Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Personligt

Nakna bröst och våld i nära relationer

13 maj 2017

Anna:

Jag har en fråga/ett rubrikförslag som jag ofta funderat på: Ibland under demonstrationer visar kvinnor brösten för att protestera mot vissa män. Hur jag än försöker tänka att dom gör det för att ta kontrollen över sin kropp (som de uttrycker det själva, alltså) så kan jag inte hjälpa att jag till slut endast tänker på varför man väljer att visa brösten för nån som ändå inte ser kvinnor som något annat än just bröstbärare. Dessa karlar måste ju bli jätteglada, eller? Vad tycker du om detta, eller kan du förklara fenomenet?

Bra fråga, jag har faktiskt inget vettigt svar på det, men kanske någon läsare kan hjälpa oss här. Jag resonerar som du, att kvinnor ska få gå barnbröstade lika mycket/lite som män men att det i den här kontexten inte blir annat än sexualiserande av kvinnor. Tänker mycket på Free the nipple-rörelsen, men det är ju en specifik rörelse, inte en random demonstration.

Tess:

Du nämnde i din bok att du haft en våldsam pojkvän. Jag tycker ännu detta är ett sådant tabu tema och när man väl nämner det så svarar många kvinnorna att de levt i ett sådant förhållande (jag också och även om det är många år sedan nu så skäms jag ännu). Kanske du kunde skriva om våld i förhållanden, inte bara om dina egna erfarenheter, men tankar och kanske bra links?

Jag tror precis som du att det är enormt mycket vanligare med våld i nära relationer än vad man kanske kunde tro. Och att för att det ofta är personen man älskar som utövar våldet gör det svårare att identifiera det som just våld och istället kallar det passion eller svartsjuka eller ironiskt nog nån form av kärlek. Tycker att Nicole Kidmans och Alexander Skarsgårds karaktärer i Big Little Lies är ett superba exempel där Kidman förklarar att hon faktiskt också slår tillbaka, vem vill nu vara ett offer och att det handlar om passion inte våld. Här är en länk till Kvinnofridslinjen. Tänker så här: Om man har en misstanke om att allt inte står riktigt rätt till i ens relation så ska man lita på den tanken/känslan.

Nu tror jag att jag svarat på alla frågor. Tack för att ni ställde dem!

Bilder som aldrig skulle publiceras
Miljön i USA, kulturskillnader och bästa danslåtarna

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Hara 13 maj 2017 at 13:58

  Några försenade frågor och tankar:

  Hur tänker du om den personliga integriteten på internet?
  Google och andra stora aktörer har koll på vår internet trafik mer än vi anar sägs det.
  Jag antar att du i det dagliga jobbet är beroende av snabba och fungerande mobil och internetanslutningar, känner du nånsin oro över att din dator blir kapad och du blir utsatt för obehagliga hot, utpressning eller annat tråkigt?
  Litar du på din egen kunskap(skyddsåtgärder) på detta område eller har du pålitlig expertis till förfogande?

  • Reply Peppe Öhman 15 maj 2017 at 19:56

   Bra fråga och viktig! Detta stressar mig lite, men använder mig av VPN, Privacy Badger, googlar med Duck Duck Go osv men känner som sagt ändå en lätt stress.

 • Reply Ylva 16 maj 2017 at 11:12

  Hej! Jag associerade fritt från tabuämnet våld i nära relationer till incest, som man sällan pratar om. Vill rekommendera http://www.nxtme.com och coola Matildas v-logg om incest och annars också en spännande djupdykning i hennes liv. Även om det också är obehagligt att höra om incest, känns det viktigt och det är så modigt att stå upp och därmed hjälpa andra.

  • Reply Peppe Öhman 17 maj 2017 at 17:25

   Tack för länk! Hemsk och viktig.

  Leave a Reply