa i WholeFoods och pa natet. Helt sjukt bra och kostar typ 20 dollar!
  https://www.amazon.co.uk/Burts-Bees-Intense-Hydration-Night/dp/B00AYF9NTA

  • Reply Peppe Öhman 16 april 2017 at 15:21

   Tack! Började faktiskt använda Burt’s Bees babyolja som MAjlis fått av nån och den är superbra. TACK för tips om Night Cremen!

 • Reply Sara 15 april 2017 at 00:48

  Bästa ansiktskrämen är Bellavita (parfymfri) från apoteken i Finland. Krämen innehåller a-vitamin, är tjock och återfuktande. Jag har använt den i mer än 10 år som dagkräm i tunt lager under sminket eller utan smink och i tjockt lager på natten som fuktmask. Kostar ca 13e för 100ml så extremt prisvärd. Smugglade stora lager av krämen medan jag bodde i Sverige.

  • Reply Peppe Öhman 16 april 2017 at 15:21

   TACK! Ska shoppa på mig ett lager i sommar.

 • Reply Ida 16 april 2017 at 03:47

  Min famos bästa uttryck (uttalas på bred östnyländska): ”Fatidom är ingen fröjd och pilikukku är ingen leksak” OCH DET ÄR JU SANT.

 • Reply Annia 17 april 2017 at 07:26

  Ekofarma, finskt och ekologiskt.

  • Reply Peppe Öhman 18 april 2017 at 07:52

   TACK!

  Leave a Reply