Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Podcast

De sista dinosaurierna

10 oktober 2017

Häng med trots att mitt resonemang om att extremhögern kidnappat ordet ”yttrandefrihet” åtminstone här i USA kanske känns lite flummigt, för den lyfter det. Magnus och jag debatterar bristen på kvinnor i Yles uppräkning av idrottspersoner genom Finlands historia, män som hotar kvinnor pga av hår på benen, vi talar om att call out sexism och USA:s tull på Arlanda. Och TACK för att ni betalar för innehåll! Nytt avsnitt med kändisgäst på fredagen.

”Är ni med på det att kalla rasister och rasistisk propaganda för ”alternativ höger” och ”alternativ media” är som att kalla ättestupan för ”alternativ äldrevård”. Ska vi kanske börja se saker och företeelser för vad de är? Som när Arvida Byström hotades med våldtäkt för att hon poserat på bild med hår på benen. Män som hotar på Insta är en sak, men vi som inte tar ett kollektivt ansvar för gruppen män genom att skälla ifrån, kliva emellan eller offentligt ge vårt stöd till utsatta kvinnor – Det är vi som tillåter och gör hoten, morden, trakasserierna, våldtäkterna mm möjliga. Vi är medskyldiga därför att vi bara står och tittar på. Det tjänar ingenting till att vi blir arga när stympade kvinnokroppar fiskas upp ur havet, det är ett hån att vi låtsas förfasas av brutaliteten, om vi aldrig bett någon hålla käften när de snackat skit eller betett sig hotfullt.”

Fredag och nöjespodd
Fredagspodd feat. Kaj Korkea-aho

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Liljan 11 oktober 2017 at 23:36

  Jag är så med dig och blev riktigt irriterad på Magnus! Såklart att Yle hade kunnat lyfta kvinnors idrottsögonblick som var stora, men som inte nådde publiken i samma utsträckning som männens! Nu verkar dom dock ha valt att lyfta fram sådant som ”alla minns”, och då blir det ju männen som tar plats. Satt och morrade och frustade på tåget i irritation. Du är bäst som orkar debattera!

  Men, googlade lite, för att se hur utbredd kvinnors idrottande har varit. Blev extremt chockad över att kvinnors fotbolls VM etablerades 1991 (!!!) medan männens var igång redan 1930. Kvinnors EM 1984, männens 1960. Eller, det här är dom officiella årtalen iaf – säkert har det funnits liknande cupper redan innan. Så sjukt ändå. 1991.

  Det sjukaste är dock att bara något år tillbaka så var olympisk backhoppning en förbjuden gren för kvinnor! Snubblade nämligen över denna artikel, när jag försökte läsa på mer om kvinnors deltagande i olympiader: http://fof.se/tidning/2016/7/artikel/kvinnornas-vag-till-os
  ”Så sent som 2005 förklarade Internationella skidförbundets president Gian-Franco Kasper att backhoppning inte ‘verkar lämpligt för damer ur medicinsk synvinkel’.” Say whay?? En blir ju trött.

  • Reply Peppe Öhman 12 oktober 2017 at 06:39

   Herregud, VM i fotboll för kvinnor 1991! Och backhoppningen. Tack för att du googlade och står på min sida.

  Leave a Reply