Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Feminism

Vi vet vem ni är

3 december 2017

Okej, här kommer en tanke kring #metoo och #dammen brister. Jag har befunnit mig i radioskugga den  senaste veckan, så det finns en risk att detta redan sagt, men here goes anyway: Jag tänker på alla de män och andra som är oroliga över att ”oskyldiga hängs ut” och att det ”blir en häxjakt på män”. Att folk prioriterar männens känslor är en del av vår kultur. Flickor tar ansvar över pojkars känslor och senare gör kvinnor detsamma med män. Detta är för att männen har högre status än kvinnorna och det är därför vi automatiskt flyttar över fokus till dem. Vi uppfostras till att förstå, ha överseende och ta ansvar över män.

Kvinnor är så vana att ta mäns känslor i beaktande att mångas första reaktion är att skydda dem, men om någon verkligen är orolig över att oskyldiga ska drabbas kan hen pusta ut. Av alla de tusentals kvinnor (tiotusentals eller fler i Sverige) som gått ut och vittnat om trakasserier, ofredanden och övergrepp har bara en handfull förövare nämnts med namn. Och då också i specifika fall där många kvinnor vittnat om samma sak. De allra flesta historier handlar om män som aldrig kommer att namnges.

Kära män, det är inte synd om er i #metoo-sammanhang. Nu är inte heller tiden för er att be om och bli förlåtna, att ångra er offentligt, att berätta att ni nu förstått och blivit bättre människor. Den tiden kommer, men den är inte nu. Era ursäkter och uppvaknanden ska inte ta plats från kvinnor som berättar om sina erfarenheter i ett sexistisk system.#Metoo är ett upprop som inte handlar om individen, utan om en hel kultur. Uppropet ska göra det självklart för en kvinna att säga nej om hon inte vill och självklart för mannen att invänta samtycke. Men, bara för att vi inte hänger ut er män, betyder inte att vi inte vet. Vi vet nämligen precis vilka ni är.

Ridning är inte sämre än fotboll
Tystnaden kring mansdagen

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Johanna 4 december 2017 at 22:43

  ”Flickor tar ansvar över pojkars känslor och senare gör kvinnor detsamma med män. Detta är för att männen har högre status än kvinnorna och det är därför vi automatiskt flyttar över fokus till dem. Vi uppfostras till att förstå, ha överseende och ta ansvar över män.”

  Mm, vet inte om det är så enkelt att det bara handlar om högre status. Jag tror det också handlar en del om hot om våld. Se till att xx inte blir arg, gör inte situationen pinsam utan håll med, man vet aldrig hur xx reagera osv. Och jag tror att denna anpassning till att undvika ev våld (inte alltid fysiskt) börjar tidigt och letar sig in i kvinnors medvetande tills vi inte ser det.

  • Reply Peppe Öhman 5 december 2017 at 05:01

   Bra poäng. Du har helt rätt i att mäns hot om våld påverkar kvinnors handlingar.

 • Reply Lisa 5 december 2017 at 11:54

  Håller verkligen med dig om kontentan i inlägget, vad gäller att det där om att det inte är läge för män att ta plats från kvinnorna i metoo-vågen. Men jag måste säga att jag tycker det är sporrande att höra/läsa om män som nu fått insikt om vidden av sexuella trakasserier och att alla vittnesmål leder till den typen av uppvaknande. Dessutom har det varit ögonöppnande även för mig (som kvinna) att inse att så många män i min bekantskapskrets, upplysta och smarta verkligen INTE HAR FATTAT (tänkt på?) att det är något som ALLA kvinnor råkar ut för. Det beror såklart på hur man uttrycker sitt uppvaknande, men tror inte på att tysta männen allt för aggressivt i den här processen.

  • Reply Peppe Öhman 5 december 2017 at 13:37

   Fair enough. Jag var kanske lite för hård där.

  Leave a Reply