Okategoriserade

Matutmaningen

1 januari 2011

Micaela skriver om maten vi slänger bort här och här. Vi köper, äter lite slänger bort, köper sparar i kylskåpet och slänger bort.

Det här föreslår Micaela: Vad sägs om regeln som lyder; mat du kastar under den här månaden är mat du inte får köpa under den pågående månaden. Det vill säga, slänger jag en avocado för att jag glömt äta upp den, då är det ingen mer avocado den månaden.

Hemma hos oss är jag den lilla ekorren som köper mat varje dag, medan Magnus stirrar sig blind på datumen på förpackningarna och kastar allt som nuddar vi sista användningsdag. Vi slänger inte bort galet mycket mat, men om vi säger så här: det finns avokadon som hinner dö innan vi äter upp dem.

Micaela, jag är med! Det är dyrt och arrogant att slänga bort mat. Jag ska till och med försöka dokumentera det här experimentet på bloggen.


Vem är med?

Bar asfalt!
Nyårsfesten

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Anonym 1 januari 2011 at 21:04

  jag! för nåt år sen hade jag så dålig ekonomi att jag verkligen var tvungen att vända och vrida på slantarna för att ha mat månade ut. helt sant. nu då jag har det lite bättre ställt har jag blivit en slängare. inte klokt. jag måste sluta göra så.

 • Reply Peppe 1 januari 2011 at 21:15

  om du slutar så gör jag det också. heja!

 • Reply Anonym 2 januari 2011 at 00:24

  Till Magnus:
  Datumen är bara riktgivande.
  Alltid låta lukt och smak avgöra.
  Och sunt förnuft.
  Hur klarade man sig förr egentligen… 😉

 • Reply Ika 2 januari 2011 at 00:59

  Jag är med! fast jag gör ett undantag för det som eventuellt väntar mig i de hörn av kylskåpet som jag inte rört sedan före jul.

  Håller annars med den anonyma om att datummärkningarna inte ska tas på blodigt allvar. Smaka och lukta. Ägg håller sig i allmänhet 2-3 veckor efter bäst före, naturell jogurt blir bara lite surare, på ett bra sätt.

 • Reply systeryster.ratata.fi 2 januari 2011 at 04:53

  Slänger väldigt lite mat redan som det är men kan vara med och försöka bli ännu bättre! Ang. datum så tog det ett tag för mig att komma över spärren och inbillade mig att allt som gått ut var äckligt men så är det ju inte. Lukt och smak säger som sagt ganska mycket. Ett annat tips är att planera sina inköp lite, speciellt när det gäller det färska råvarorna som frukt och grönt. Att ha bröd i frysen och ta fram efter behov är också ett tips. Eller köpa färskt varje dag i väldigt liten mängd!

 • Reply marica 2 januari 2011 at 08:57

  vi är ganska duktiga på det där redan, men det beror nog bara på att min man är inom kockyrket. Allt som håller på att bli gammalt så äter vi först eller så fryser vi in. Det är nästan bara pasta som åker i roskis om det blir förmycket. lycka till!

 • Reply Sofia 2 januari 2011 at 09:21

  Bra initiativ! Jag är definitivt med! Vad vi egentligen borde vara rädda för är mat som kan stå år ut och år in utan att det händer nånting. Vad har man proppat i det?

 • Reply Sara 2 januari 2011 at 09:52

  I´m in! vi kan bli cirka tusen gånger bättre på det där.

 • Reply Christina 2 januari 2011 at 10:10

  Det låter som en bra idé, borde visa inlägget åt mamma. 🙂 Hon står för inköpen och den mesta matlagningen…

 • Reply Peppe 2 januari 2011 at 10:50

  Anonym: mags hälsar att han jobbar på det 🙂

  Ika: kiva! och du har så rätt angående datummärkningarna.

  Systeryster: ja! vi har dessutom turen att ha ett bageri som nästangranne.

  Marica: jag har alltid drömt om att vara ihop med en man som lagar sjukt bra mat.

  Sofia: ytterst bra poäng! när jag bodde i Holland höll brödet i flera veckor.

  Sara: Hurra!

  Christina: din mamma borde absolut läsa min blogg!

 • Reply Lurkeslurk 2 januari 2011 at 10:54

  Låter bra! Jag är tyvärr en hamster på många sätt och har en tendens att köpa diverse burkar med skojigt innehåll som sen bara står i ett skåp i evigheter…

  Färskvarorna blir oftare uppätna, men inte alltid, speciellt frukt är vi värdelösa på att äta 🙁 Fast ett tips kan jag komma med: gamla, övermogna bananer som är lite för mjuka och geggiga för att ätas, men inte direkt ruttna kan man frysa i skivor och sedan mixa med halvfrusna jordgubbar – blir supergott:-p

 • Reply hannah 2 januari 2011 at 11:43

  Jag är med. Ibland kastar i alldels för mycket mat hos oss. Ibland inte alls, men jag vill bli bättre på att ta till vara. Framförallt bättre på att laga mat från grunden. Å så vill jag så gärna tycka att det ska vara roligt att laga mat, inte jobbigt.

 • Reply Anonym 2 januari 2011 at 13:48

  Och jag med. Vi slänger ju inte hemst mycke eftersom min man fungerar som kompost och äter upp det mesta.;) Men finns alltid rum att bli bättre.
  -Sputnik

 • Reply Anna La 2 januari 2011 at 17:50

  Och jag är redan med via Micaela, så det är lätt att säga att jag är med här också! Kiva att kunna göra det "tillsammans". Ska börja med att gå och blanda ihop en våffelsmet och vispa grädde till innan den blir sur. Grädden alltså.

 • Reply Peppe 2 januari 2011 at 19:07

  Lurk: jag är osäker på det där banan/jordgubbsreceptet. Jag är nämligen mycket känslig för bananer. Men kiva att du är med!

  Hannah: samma här, jag VILL tycka att det är roligt att laga mat. Kanske en liten utmaning motiverar oss?

  Sputnik: manliga komposter är det bästa!

  Anna La: en sur våffelsmet vill man inte stöta på. Hehe. Förlåt.

 • Reply HannasVirrVarr 2 januari 2011 at 19:41

  Ja, det är hemskt! Jag skäms varje gång jag slänger mat. Jag vill verkligen bli bättre på att inte slänga mat!

 • Reply Annika 2 januari 2011 at 21:34

  Jag gjorde glass på nyårsafton, av vispgrädde som hade bäst före datum 21 december. Tio dagar efter bäst före-datumet var grädden fortfarande fräsch. Sådant gör mig barnsligt nöjd. Jag hatar att slänga mat. Särskilt i stan. På landet har vi kompost,så där gör det inte riktigt lika ont.

 • Leave a Reply