Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Feminism

Utseendet framförallt

17 april 2017

Jag läste en så himla bra essä på Image. Det är journalisten Anu Silfverberg som skrivit den och tyvärr är den på finska, men ni som kan språket uppmanar att surfa in. Den handlar om utseende och kvinnor. Om hur det kanske inte finns så stora skillnader mellan könen, men en väldigt stor skillnad i hur kvinnor och män behandlas är att en kvinnas utseende kritiseras och skrattas åt då man vill tysta eller trycka henne.

”Olennaista on sen sijaan tämä: naisten ulkonäköihanteet vaihtelevat jonkin verran vuosikymmenestä toiseen, mutta aina ne korostavat nuoruutta ja laihuutta. Ihanteellisella naisella ei ole valtaa, kokemusta eikä voimaa.”

Löst översatt: ”Kvinnoideal förändras en del genom tiderna, men den gemensamma nämnaren är smalhet och ungdom. Idealkvinnan har ingen makt, erfarenhet eller styrka”.

Den handlar också om hur en är medveten feminist, men ändå anpassar sig efter skönhetsidealen. Om hur det är acceptabelt att diskutera kvinnors utseende (guilty as charged: själv diskuterade jag nyligen Nicole Kidmans nip&tuck med en kompis). Silfverberg tar avstamp i ett projekt där fotografen Outi Törmälä letar efter kvinnor som är missnöjda med sina utseenden. Törmälä säger bland annat att det finns något provocerande med en kvinna som bara ser in i kameran och inte gör sig attraktiv, vill bli accepterad och är tillgänglig för betraktaren.

Och om hur den finaste skönheten är den ”naturliga” som givetvis kräver en massa jobb och produkter. Köpa, köpa! Silfverberg nämner som exempel den här Lumene-reklamen som hon kallar både rasistisk och sexistisk. Jag vet inte riktigt om jag hade någon annan poäng med det här inlägget än att det är problematiskt att det är så viktigt att kvinnor ska vara vackra (och smala) och att jag är nyfiken på era åsikter både om essän och Lumenes reklamvideo.

 

Ohövliga grannar
Feminismen är obekväm och jobbig

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Monika 17 april 2017 at 23:58

  Oj vilken bra essä, den vibrerar verkligen med nåt inom en. Känner igen så mycket. Den här tragikomiska paradoxen om att det inte får synas hur mycket tid en lagt ner på utseendet. Använder aldrig concealers och foundations numera vilket jag ser som en liten feministisk handling, men samtidigt är jag också så medveten om att jag ser och att alla andra ser (eller gör dom) min taskiga hud. Men vad fan, den får också finnas och synas. Blir väldigt sugen på att låta mig fotograferas som jag är.

  Och Lumene får faktiskt skärpa sig. Vilken tröttsam reklam.

  • Reply Peppe Öhman 18 april 2017 at 07:45

   Visst var den bra! Läste den två gånger. Också om hur Tukiainen och Smith är fritt byte eller egentligen alla kvinnor som ”försöker för mycket” USCH! Och vilken smart feministisk handling! Har först på sistone börjat tänka på hur otroligt slät hy alla har. Det är liksom normen. Eller normen är conciler och foundations. Kram!

 • Reply Emm 18 april 2017 at 05:07

  Äh, jag kommenterar trots jag varken läst texten eller sett filmen. Ämnet är verkligen viktigt.
  Otroligt att kvinnor ständigt bedöms på utseendet. Kan jag förändra det? Kanske genom att tänja på gränserna i hur jag klär och sminkar mig och även låter bli för vad som anses snyggt eller ”rätt”. Dessutom genom att försöka att aldrig göra negativa utlåtanden om andra kvinnors och tjejers utseenden.

  • Reply Peppe Öhman 18 april 2017 at 07:41

   Tycker att detta är så svårt. VEM är vi fina för? Jag fattar och tycker att man ska om man vill, leka med smink och hår och kläder. Det är liksom konst och kultur också. Eller kan vara. Men samtidigt är skönhetsidealen så himla snäva att det är svårt att kalla det konst eftersom ramarna är så tighta. Din sista mening är spot on: att aldrig göra negativa utlåtanden om andra kvinnors och tjejers utseenden.

 • Reply Hanna 18 april 2017 at 11:55

  Nu blev jag så upprörd att jag inte kommer att kunna sova inatt. Lumene-reklamen är ju förfärlig. Måste lova mig själv att inte köpa en Lumene-produkt innan jag åtminstone låtit dem veta hur reklamen kan uppfattas. Om ens efter det. Trist!

  • Reply Peppe Öhman 19 april 2017 at 14:17

   Samma här. Visst är den fruktansvärd?

 • Reply Maria 18 april 2017 at 13:36

  Intressant med den där Lumene reklamen. Jag ser att det är en supersmal modell som går omkrig vit o blek utomlands och är en ”äkta finne”; går naken i omkldäningsrummet när dom andra har handdukar, badar i isbad, använder knappt ingen smink (eller det syns inte) fixar väskan själv i taxin och njuter an naturen= snusar på en julgran 😀

  Hmm, intresserad av vad ni andra tycker. Jag är lite konfunderad..

  • Reply Peppe Öhman 19 april 2017 at 14:20

   Jag tycker mest att den tyder på okunskap. Visst är det fint att hylla det finländska, men ur ett internationellt perspektiv är det jättekonstigt med en väldigt vit kvinna som framställs som lite vackrare och naturligare än mörkare kvinnor.

 • Reply Ylva 20 april 2017 at 11:01

  Verkligen något skevt med lumene reklamen. Kanske den patriotiska tonen gällande ”finnish woman” , för det känns som att man menar att den genetiska prototypen är samma som den kulturella finska kvinnan. Man är väl en finsk kvinna trots att man har andra rötter också? Känns förlegat, som från en tid då finland var ännu mera homogent. Och man kan inte låta bli att undra hur de tänkte när aningen mera mörkhyade kvinnor i reklamen sminkar sig, som en kontrast till en naturliga vackra nordiska skönheten.

 • Reply Sunni 21 april 2017 at 03:17

  Jag har faktiskt inget konstruktivt att bidra med, just nu, men behover fa saga detta: guuuud vilken fruktansvard reklam! Man blir ju riktigt ledsen. (Nu tanker jag i och for sig att Lumene inte ar de enda med riktigt sexistiska och/eller rasistiska reklamer, men dear good god… 🙁

  • Reply Peppe Öhman 22 april 2017 at 07:35

   Håller med. Fast jag gläder mig åt att mer folk granskar reklamer mycket mer kritiskt nu än för tio-tjugo år sedan (eller kanske det bara är jag som igen är en late bloomer).

 • Reply Alfahanen 20 oktober 2017 at 15:03

  Hela PK-eliten samlad på ett bräde!

  Ni överträffar verkligen varandra i klyschor och rappakalja. Reklamen i fråga är suverän och den fyller sin funktion.

  Att ni inte förstår det är inte reklamens fel. Den kräver uppenbart ett visst intellekt.

  • Reply Peppe Öhman 20 oktober 2017 at 15:17

   Tack! PUSS!

  Leave a Reply