Okategoriserade

Misslyckandet

21 september 2010

Stunder jag känner att jag misslyckars med att sprida jämställdhetsevengeliumet är när väninnor uppenbarligen skäms att berätta för mej att deras söner gillar bilar.

Jag:
”…men alltså jämställdhet handlar inte om att alla flickor plötsligt ska klä sig i blått och leka med flygplan och alla små gossar ska tvingas in i rosa tyllkjolar och Barbievärlden. Jämställdhet är att alla ska få göra allt. Om de vill.”

Skelettet Öhman
Bokklubben

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Sonja 21 september 2010 at 11:18

  Amen!

 • Reply Peppe 21 september 2010 at 12:00

  Tack.

 • Reply Karolina 21 september 2010 at 12:58

  Precis! Säger en mamma som har en flicka som gärna konstruerar bilbanor åt småbilar iklädd i tyllkjol och tiara.

 • Reply Tekla 21 september 2010 at 14:42

  Precis! Huvudet på spiken! Tänk om alla bara kunde fatta att feminism handlar om att alla ska ha rätt att förverkliga sig själva och ha lika möjligheter och förutsättningar i livet oberoende av kön och sexualitet. När det kommer ner till det här bara måste ju alla vara feminister eller ja, som det kanske heter i Svenskfinland: för jämnställdhet!

 • Reply Anonym 21 september 2010 at 14:50

  Håller med dej. Men ibland kan det när nån driver något jätte hårt ge bilden av att det bara finns en sanning och en enda väg att gå. Och då kan det (tvärtemot vad menat) nog skapa känslan av att man just inte får göra som man vill.

 • Reply Anonym 21 september 2010 at 15:11

  Men det är underligt hur små barn kan uppfatta sin könsroll så otroligt tidigt. Sonen var 3,5 år då han såg en (typ barbie)docka i butiken och utbrast :"åh, vad vacker". När jag undrade ifall han önskar sig en sådan sa han: "Nä, den är nog bara för flickor". Så otroligt tråkigt att det inte sedan hjälper att mamma säger att den är gjord för alla barn som vill leka med den och inte bara för flickor…

  Miss N

 • Reply Anonym 21 september 2010 at 18:46

  Läs Jari Sinkkonens bok om pojkar. Skräckexemplet: mamman som körde hårt och inte köpte en enda bil åt sin son utan trugade dockor istället. Det slutade med att sonen lekte bil med diskborsten och skötte dockan då mamman såg på.

 • Reply Peppe 21 september 2010 at 18:49

  Karolina: sånt gillar jag.

  Tekla: ja herregud, våga inte nömna F-ordet här! Folk blir helkt rabiata.

  anonym: så sant, fundamentalism är alltid obehagligt.

  Miss N: det är väl för att man knappt kan gå utanför sitt hem eller sätta å¨tv:n utan att få en stor dos propaganda om hur små flickor/små pojkar ska vara.

  Anonym: okej

 • Reply The Tit 21 september 2010 at 21:17

  Thank you for clearing that up. You nailed something… As in an idea. Though what do I know about what else you've nailed recently.

 • Reply spiral 22 september 2010 at 11:56

  Alla barn borde ha tillgång till bollar, bilar, dockor och dockkärror. Tur att det finns platser (lekparker, barnträffar, barnsliga vänners hem…) var man kan njuta av olika saker utan att behöva ha en hel massa hemma hos sig. 🙂

 • Reply Peppe 22 september 2010 at 12:02

  The Tit: bra.

  Sprial: du har så rätt. 🙂

 • Leave a Reply