Tietoa mainostajalle ›
Jobb Okategoriserade

Hur får man folk att läsa tidningar?

11 juli 2017

Anna skrev:

”…Sen undrar jag om du har några tips på hur man själv kan sprida information och uppmuntra folk att läsa printmedia, olika tidskrifter, osv. Läsekretsarna åldras och många är inte längre intresserade av att prenumerera eller läsa en papperstidning. Det är ju också en fråga om tid, märker tex att många helt enkelt inte har tid eller intresse för att läsa något som de själva kanske ingår i målgruppen för. Vad kan man göra för att sprida intresse och uppmuntra folk att köpa/prenumerera på olika mindre tidskrifter istället för att bara läsa gratis på internet? Finns det något mer vi kan göra för att säkra arbeten för skribenter i framtiden? Alla tips välkomnas!

Ville Vad skulle du rekommendera att man svarar de som undrar om mer nischade magasin verkligen har en läsekrets, dvs egentligen ifrågasätter oss som skriver artiklar till dem (och ens framtida yrkesmöjligheter, kan man leva på det? vem läser det? är verkligen någon fortfarande intresserad av det? osv)?”

Svårt och bra fråga! Mitt mest optimistiska jag tror så här: Papperstidningen kommer att vara en lyxvara som på sin höjd dimper ner på hallmattan/landar i postlådan under helgerna. Däremot kommer de digitala versionerna att bli allt bättre och folk kommer att betala för det. På samma sätt som folk slutade ladda ner musik då Spoitfy, Tidal, Apple Music etc kom och filmer då Netflix, Amazon, HBO, Hulu osv lanserade tjänster kommer folk snart att inse att på samma sätt som man betalar för nöje på internet, är det lika naturligt att man betalar för journalistik.

I USA där presidenten startat ett informellt krig mot bland annat New York Times och Washington Post har det lett till att tidningsprenumerationerna faktiskt ökat. De som inte tror på Trumps agenda har protesterat genom att prenumerera på dagstidningar och på så sätt stöda den fria pressen och indirekt demokratin. I ett demokratiskt samhälle är nämligen journalistiken en av grundpelarna. Det måste finnas en oberoende instans som granskar den politiska och ekonomiska makten. Exempel: När statsminister Juha Sipilä försökte påverka public service-bolaget Yle halkade Finland ner från första platsen på listan på länder med bäst pressfrihet (USA ligger på plats 41).

Nuförtiden florerar det konspirationsteorier om att pressen är nåt slags egen maktkonstellation i sig. Och det ÄR den visserligen, men på ett annat sätt än vad dessa konspirationsteoretiker kanske tror. Media är inget statiskt organ i sig som försöker ta över regeringen. Media ska kunna granska vem som helst och vilken institution som helst utan att bli bestraffade. Journalistikens makt handlar om vem som får komma till tals, hur hen ser ut och vad/vem hen representerar. Därför är det ytterst viktigt att journalisterna rannsakar sig själva, att de är utbildade och att de får betalt för sitt jobb. Ingen kan göra ett bra jobb utan lön.

Gällande nischade tidningar tror jag faktiskt att deras läsekrets är så pass lojal och intresserad att de kommer att överleva. Införstått såklart att de är relevanta, välskrivna och att journalisterna anstränger sig för att tänka ett steg längre och ständigt utvecklas.

Jag tror med andra ord att en viktig del i att få folk att betala för journalistisk är demokratiargumentet. Att ett fritt samhälle kräver en fri press och att en fri press måste finansieras. Jag tror också på utbildning, att människor som är konspiratoriskt lagda, eller bara tror att de lurat systemet, som hittar Yotube-klipp om ”den riktiga sanningen” förstår skillnaden mellan att en mer eller mindre anonym/oberoende person slänger ut sig alternativa versioner av verkligheten, fattar skillnaden mellan riktiga journalister och ja… Youtube-klipp. Jag kan fatta att det är kittlande och spännande med någon som säger att hen är emot etablissemanget och eliten, men i praktiken är faktiskt journalistiken (i Norden) oberoende. Så länge som den finansieras, hellre av  prenumeranter och annonsörer än till exempel direkt av statsmakten.

En viktig aspekt med printmedia och traditionella nyhetssändningar på radio och tv är att nyhetskonsumenten då får ett paket av information som hen kanske inte själv visste att hen var intresserad av. Bra journalistisk är folkbildande.  Det är liksom i allas intresse att leva i ett land med fungerande och oberoende journalistik (obs: journalistiken är aldrig neutral eftersom ingen människa är neutral, men det kan vi prata om i ett annat inlägg). Exempel på viktig och aktuell journalistik: när New York Times grävde fram Donald Trump JR’s e-postkorrespondens med rysk advokat som lovade ”smuts” på Hillary Clinton mot vissa gentjänster om Trump senior blev president.

Svar på din fråga är antingen den här långa harang, eller bara kort: om någonting du konsumerar är gratis är det du som är produkten.

PS Detta, tillsammans med feminism, är en av våra kärnfrågor i Magnus och Peppes podcast. Lyssna vettja!

Sommarskräck och relationer
Planerade inlägg

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Anna 12 juli 2017 at 06:30

  Det var jag som skrev kommentaren. Tack för ett så utförligt svar, uppskattar det verkligen! Tänker mycket på detta just nu, så bra med lite input från andra. Tack!

  • Reply Peppe Öhman 12 juli 2017 at 21:59

   Jag tänker också jättemycket på detta. Kul om min lilla input kunde vara till nån hjälp.

 • Reply Basse 12 juli 2017 at 09:34

  Tror att många mystifierar tidningarnas läsarbrist. Hur får man folk att köpa ens böcker? Hur får man folk att anställa en som snickare? Hur får man folk att besöka ens restaurang? Hur får man folk att prenumerera på ens tidning?

  • Reply Peppe Öhman 12 juli 2017 at 21:58

   Exakt så är det.

  • Reply hanna 13 juli 2017 at 13:43

   Fast faktum är ju att folks läsvanor har förändrats totalt genom internet och social medier. Print rasar i upplaga överallt ( i princip) eftersom folk inte köper/läser tidningar längre utan skaffar nyheter och inspiration på andra sätt. Folk går fortfarande på restaurang, de anlitar fortfarande hantverkare. Men de köper inte kvällstidningen på väg hem från jobbet. Eller amelia eller damernas värld när de vill ha förströelse eller inspiration till höstgarderoben (de kollar instagram eller pinterest i stället).

  Leave a Reply