Okategoriserade

Plockaren

25 augusti 2010

Jag har ett tvångsbeteende som jag gärna skulle vilja bli av med:

Säg att jag kommer in genom ytterdörren och har som destination toaletten i andra ändan av lägenheten. Istället för att tjugosju steg och anlända på några sekunder börjar jag med att slänga upp skor på skohyllan i hallen, sedan passerar jag sovrummet där det ligger smutstvätt på golvet, plockar upp plaggen och slänger dem i tvättkorgen. Passar samtidigt på att ta med mej ett glas då jag ändå är på väg mot kökshållet. Från barnvagnen i gången mot köket tar jag med mej en odiskad nappflaska. Då jag nått vardagsrummet puffar jag upp dynorna i soffan. Slänger sedan in glaset i diskmaskinen och torkar av diskbänken. Sedan är jag äntligen framme vid badrummet.

Hur övar man bort dylikt, antagligen typische kvinnligt, beteende?

Saker man spolar ner
When life gives you lemons

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Anonym 25 augusti 2010 at 09:51

  jag har samma tvångsbeteende och ofta önskar jag att jag ens skulle se liiiite av det i min kar. ska han på toaletten, då går han dit och blir nästan irriterad om det dyker upp något annat på vägen (typ som att jag ber om ett glas vatten). för mig är det mer "nu då jag ändå står kan jag ju tömma diskmaskinen på samma gång. men oj så kissnödig jag är, jag ska bara…" antagligen riktigt typiskt kvinnligt.

 • Reply selma.ratata.fi 25 augusti 2010 at 10:01

  oj gud jag önskar att jag hade lite av detta beteende ändå. att jag ens skulle se smutstvätt och opluffade kuddar (jag ser oftast inte kuddarna alls) eller att jag ens skulle ställa skorna någonstans och inte bara sparka av dem. jag är mera tonårspojke i mitt beteende.

 • Reply Tove 25 augusti 2010 at 10:17

  Neeeej, öva inte bort det!! Det låter sjukt ljuvligt! Jag hörde någon en gång säga att hon och hennes man hade gjort en regel att alltid då man avlägsnar sig från ett rum tar man med sig något som inte hör dit – så man får undanstädat nångång. Det testade jag och klarade av en tid, men nu hade jag glömt det igen. Jag avundas dig och ditt beteende!!

 • Reply Maria Turtschaninoff 25 augusti 2010 at 10:33

  Jag tycker det låter hypereffektivt och bra. Jag bara låter saker samlas på hög tills de blir omöjliga att ignorera. Och sen är det en Tråkig Uppgift man måste ta sig an.

 • Reply Nickby rapporterar 25 augusti 2010 at 10:56

  Peppe, du får gärna komma hem till oss och "gå på toa". Du – och plockmanin – är hjärtligt välkomna! /Micaela

 • Reply Fiat 25 augusti 2010 at 10:58

  Du är en förebild för oss alla! Jag är djupt avundsjuk på det där tvångsbeteendet. Mitt dito går ut på att spela alfapet och förtränga smutshögen på golvet.

 • Reply Pia 25 augusti 2010 at 11:00

  Jag har inte haft det där beteendet förut, men nu då vi ska sälja vår lägenhet och man inte vet när det kan dyka upp en potentiell köpare så har jag börjat precis likadant.

  Synd bara att jag vet att det är övergående.

 • Reply Anonym 25 augusti 2010 at 11:06

  Jag lider av samma tvångsbeteede. Inte alls så bra som det kanske låter. I min effektivitet försöker jag dessutom ha ögonen på nästa uppgift medan jag avslutar det senaste. Reslutatet är inte så effektivt alltid.

  I dylika fall som ditt peppe, skulle jag dessutom en halv timme tidigare ha konstaterat att jag är vrålhungrig och behöver mat. Men det hinner hända mycket innan jag hunnit så långt att jag fått något i mig. Jag har märkt att det ibland lönar det sig att först kissa, sen äta en macka och sist ta itu med arbetsfältet.

 • Reply smilla.ratata.fi 25 augusti 2010 at 11:41

  Lyckans jag har en sambo med samma tvångsbeteende. Ibland praktiserar även jag den, men mer sällan.

 • Reply Katharina 25 augusti 2010 at 11:41

  Jag har verkligen ingen bra lösning eftersom jag själv är the mastermind av denna syssla. Det går så långt att jag lyckas förtränga mitt första mål så pass att jag sen inte längre minns vad det var jag EGENTLIGEN skulle göra eftersom jag hittat så många siodspår på vägen. Det är en sjukdom. Men hemmet är därmed också nitiskt plockat.

 • Reply De kallar mig Skrållan 25 augusti 2010 at 11:50

  …och sen sitter man på toa och passar samtidigt på att torka av handfatet och damm på golvet?

  Bör man öva bort sådant beteende? Jag kan tycka att männen är svagare än oss för att de är så inneffektiva – typ min pappa: Står och tittar på ägget under hela tiden det kokar, kan inte göra något annat samtidigt eftersom han är _upptagen_. Skulle det vara ett föredöme? I think not.

 • Reply miss universum 25 augusti 2010 at 12:03

  Jag har precis samma åkomma. Tidvis är det bra för det innebär att det faktiskt aldrig hinner bli särskilt rörigt men andra gånger är det jobbigt för jag börjar med uppgift a, småduttar med uppgift b, tänker på uppgift c och glömmer bort vad uppgift a var. o så står jag där som ett fån i mitt i vardagsrummet med ngn sak i handen o minns inte vad jag skulle göra med den.

  eller en annan klassiker: gå till köket, öppna skafferidörren o inte komma ihåg vad jag hade där att göra.

  men o andra sidan: jag har valt att se det som en charmig quirkyness. 🙂

 • Reply Anna 25 augusti 2010 at 12:08

  Känner igen mig, tyvärr blir jag ofta irriterad på sambon eftersom han hör till kategorin av människor som inte ser allt som måste plockas och fixas medan jag maniskt planerar allt jag ska plocka med hela tiden. Insåg igår att jag nuförtiden inte ens kan gå på toaletten sen i lugn och ro utan där smäller jag två flugor i en smäll och sorterar tvätt och fyller maskinen från wc-stolen…

 • Reply Peppe 25 augusti 2010 at 12:53

  Anonym: jag är exakt likadan, medan Magnus bara kan göra en uppgift från början till slut åt gången.

  Selma: du är så cool, jag vill vara du.

  Tove: det är bara bra för Magnus. För övrigt låter ert experimemnt som emn bra idé, ska kolla om jag kan införa det här hemma.

  Maria: du har en mycket mer avslappand syn på hemmet än jag. Kudos.

  Micaela: du skulle ju hjläpa mej att bli av med beteendet, ints skamlöst utnyttja mej! Men jag kommer gärna på besök.

  Fiat: magnus vägrar att spela Alfapet med mej, han hävdar att det bara blir dålig stämning.

  Pia: om det tar länge att få lägenheten såld kanske beteendet rotar sig..? Om det nu är en bra sak.

  Anonym: I hear you, man förstör en god smörgås med att vara kissnödig medan man äter den.

  Smilla: jag vill ha din sambo (mest i städsyfte).

  Katharina: du och jag. Jag tänket också börja använda odet Mastermind, det är roligt.

  Skrållan: det är jag. Och slår huvidet handfatet. Magnus och min pappa är exakt som din pappa. Tunnelseende.

  miss Universum: jag gillar din attityd. man ska se sig själv som charmig, inte neurotisk.

  Anna: jag är du. Dessutom vill jag inte vara typen som tjatar så jag går omkring och morrar istället (när jag kommer på mig själv)

 • Reply SoufiRoxxx 25 augusti 2010 at 12:54

  Jag vet inte! Jag tränar stenhårt på det som bäst. Jag har nu klarat av 2 dagar utan att plocka upp svarta hårstrån från golvet var än jag går, passa på att damma av möbler jag passerar och att puffa till dynor. Igår kändes det bra, " jag har så mycket intressantare saker i mitt liv så jag hinner inte lägga märke till sånt mera", men just nu vill jag bara börja plocka och att allt skall se perfekt ut! Giv mig styrka! Jag vill inte vara en plockare. Kanke vi kan starta en stödgrupp 😀

 • Reply Pia 25 augusti 2010 at 14:16

  Hellre säljer jag lägenheten snabbt och är slarvig 🙂

 • Reply Helena 25 augusti 2010 at 18:49

  NEJ du ska faktiskt inte träna bort det! Jag vill ha det där tvångsbeteendet! Jag är en sån som inte ser det som borde plockas. Jag skjuter upp plockande. Nu till exempel ligger tallrikarna och kastrullen kvar på matbordet för att jag ville läsa din blogg. Sambon plockar hela tiden medan jag utför Projekt som att skrubba duschskåpet eller moppa golvet.

  Nu känner jag mig helt sjukt okvinnlig. Kanske jag borde öva in plockbeteendet genom att intala mig själv att gäster faktiskt kan dyka upp NÄR SOM HELST.

 • Reply Cat 25 augusti 2010 at 20:34

  heheeee, mitt tvångbeteende e nog (tyvärr!) tvärtom, lämnar skorna just innanför dörren (med alla andra skor jag använt under veckan, slänger jackan o väskan nånstans var det passar o jag råkar befinna mig o efter att jag kissat har jag redan glömt att jag borde plocka upp dem. Och sådär håller det på också i andra sammanhang under dagarna, att vi har råddigt hemma kan jag inte skylla på min sambo, han är nog den som plockar undan mera. (men observera att vi har råddigt inte smutsigt) 🙂 Och jag hänvisar till min kompis teori om att om man är ok med rådd så har man ro i sinnet.

 • Reply ONA 26 augusti 2010 at 08:07

  Ja, snälla, det vill jag också veta! Det sker typ automatiskt av mig men min sambo skulle aldrig ens tänka tanken av att göra nåt sånt genast då man stiger in genom dörren.

 • Leave a Reply