Okategoriserade

Klimatpåverkan och godis

9 mars 2011

Jag tipsade väl om Köpstoppsbloggen för en tid sedan. För er som inte blev hängivna läsare direkt måste jag citera ett intressant inlägg:


”Ett kilo chips leder till utsläpp av 2,2 kilo växthusgaser, vilket är 20 gånger så mycket som för ett kilo av råvaran potatis. Av de undersökta produkterna har läsk minst klimatpåverkan, medan godis påverkar klimatet mest. Skumgodis har större klimatpåverkan än gelégodis medan mjölkchoklad har tre gånger så stor klimatpåverkan som mörk choklad.

– Kött är den livsmedelsgrupp som normalt har störst klimatpåverkan. Därför är det anmärkningsvärt att en påse skumgodis har lika stor klimatpåverkan som en portion fläskkött, enligt Anna-Karin Johansson, miljöstrateg på Livsmedelsverket.”

Vi äter nästan aldrig lösgodis hemma, men Magnus gillar verkligen chips och glass. Alltså jättemycket. Själv är jag en sucker för (mörk) choklad.

Det här inlägget var meningen att vara en motivator för att dra ner på sockerätandet. Jag funderar ofta på det. Man behöver ju inte utesluta allt som är gott, men man kan känna sig som en liten miljöhjälte om man tackar nej till skumgodiset.

Olika sorters jobb
Skolket

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Anonym 9 mars 2011 at 19:48

  Hej. Nu gick din blogg över gränsen till illamåendeframkallande total självgodhet.

 • Reply sandra 9 mars 2011 at 19:50

  …oj!

 • Reply Sonja 9 mars 2011 at 20:07

  Mörk choko med pecannötter… Eller den där nya med salt… Sorry, men du framkallar chokosug nu! Jag vet att ditt inlägg borde ha haft motsatt effekt men vad kan man?

 • Reply inkku 9 mars 2011 at 20:21

  samma behandlas i Hesari i förra veckan, i torsdags om jag inte minns fel. Jätteintressant grej!

 • Reply Peppe 9 mars 2011 at 21:02

  Anonym: oj, det var inte meningen.

  Sandra: tydligen tyckte någon att jag var helt dum i huvudet.

  Sonja: i ärligehetens namn blev jag också sjukt sugen på choko.

  Inkku: jag sade upp min prnumeration då HS helt enkelt är fysiskt för stor för vårt matbord. Men ska leta upp artikeln på jobbet. Tack för tipset.

 • Reply Softy 9 mars 2011 at 21:37

  Jag köper aldrig chips men jag älskar marshmallows! Damn you Peppe!!! (alltså jag skämtar!) Bästisen informerade mig förra veckan om samma sak som jag försökt ignorera, dvs. att de har samma negativa miljöpåverkan som kött. (Samtidigt som hon serverade mig smurfskumgodis som jag gladeligen åt upp.) I USA kunde jag köpa vegan-skumgodis, som jag inbillar mig kanske har en liten mindre klimatpåverkan, men who the hell knows. Men man äter ju faktiskt inte marshallows så värst ofta. Kanske man kan trösta sig med det? Vi bestämde oss också att försöka laga egen skumgodis med agar agar nåt tag. (Bästisen har lagat egen skumgodis förr, men med gelatin. De var to die for!)
  Mörk choklad kommer jag aldrig att ge upp.

 • Reply Peppe 9 mars 2011 at 21:46

  Nå det är ju det. Man äter ju inte ett kiloskumbananer till middag varje kväll. Förlåt för den dåliga fiilisen.

  Och när jag bodde i Buenos Aires försökte jag få tag på ett salmiakrecept, men det visade sig vara för komplicerat för att jag skulle kunna tillreda det själv…

 • Reply hemmahannah.papper.fi 10 mars 2011 at 07:27

  *visslar och låtsas inte om gårdagens ostbågar*

 • Reply Anonym 10 mars 2011 at 08:09

  Miljöpåverkan? Det är för absurdt begräpp för mig att förstå – iaf i det här sammanhanget. Hur kan man jämföra skumgodis och kött och deras miljöpåverkan?

  Jag har övertygat mig själv att jag lever ett sunt liv då jag äter kött men försöker undvika producerad kött.

 • Reply Peppe 10 mars 2011 at 08:36

  Hemmahannah: det som man förnekar har aldrig hänt.

  Anonym: om du har koll på vad du äter så lever du säkert sunt.

 • Reply Linda 10 mars 2011 at 15:56

  Det är så fel, så fel. Allt gott är dåligt, på något sätt. Man borde på riktigt bara äta potatis och morot. Grillade marshmallows, snyft – det var förra sommarens bästa landedessert!

 • Leave a Reply