Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Personligt

10+ 1 fråga till utlandsfinländaren

24 juli 2017

Min bloggkollega och alumnikollega från USC Helena svarar på 10 + 1 frågor om utlandsfinländaren (på finska). Jag översätter och kopierar listan. Kan inte ni också göra den?

1. Vad är det bästa med ditt nuvarande hemland?

Ljuset, bristen på vinter, livsglädjen och koncentrationen av folk som är så jäkla bra på det de gör.

2. Och de sämsta?

Avståndet till släkt och vänner. Den nuvarande presidenten och kulturen där folk vägrar ett system som tar hand om de svagaste.

3. Om du fick resa vart som helt i världen på två veckor, gratis, vart skulle du då åka?

Mitt spontana svar är Buenos Aires, men det känns fräschare att välja en plats jag aldrig varit på så jag säger Mexikos östkust.

4. Vart skulle du vilja resa tillbaka?

Okej NU säger jag Buenos Aires. Det är ju över tio år sedan jag bodde där, men tänker fortfarande ofta på hur mycket jag älskar den staden.

5. Vilken finländsk mat saknar du mest?

Lätt: rostad Reissumies eller annat surt rågbröd. Brukar smuggla med mig några paket till L.A. och alltid be folk som kommer på besök att ta med sig det.

6. Tror du att du kommer att flytta tillbaka till Finland en dag?

 Man ska aldrig säga aldrig, men just nu känns det inte speciellt aktuellt. Vi landar antagligen i Stockholm förr eller senare, men Helsingfors finns inte på listan just nu. Jag känner mig allt mer postnationalistisk, tycker att Finland är fint, att Sverige är fint, att USA är fint men har liksom ingen lust att definiera mig enligt landet jag bor i. Jag gillar Finland, men jag ÄR inte Finland.

7. Vilken är den roligaste högtiden i landet du bor i?

Det måste vara Halloween. Jag älskar att folk går ALL IN och börjar pynta sina hus redan i början av oktober.

8. Kunde du tänka dig att bo i ett annat land än det du bor i just nu eller i Finland?

Lätt! Tror att jag kunde bo nästan var som helst. Gärna i en storstad, i ett varmt klimat och helt inte i länder som Saudiarabien eller Afghanistan där kvinnoförtrycket är massivt, men utgående från de kriterierna är jag öppen för alla förslag.

9. Vilket var år 2016’s mest minnesvärda ögonblick?

Det måste väl ändå vara den 22 oktober när Majlis föddes i ett badkar i Silver Lake och vi beställde thai-take out och jag höll på att förblöda och vi sedan körde hem genom L.A. mot solnedgången alldeles galet lyckliga, plockade upp Vidar hos kompisen vi lämnat honom hos samma morgon och plötsligt var en familj på fyra personer.

11. Ska du resa nånstans i år?

Tillbaka till Sverige för bokmässan, eventuellt till Kenya i höst och kanske till Mexiko? Men mest sannolikt blir det utflykter inom USA:s gränser.

You're not too old and it's not too late
Alla semestrar inte i Italien

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Anna 24 juli 2017 at 09:51

  Kul att vi båda svarat Buenos Aires på stad man vill återvända till 🙂

  • Reply Peppe Öhman 25 juli 2017 at 04:19

   bra lista du gjorde!

 • Reply Matilda 24 juli 2017 at 14:38

  Eftersom du gärna vill ha kommentarer tänker jag svara fast du inte alls riktar uppmaningen till mig. Jag är nämligen svensk och bor i Sverige.

  1. Vad är det bästa med ditt nuvarande hemland?

  Att jag är nära mamma och pappa. Samt övrig släkt såklart. Men jag gillar också vanliga saker som hur husen ser ut och att det finns en skog som jag kan gå i och som jag hittar i.

  2. Och de sämsta?

  Att samtidigt som jag trivs lite så har jag jag aspanik över ”vad gör jag egentligen med mitt liv? Ska det vara så här?” Fast det ligger nog hos mig och inte i landet… jag säger nog att politiken just nu är det sämsta. Jag är asrädd att rasistpartierna ska vinna i nästa val samtidigt som jag inte har en aning om vilket parti jag vill rösta på. Bara vilka jag INTE vill rösta på.

  3. Om du fick resa vart som helt i världen på två veckor, gratis, vart skulle du då åka?

  Alaska skulle jag nog säga. Jag har ganska nyss förstått att jag inte passar i värme, (jag blir helt enkelt sjuk av värmen) om jag inte hade varit rädd för värmen skulle jag sagt typ karibien.

  4. Vart skulle du vilja resa tillbaka?
  Yellowstone och då ha med en van vän som jag kunde vandra med. När jag var där vågade vi oss inte utanför de vanliga turistststråket för vi var livrädda för björnar. Men det var samma typ av rädsla som jag har när jag badar i sjöar. Jag är alltid rädd att en gädda ska komma och bita mig i hälen när jag badar i sjöar för när jag var liten stod det i tidningen om en kille som hade blivit biten i hälen av en gädda där vi brukade bada. Det är en fånig rädsla som jag vet är väldigt osannorlik, samtidigt kan jag inte skaka rädslan av mig. Så var min rädsla för björnar i Yellowstone.

  5. Vilken finländsk mat saknar du mest?
  Jag saknar amerikanskt iste och Australiensk indisk mat. I Tahmoor har dom det bästa indiska mat jag någonsin ätit.

  6. Tror du att du kommer att flytta tillbaka till Finland en dag?

  Jag tror inte jag kommer bo en längre tid utanför Sverige igen.

  7. Vilken är den roligaste högtiden i landet du bor i?

  I Australien var det ”australia day” jag tror det var deras nationaldag men jag är inte säker. Den verkade gå ut på att man hade låsastatuerinrar av deras flagga på sig och var glad. Alla gick runt och ropade ”straya day!” Men man gjorde inget speciellt. Askonstigt men kul.

  8. Kunde du tänka dig att bo i ett annat land än det du bor i just nu eller i Finland?

  Inte just nu, jag behöver mamma och pappa. Men kanske sen om jag hittar ett intresse för nånting utomlands.

  9. Vilket var år 2016’s mest minnesvärda ögonblick?

  Jag gick en kajakpaddlarkurs. Det var väldigt roligt.

  11. Ska du resa nånstans i år?
  Nja, till skåne.

  • Reply Peppe Öhman 25 juli 2017 at 04:19

   Älskar detta listsvar! Tack för det.

 • Reply Malin Nilsson 25 juli 2017 at 05:39

  Peppe, har några önskemål om poddämnen till hösten. Det är sådant som jag och min sambo diskuterar ofta och skulle behöva lite nya, eller i alla fall andra, perspektiv på…
  1. När kan det vara lämpligt att jämföra rasism och kvinnohat och när är det olämpligt? Ofta är problematiken liknande men min sambo (som är svensk, svart man adopterad till Sverige från Dominikanska Republiken) menar att det ofta blir problematiskt att jämföra de två områdena.
  2. Vems ansvar är förändring? Har svårt för den liberala inställningen att allt startar hos en själv och att offerrollen är förkastlig. Jag menar t ex att det är orimligt att en svart man ständigt ska behöva ”ta diskussionen” och att jag som vit ofta borde ta den åt honom. Samma sak med manskulturen. Det kan väl ändå inte vara kvinnans ansvar att förändra mannen?
  Ser fram emot en givande poddhöst! /Malin.

  • Reply Peppe Öhman 25 juli 2017 at 08:05

   Hej och tack för superbra och svåra ämnen! Tycker att ettan är jättesvår, men väldigt viktig. Ska fundera på den och ta upp den i podden. Kanske magnus har nåt smart att säga. Sen får du gärna höra av dig om du tycker att vi varit lite dumma i huvudet eller motsatsen. Den andra frågan är lite lättare och tror att jag har ett klart svar på den. Tack igen för superbra ämnen! KRAM

   • Reply Magdalena 27 juli 2017 at 13:00

    åh den andra var intressant, just när ska man ta diskussionen, ska ta åt andra och manskultur. (Tänker även här blir lätt jämförande ex vit kvinna, döv kvinna – vilket identifierar man sig mest med då det finns olika synvinklar o ”stämplar”- som på en diskussion var det svårt för oss att komma på något positivt att lyfta upp att vara döv kvinna än att vara kvinna. Kanske för vi ser oss som kvinnor i första hand men i jmf med hörande kvinnor hamnar vi ”lägre” kanske…).

  Leave a Reply