Okategoriserade

Ångesten eller Det Allvarliga Inlägget

4 februari 2010

Malin startade förresten en väldigt intressant diskussion. ”Ingen ska tvingas välja mellan att bli mamma och minister.” Kloka kvinnor kommenterar smart och eftersom jag själv ännu inte förlöst ett barn känns det som om jag inte riktigt kan delta i diskussionen på allvar. Men än så länge tycker jag att mamman och pappan* är precis lika viktiga för ett barn. Och i min värld betyder inte jämställdhet att kvinnor blir män eller män blir kvinnor, utan att alla är likvärdiga vare sig det kommer till föräldraskap, lön, karriär, hemmaliv, tid, städning och vad man nu kan hitta på.

Som Skriet från kärnfamiljen skriver borde vi kanske fråga oss själva varför vi inte lever friare från normer, mer demokratiskt och väldigt mycket mer rättvist. Varför vi inte moderniserar kärnfamiljen och ser till att både mamman och pappan kan ha ett stimulerande jobb OCH bra kontakt med barnen.

*eller mamman och mamman eller pappan och pappan. Eller vad man nu råkar ha för familjesammansättning.

Dålig stimmung
Barngallupen

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Malin 4 februari 2010 at 19:12

  Visst kan man ha stimulerande jobb OCH bra kontakt med barnen – bara man får tiden att räcka till! Det är för mig det som är den stora utmaningen.

 • Reply stara.papper.fi 4 februari 2010 at 19:16

  jag tycker att också att mamma och pappa är lika viktiga, men jag anser samtidigt att de har olika roller: när det gäller barnafödande blir det så tydligt att biologin är ett ofrånkomligt faktum.

  hos oss innebär jämnställdhet i familjen att vi stöder varann på våra olika områden, inte att vi gör exakt samma saker.

 • Reply Boris 4 februari 2010 at 20:49

  hurra för stara. jag är def för jämställdhet och emot orättvisa. jag lever så i mitt förhållande. basta.

  det jag inte vill är att jag och min partner skall vara samma lika. det blir liksom helt för beiget…och beiget e verkligen värre än grått!

  min fråga är därför – är det fel att vara rättvis och respektfull samtidigt som man tycker att det kvittar ifall ngn tycker det är konstigt att vi inte likvärdigt delar på sysslor gällande föräldraskap, karriär, hemmaliv, tid, städning mm.? det verkar så, men jag liksom ser mig och min partner som en enhet som tillsammans drar våra strån till stacken. we simply choose life!

 • Reply Sebastian 4 februari 2010 at 21:05

  Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 • Reply Malin 4 februari 2010 at 21:16

  Dags för en serie, Basse?

 • Reply Linda 4 februari 2010 at 21:39

  Men varför måste man ha allt…räcker det inte med något…kan det inte vara jättecoolt att vara en bra morsa eller en bra minister. Måste man vara båda…Dessutom att ha ett inspirerande jobb och vara en bra morsa kräver att man har a)pengar b)en partner som tar över en stor del av arbetsbördan c)ett stort socialt kontaktnät..

  Jumalauta vad jag är trött på dethär loppet om vem som är den häftigaste kvinnan..Om vi kvinnor hela tiden förväntar oss att alla delar av livet skall vara perfekt..inte undra på att vi käkar prozac efter en stund…

 • Reply Peppe 5 februari 2010 at 07:07

  Basse, så här oss gamla vänner emellan: Det här har inte riktigt med ämnet att göra men, eftersom det här är min blogg tar jag din sjukt populistiska kommentar personligt. Mitt jobb var ingen julklapp precis, jag har studerat, skaffat mej arbetserfarenhet och avsikligt SÖKT mej till ett jobb där jag trivs. Om du vantrivs som kodare på Akta får du väl skaffa ett roligare jobb.

 • Reply Sebastian 5 februari 2010 at 07:49

  Jag avsåg alltså inte dig utan duon bakom Skriet från kärnfamiljen. Eftersom du åtminstone inte ännu är slash författare tyckte jag inte att jag behövde påpeka att det inte handlade om dig, men antagligen borde jag ha gjort det. Förlåt. Jag kan äta litet bajs så blir du glad igen.

  Fast jag får fortfarande nervjuck av "stimulerande jobb" som jag hakade upp mig på…

 • Reply Sebastian 5 februari 2010 at 08:00

  Nu fick jag dåligt samvete så jag plockade bort kommentaren.

 • Leave a Reply