Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Okategoriserade

Vad folk stör sig på Instagram

11 oktober 2017

I dag spelade vi in Mellan raderna (Maggan klipper den snabbt som blixten, hoppas jag) och pratade om bokmässans nazister, om Adrian Pereras utmärkta diktbok ”White Monkey” (snygg och mycket bra, en perfekt presentbok, varför inte ta med den istället för en blombukett eller en flaska vin nästa gång du går på middag?), Jessa Crispins ”Därför är jag inte feminist” och så pratade vi om Instagrambilder. Min spaning är att Instagram vid sidan om estetiska bilder nuförtiden också är ett politiskt verktyg där texterna får ta allt mer plats. Plattformen har breddats och bra det.      I podden framförde också Karin en viss kritik gentemot palmerna i mitt Instagramflöde (det är tydligen så tråkigt att klockorna stannar) och det fick mig att a) fundera på vad som själv får mig att trycka på hjärtat i mitt flöde. Jag gillar ofta människor framför bilder, alltså lägger en kompis upp en bild fattar jag inte varför jag inte skulle gilla den. Men gillar också bilder som berättar en historia och bilder som har en tanke bakom sig, men som inte är formulär A1 eller en kopia på bilder som redan lagts ut tusentals gånger (jag ser på dig matbordet fotat uppifrån. Det sagt kan man såklart fota ett matbord uppifrån på ett originellt sätt också). Gillar också humorkonton och faktiskt politiska konton. Avföljer oftast konton som är halvtråkiga och som jag inte minns om jag känner personen som har dem.

Äh, egentligen tror jag att jag har en ganska låg instagramtröskel. Tycker kanske det är lite onödigt med femtio taggar om man nu inte driver ett extremt nischat konto, men vem är jag att döma. Oftast lägger jag själv upp bilder som gör mig glad och tänker att många andra är lika naiva jävlar som jag. Här har jag precis sprungit och är… GLAD!

I Magnus och Peppes podcast pratade vi för några avsnitt sedan om Instaggram detta och hänvisade till en undersökning som handlade om att människor mest stör sig på vänner som har en helt annan personlighet på sociala medier än vad de har i verkligheten. På plats två kom par som tutade ut sin kärlek i varje inlägg #LOVE.

Känner ni starkt gentemot fenomen som palmer, solnedgångar, barn, kroppar eller annan överflödighet på Insta? Och vilka konton rekommenderar ni?

Minimalistens utmaning på 30 dagar
Mina 3 bästa

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Frido 11 oktober 2017 at 21:18

  Igår googlade jag How to quit Facebook efter att deras egna sidor aldrig ledde till någon delete-sida. Men den fanns genom google! Så nu, om 2 v, är min tioåriga profil borta! Så skönt. Och vet ni vad? Sedan är jag Fri Från Sociala Medier. Inget insta har jag och inget annat heller. Nu är det bara bloggar å sånt kvar 😀

  • Reply Peppe Öhman 12 oktober 2017 at 06:40

   Låter faktiskt som ett ganska underbart liv.

 • Reply Minna 11 oktober 2017 at 21:31

  Tips på härliga IG konton:
  @shutterbean gör allting kul och mysigt och jag vill vara hennes vän
  @adrianballinger och hans partner @emilyaharrington är gulliga bergsklättrare
  @johnnydoughnuts säljer absurt goda doughnuts och när jag inte kan äta en av dem brukar jag se på foton av dem
  @instmimi är min österbottniska foto-guru och jag försöker övertyga henne om att sätta ihop en fotobok för publikation
  Och så får ni ju gärna följa mig! @medgladje där jag fokuserar på störande idylliska vyer från mina hikingturer i Marin County norr om San Francisco.

  • Reply Peppe Öhman 12 oktober 2017 at 06:40

   Tack för alla tips! Ska genast in och kolla.

 • Reply Mårran 12 oktober 2017 at 06:40

  Intressant fråga! Min teori är att man irriterar sig på sånt man upplever sig ha brist på eller är avundsjuk på. Som att jag som är ensamvarg tycker det är jobbigt att se andras #fest med tjejgänget eller #bästa kompisar och liknande inlägg. Det påminner mig för mycket om att jag inte har något tjejgäng och att mina bästa kompisar är två, inte sju eller tio. Jag är själv också väldigt känslig för inlägg med #träningsinspiration eftersom jag kämpar med en ätstörning. Sedan kan jag också bli irriterad på konton som är för enformiga, där man hela tiden får känslan att man sett bilden förut. Det kan vara palmer, hundar eller natur, helt ok ibland men inte heeeela tiden… Så var det med det. Värst vad jag var irriterad…

  • Reply Peppe Öhman 12 oktober 2017 at 07:34

   Jag tänker att irritationen är en känsla som är lika okej som alla andra känslor. Det där med att man irriterar sig på det man själv saknar kan stämma, kanske man inte ens saknar det medvetet men känner ändå irritationen.

  • Reply Ennet 13 oktober 2017 at 02:47

   Stor igenkänningsfaktor på det Mårran skriver! Sen är jag kluven i det här med att lägga upp bilder där syftet är att visa sin kropp (eller som jag uppfattar att syftet med bilden är). Å ena sidan tänker jag att jäklar, oftast ser man kroppsfokuserade bilder i reklam som alltid är ett utifrån perspektiv och spegling på skönhetsnormer, att se kroppsfokuserade bilder i vardagskontext är väl bara bra. Mer diversitet liksom, olika perspektiv. Subjektivt perspektiv på sin kropp istället för ett objektivt, eller hur jag nu ska förklara min tanke. Å andra sidan blir personen i bilden ändå alltid ett objekt inför tittaren? Men å andra sidan är det ofta bara vissa slags kroppar som visas även i dessa kroppsfokuserade bilder i vardgaskontext, oftast då smala eller tränade kroppar. Ser sällan icke-normativa kroppsfokuserade bilder som utstrålar glädje och stolthet, där det inte handlar om skönhet eller träning. Men så kanske jag inte bara har hittat de rätta bloggarna och instagramkontona heller (som det ju hoppeligen måste finnas, fastän i mindre utsträckning).

   • Reply Peppe Öhman 13 oktober 2017 at 07:09

    Jag fattar vad du menar och brukar vara väldigt försiktig med att lägga ut min normkropp. På just den här bilden hade jag precis sprungit och kände mig så stark och lycklig och tacksam för min kropp att jag ville visa det och då blev det genom den.

 • Reply Basse 12 oktober 2017 at 22:36

  Humblebrag i kombination med skadeglädje. Mycket bättre med ett ”ät dynga i mörkret på jobbet losers medan jag dricker morgonchampagne vid Medelhavet!” än ”SÅÅ härligt med en drink vid poolen, hoppas ni har det bra hemma :-)”.

  • Reply Peppe Öhman 13 oktober 2017 at 07:04

   Haha! I podden sa jag folk som lägger ut screenshots på hur varmt det ska vara på deras semesterdestination.

 • Reply Sara 12 oktober 2017 at 23:33

  Jag har en grammatikfråga, med tanke på din rubrik. Det gäller prepositioner då man pratar om att ”störa sig _på_ något”. Om jag säger ”Vad folk stör sig på i kassakön på Ica” så använder jag ju dubbla prepositioner ”på i”, men om de dubbla prepositionerna blir ”på på”, ska man då bara säga ett ”på”? Jag hade nämligen velat säga ”Vad folk stör sig på på Instagram” men jag ser och hör ju själv hur konstigt det låter. (Detta är alltså inte någon kritik mot ditt språk, utan en fråga jag funderat på länge och som aktualiserades då jag såg din rubrik).

  • Reply Peppe Öhman 13 oktober 2017 at 06:58

   Var lite snabb i vändingarna där, skulle antagligen säga ”på på” i talspråk och antagligen skriva det också, trots att det ser konstigt ut.

   • Reply Sara 15 oktober 2017 at 23:29

    Okej, då är jag kanske inte helt ute och cyklar. 🙂

  Leave a Reply