Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Okategoriserade

Höger i USA

20 augusti 2017

För nåt år sedan började jag följa Fox News på Twitter för att förstå ”den andra sidan”. Jag blev ärligt talat lite chockad över retoriken där och hur redaktionen alltid använder citat som rubriker. Citaten är inte sällan borderline rasistiska och för folk som kanske har bråttom eller inte är så noga med detaljer uppfattas det säkert ibland som nyheter, istället för just åsikter.

Jag försökte tampas med mig själv och mina egna fördomar, se neutralt på CNN, Msnbc, New York Times, Los Angeles Times, Washington Post, The Atlantic och andra medier jag följer för att se om de gjorde samma sak, men jag förbisåg det eftersom de skrev det jag ville läsa. Hur jag än ansträngde mig tyckte jag fortsättningsvis att Fox  gjorde dålig journalistik och gömde sig bakom konservativa, på gränsen till extremhöger, programledares åsikter.

I dag läste jag en väldigt bra text av Karin Magnusson, som nyligen kommit hem från ett studieår på Harvard, där hon i en ledartext diskuterar en forskningsrapport om hur det egentligen inte finns någonting mellan mitten och extremhögern, bara ett stort, gapande hål i medielandskapet. ”I USA har gränserna mellan den anständiga högern och den rasistiska nätmobben suddats ut. Att ha hatarna på sin sida ger läsning, gillande och spridning på nätet. Att ha dem emot sig leder ofelbart till hatstormar, drev och dödshot.”

Vill också tipsa om Vice dokumentär från rasist- och antirasist demonstrationerna i Charlottesville. Den är bara tjugo minuter lång och så hemsk att jag grät igenom större delen av den, men se den. Och den här (ber om ursäkt för DNs betalvägg) förklaringen bakom den amerikanska söderns alla statyer och minnesmärken av forna ledare.

Pannkakor på gröt
You're not too old and it's not too late

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Johanna 21 augusti 2017 at 01:40

  Ja det är så sjukt läskigt hur det offentliga (och mediala) samtalet förskjuts… när extrema grupper får utrymme att höras och vara med och sätta agendan är det så lätt för mitten/högern att dra sig ännu längre höger ut eftersom det värsta redan är sagt och stigen redan är upptrampad. Deras steg högerut jämförs med det extrema och så länge det inte kommer upp i samma nivå så accepteras det.

  • Reply Peppe Öhman 21 augusti 2017 at 07:30

   Precis så! Tycker att det är så svårt att både försöka undvika polarisering, men ändå sätta ner foten vid övertramp.

 • Reply Johanna 21 augusti 2017 at 13:03

  Mm, det är svåra frågor detta. Jag tror man måste fundera över hur man ser på förändring om den kommer ur konsensus eller konflikt. Rekommenderar verkligen boken On the political/Om det politiska av Chatall Mouffe. Sorry, jobbig som rekommenderar akademiska böcker i tid och otid. Men den är kort och rätt lätt att ta sig igenom. Från baksidestexten:

  ”Sedan en tid tillbaka har det politiska livet på många håll fått en alltmer konsensusbetonad prägel. Denna tendens beskrivs ofta i positiva ordalag som en utveckling från ‘förlegade’ konfliktmönster mot ett ‘postpolitiskt’ tillstånd av samförstånd och expertstyre.

  I skarp kontrast till de röster som hyllar denna förändring som ett framsteg för demokratin, varnar Chantal Mouffe istället för de allvarliga risker som den för med sig. I takt med att spektrumet av legitima politiska alternativ blir allt snävare, uppstår också farliga motreaktioner. Samförståndet mellan de etablerade partierna öppnar för populistiska och främlingsfientliga rörelser som vänder ryggen åt demokratins grundläggande värden. För att hindra en sådan utveckling gäller det att överge den postpolitiska inriktningen på konsensuslösningar och inse att konflikter mellan legitima politiska motståndare utgör demokratins själva livsnerv.”

  Boken skrev för snart tio år sen och den utveckling hon varnade för är nog kanske här idag 🙁

  • Reply Peppe Öhman 22 augusti 2017 at 07:01

   Tack för lästips, får se om jag kan få tag på den. Viktigt att läsa långt och analytiskt och försöka förstå, sätta i sammanhang osv i dessa tider, tycker jag.

  Leave a Reply