Tietoa mainostajalle ›
Feminism

Feminismen är obekväm och jobbig

13 april 2017

Jag har tänkt på en grej gällande den trendiga feminismen. Det är ju superfint att allt fler tar till sig feminismen, men det har också lett till att folk gör vad som helst och efteråt konstruerar de en förklaring till varför deras agerande är feministiskt. Visa upp en snygg, smal och sexig kropp = feminism eftersom man tar kontrollen över hur kroppen visas upp. Träffas och sticka vantar = feministiskt för att det är en traditionell kvinnosyssla med låg status som man gör cool. Inte dela föräldraledigheten = eftersom man själv av fritt val bestämt sig för att inte dela är det eget val och vad är väl mer feministiskt än den fria viljan? Och så vidare, ja ni fattar.

Så här tänker jag: det är omöjligt att vara en perfekt feminism i ett patriarkat. Därför borde vi bara mindre stränga mot varandra. Alla våra handlingar måste inte vara feministiska. Det sagt: Genom att göra efterkonstruktioner på hur våra handlingar egentligen är feministiska urvattnar vi själva begreppet. En feministisk handling är en handling som tar ett steg mot ett jämställt samhälle. Oftast är handlingarna obekväma, provocerande och lite jobbiga för alla inblandade. Det beror på att de utmanar normen, alltså det vi är vana vid. Det blir kanske lite dyrare, besvärligare och sämre stämning, men om vi bara feministhandlar medhårs fortsätter allt som förut. Inga normer bryts och patriarkatet fortsätter att härska.

Det sagt ska folk såklart få posera sexigt och vara vackra, träffas och sticka tröjor och stanna hemma hur länge som helst med barnen, men det är inte nödvändigtvis feministiska handlingar.

Eller tänker jag fel här?

 

Utseendet framförallt
Hjälp igen! "Min feminism"

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Lotta K 13 april 2017 at 18:54

  Jag tycker du tänker rätt 🙂

 • Reply AlandsPetra 13 april 2017 at 22:52

  Jag tänker precis som dig! För ibland så väljer man att göra något som inte är feministiskt p.g.a. situationen föreklas men det viktiga tänker jag då är att man är medveten om att jag nu fattade ett beslut som INTE är feministiskt. Sedan nästa dag får man ta nya tag!

 • Reply Johanna 14 april 2017 at 05:05

  Exakt så! Tycker du tänker helt rätt!

 • Reply minna lindeb 14 april 2017 at 06:44

  Men det är väl en bra sak om det ”går trend” i någonting viktigt?
  Om att tänka rätt : Inte vet jag hur man tänker rätt och inte vill jag veta det heller

  • Reply Peppe Öhman 14 april 2017 at 07:53

   Du har rätt, bättre att fler nås av den än att det är en lite exklusiv grupp och för min del får folk kalla sig feminism hur mycket de vill. Det jag grunnar på är om det kan kallas en feministisk gärning om man inte gör något för jämställdheten?

 • Reply Liljan 14 april 2017 at 07:10

  Jag håller med! Feministiska handlingar, dvs att främja jämställdhet så att det blir mera jämställt, så krävs det obekväma gärningar. Men dom andra sakerna du nämner (tex att sticka eller ta sexiga foton eller varför inte skriva en blogg om smink) är väl också feministiska så till vida att man försöker ”ta tillbaka” tolkningsföreträdet för dessa, så att dom som faktiskt utövar detta (eller…?) får ge det värde/orsak och inte männen. Hmm… Måste nog fundera vidare på detta!

  • Reply Peppe Öhman 14 april 2017 at 07:51

   Jag funderade också på det där med att ”ta tillbaka” tolkningsföreträde och det är viktigt, men om det bara blir så man fortsätter som förut med sexiga bilder, ta hand om barn och sticka så har väl inget annat hänt än att man kallat det feminism? Alltså genuin fråga.

   • Reply Liljan 14 april 2017 at 08:03

    Precis! Det var där jag också fastnade, och kom fram till att jag behöver tänka vidare. Frågan är väl då Hur vi ska göra för att ta tillbaka tolkningsföreträdet? I grund och botten handlar väl allt om att kvinnliga sysselsättningar (både hobbyn o jobb) ses som lägre i värde. Sticka och sminka sig är mindre värt än hålla på med bilar, trots att allt är ”lika onödigt/nödvändigt”. Ahh. Men frågan kvarstår hur vi tar tillbaka tolknigsföreträdet. Är det ”det kvinnliga” som i stort behöver ändras? Dvs att kvinnan inte är ett objekt som sysselsätter sig med onödiga saker. Och hur gör vi det? Obekväma handlingar där vi avslöjar tex maktkonstruktioner på jobbmöten? Jag tänker alltså väldigt mycket högt här nu.

 • Reply Erika 15 april 2017 at 03:11

  Håller helt med! Så bra förklarat!

 • Reply lilly 15 april 2017 at 22:44

  När du som kvinna bottnar i dig själv och agerar, 100 % autentiskt, det är feministiskt. 100% ”det här vill jag, så jag gör det”. Att efterapa manlig norm, att t ex ironisera över sina småbarn eller förlöjliga moderskapet – inte feministiskt, patriarkalt. Ser det ofta hos kvinnor som tror att detta är feminism, att upphöja intellektet och nedvärdera graviditet och barnafödande. Stort misstag och en form av mansfjäsk.

  • Reply Peppe Öhman 16 april 2017 at 15:20

   Så får man också tycka om man vill.

 • Reply Sunni 21 april 2017 at 03:27

  Aaah – du ar sa jakla smart! Har funderat saaa mycket pa detta (som jag namnde i en tidigare kommentar). Precis sahar:

  ”Så här tänker jag: det är omöjligt att vara en perfekt feminism i ett patriarkat. Därför borde vi bara mindre stränga mot varandra. Alla våra handlingar måste inte vara feministiska. Det sagt: Genom att göra efterkonstruktioner på hur våra handlingar egentligen är feministiska urvattnar vi själva begreppet. En feministisk handling är en handling som tar ett steg mot ett jämställt samhälle. …

  Det sagt ska folk såklart få posera sexigt och vara vackra, träffas och sticka tröjor och stanna hemma hur länge som helst med barnen, men det är inte nödvändigtvis feministiska handlingar.”

  (Litet tillagg fran mig: att vi kan gora alla mojliga saker, som till exempel de du namner, ar ju mojliggjort av feminismen, sa hurra for det! Men att feminismen moljiggor (enables) vara val/handlingar betyder inte att vara val ar feministiska.)

  • Reply Peppe Öhman 22 april 2017 at 07:36

   Tack för tillägget! Precis så är det.

  Leave a Reply