Tietoa mainostajalle ›
Los Angeles Personligt

Bo kvar, flytta tillbaka

18 maj 2017

Den här sommaren flyttar flera av våra svenska vänner hem till Stockholm och jag kan inte låta bli att tänka över vår situation. Jag älskar verkligen att bo här och det handlar inte bara om klimatet, utan också om våra vänner här och den öppna och glada stämningen. För att inte tala om att fortsätta upptäcka en ny stad och ett nytt land. Men när en svensk familj får för sig att flytta tillbaka till Norden kan jag inte låta bli att fundera över för- och nackdelarna med att bo så långt ifrån fäderneslandet.

Fördelarna med att bo i Stockholm eller Helsingfors är att de är små och trevliga städer. Man klarar sig utan bil, släktingar och vänner finns nära till hands, välfärdsstaten är fortfarande aktuell och det råder nån slags konsensus om att jämlikhet, gratis utbildning och vi tar hand om de svagaste i samhället är grundläggande värderingar. Värderingar jag gärna skulle se att Vidar och Majlis växte upp med. Det amerikanska skitsnacket om att vara sin egen lyckas smed har jag inte mycket till övers för.

Synd bara att jag är så fruktansvärt lycklig här. I hemlighet hoppas jag att det kommer att komma en dag då jag är mätt på Kalifornien och känner att det är dags att återvända till Norden.

Spela pingis är det hetaste man kan göra i L.A.
Bilder som aldrig skulle publiceras

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Liljan 19 maj 2017 at 01:31

  ”Man klarar sig utan bil, släktingar och vänner ” hehe 😀 och sen fortsatte det ju, men jag blev lite fundersam i en sekund över varför man inte behöver släktingar och vänner i Stockholm eller Helsingfors. Men jag förstår precis! Jag skulle nog inte bo där jag bor om det inte vore för att jag har barn och är i stort behov av släktingar (okej då: mamma). Men en hinner väl flytta och leva loppan lite senare också hoppas jag?

  • Reply Peppe Öhman 19 maj 2017 at 15:46

   Hehe, fingrarna var snabbare än hjärnan, men du fattar. OCH ja man hinner! Livet är långt.

 • Reply S 19 maj 2017 at 12:30

  Jag tror nog att den dagen kommer. Men du behöver ju inte tvinga fram den. Njut av livet under tiden 🙂
  Så en dag är den där, den där känslan,och just då är det rätt tid att flytta.

  • Reply Peppe Öhman 19 maj 2017 at 15:48

   Ska bli spännande att se och ifall den inte kommer får vi väl lov att stanna här. 🙂

 • Reply lina 20 maj 2017 at 02:09

  Har själv studerat i USA, och har vänner som hemskt gärna skulle vilja flytta dit p.g.a. amerikanska pojkvänner, men det kan man ju tyvärr inte bara sådär utan att bli sponsrad, så jag undrar hur det kommer sig att ni är så många nordbor som bor där? Har alla journalistvisum, eller hur funkar det? Och om man har journalistvisum, är familjemedlemmar då välkomna in också?

  • Reply Peppe Öhman 20 maj 2017 at 08:06

   En del har journalistvisum, andra O-visum, en del har blirivt rekryterade av stora företag, andra äger företag och ganska många har greencard. Tror vid närmare eftertanke att Magnus och jag är de enda på journalistvisum i vår bekantskapskrets just nu.

 • Reply Lotta K. 20 maj 2017 at 16:44

  Himla svår fråga. Jag tror det finns lika många svar som det finns människor. Skillnaden mellan välutbildade nordiska (nordeuropeiska, skall jag kanske säga) och andra invandrare är ju att vi har ett val. Vi kommer inte till USA ”for a better life” sådär i allmänhet. Min levnadsstandard gick tex ner rätt drastiskt när jag kom hit. Bor mycket mindre, tex, i SF Bay Area jämfört med Göteborg. (Plus måste ha bil.) I alla fall, vi kan åka hem/tillbaka om vi vill. Och jag tror det är många av oss som har folk i våra liv som tycker att vi skall åka just ”hem”. Men det känns ju inte så. Efter några år har man ett nytt hemma som betyder mycket det också.

  • Reply Peppe Öhman 22 maj 2017 at 15:31

   Håller verkligen med och har gjort samma sak som du. Bodde vi i Sverige skulle vi ha mycket mer pengar över, men det finns så mycket som väger tyngre här. Snart blir begreppet ”hem” inte alls självklart. Eller att hemma är många platser.

  Leave a Reply