Okategoriserade

Om maten

3 april 2011

Det här är lågt, jag vet, men jag har en fäbless* för tv-program som handlar om tjocka människor som ska bli smala. Det fascinerar mig och jag skäms för det. Nu vet ni.

För en stund sedan fibblade Vidar fram en kanal om två jättetjocka brittiska ungdomar som skickades till Buenos Aires för att bo ute i slummen hos en riktigt fattig familj där mamman drack tio liter Coca Cola om dagen. Britterna skulle lära de fattiga argentinarna att äta rätt**. Speakerrösten förklarade att nästan all vegetariskt som odlas i Argentina slutar sina dagar som komat, därför är kött billigare än tomater.

Nåja, nu när jag refererat ett tv-program jag sett är min fråga till er: hur mycket funderar ni på vad ni äter? Har ni godisdagar? Går ni på LCHF-dieter? Vege? Ekologisk mat? Eller äter ni det som är gott. Punkt?

Och vill ni gå ner i vikt?

Hemma hos oss kör vi för det mesta vegetariskt***, så ekologiskt vi nu hittar i närbutiken och ganska enformigt. Vi är periodare, hittar vi en rätt som funkar äter vi den i några månader.

*hela det här inlägger bygger på att jag ville använda ordet fäbless.
** ja, det är ett absurt upplägg. VEM hittar på att britter ska läsa fattiga argentinare att steka hönaoch äta sallad?
***eller alltid för mig, Magnus slänger ibland i lite bacon.

Barnet på bordet
Väderbloggen

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Mia 3 april 2011 at 16:47

  Vi äter vanlig husmanskost, typ tallriksmodellen. Eftersom vi har två små flickor och eftersom min man jobbar med det han gör (pt) så anser jag att det är ganska viktigt att vara en bra förebild och inte trixa med olika dieter/bantning osv.

  Godisdag på lördag, glassdag på fredag.

  Äter gör vi för att må bra och tränar gör vi för att må bra.

 • Reply Peppe 3 april 2011 at 16:53

  Låter mycket vettigt. Vid och jag måste förresten komma förbi nån dag när Magnus tränar och du och flickorna hänger på gymet.

 • Reply E 3 april 2011 at 16:56

  Jag tänker mycket på vad jag äter, men lyckas sällan avstå från det onyttiga jag är sugen på. Och ja, jag vill gärna gå ner i vikt men allra helst vill jag bli fastare i det hull jag har. Men jag är kass på att träna, också.

 • Reply Bakpappa 3 april 2011 at 17:31

  Jag skulle påstå vi alltid äter gott. Det är väl bara dumt låta bli? 🙂

  För det mesta dessutom hälsosamt, enligt vad vi tror är hälsosamt. Barnen äter ganska långt enligt tallriksmodellen, vi vuxna förskjuter dieten i varierande mån åt LCHF-hållet. Vi funderar mycket på vad vi äter. Vi har i många herrans år gått enligt teorian att ju färre tillsatsämnen, destu bättre. Största delen av vår mat gör vi själva. Ekologiskt då när prisskillnaden inte är hutlös.

  Vi har inte godisdag. Sött äter vi när vi känner för att laga det. Träna hinner vi göra alldeles för lite…

  Låter inte vi nästan som familjen Duktig? 🙂 Men jag skulle kanske föredra kalla oss familjen Kräsen…

 • Reply AnnaP 3 april 2011 at 18:02

  Jag tänker på vad jag äter och tycker det är ganska lätt att äta hälsosamt i vardagen. Men jag förbjuder alltså inte oljor som sådana eller till stekning, inte heller lite ost här och var, eller nötter eller avocado fastän de är "feta".

  Har minskat rejält på vitt mjöl, pasta och ris (tråkiga båda två, tycker jag) men äter gärna potatis i olika form. Försöker låta bli godis och choklad, men när det finns hemma så äter jag det utan att få större ångest efteråt.

  Är rätt nöjd med min kropp, har dock insett att min vikt numera är +2 från idealet jag hade för x antal år sen. Men vikten är ju en bisak så länge kläderna sitter. Och för mager vill man ju inte vara. Ju?

 • Reply Nina 3 april 2011 at 18:08

  Mycket grönt, ekologisk, mest förr at vi inhandlar 8 kilo grönt på Köpenhamns fødevarefællesskab varje vecka. Det ger ungefär 600 g grönsakar pr. tjej pr dag (bor ihop med väninne). Sedan supplerar fröknarna Duktig med lite kött och fisk, mysli, mjölk,grovt hembakat bröd, och ost och så att ha på brödet.
  Hon som tränar jättemycket (jag, roddare, konkurrens) äter även godis, frukt, tortar och drikyoghurt när den akuta hungern inträffar fyra-fem gångar på dan.
  Jag vill gå upp i vikt, eller åtminstone min trånare vill att jag går upp i vikt. Det går lite sådär.

 • Reply Mia 3 april 2011 at 18:12

  Ja, kom gärna och leka/hänga lite med oss någon lördag. Det skulle vara trevligt!

 • Reply Krippen 3 april 2011 at 18:23

  Jag äter helst inte kött, en period körde jag med fullständigt vegemat, + en massa grönsaks, frukt och bärallergier så det var lite komplicerat. Nu äter jag helst fisk, för det tycker jag mest om. Men då jag e hemma äter jag det som bjuds, och blir jag sockersugen tar jag det jag vill ha, förr skulle det aldrig ha fungerat så, men saker och ting ändras. Och nej, jag vill inte bli smalare, bantandet får räcka för mig. Jag satsar på idrott istället.
  Men du ska veta att såndäna program fascinerar mej med, så du e inte ensam om saken !

 • Reply Anonym 3 april 2011 at 18:48

  Äter demiveggomat, dricker ekologiskt i form av mjölk och juice. Önskar faktiskt att vi skulle äta mera varierat men med två kräsna chicks så blir det lätt lite enformigt. Jag har inget intresse av att gå ner i vikt, gärna skulle mitt hull vara mera jämnt fördelat, nu är typ allt på rump-höftområdet, men jag är frisk och glad ändå.

  Ida

 • Reply Kiri 3 april 2011 at 19:15

  Det ända jag reagera på här var Argentina. Måste diskutera det med dig Peppi! Spännande tider…

 • Reply The suburbanite novice 3 april 2011 at 19:19

  Fäbless är ett ord min chef brukar använda. Ser faktiskt fram emot att börja jobba igen! Jag tänker på vad jag äter i den mån att jag aktar mig för att äta godis eller bulla fler än en gång per dag. Jag vill gå ner till min pre preggo vikt så jag borde ha kring 4 kg to go. Ingen diet stress men missar inte många zumba pass! Vi är också periodare som gärna äter ekologiskt.

 • Reply Peppe 3 april 2011 at 19:44

  E: mat är för gott för att ignoreras.

  Bakpappa: håller helt med om att man ska vara kräsen och äta gott och det betyder absolut inte ohälsosamt (alltid).

  AnnaP: nej, man ska inte banta ner sig till oigenkännlighet. Så länge kläderna funkar brukar jag känna mig bra.

  Nina: jag vill bo med er.

  Mia: ja! kanske nästa lördag.

  Krippen: atck för det! Skönt att inte vara ensam om mitt sjuka intresse.

  Anonym: om du är frisk och glad är jag glad!

  Kiri: jag kan tala hur länge som helst med dig om Argentina.

  Helena: men på alla andra sätt är jag inte som din chef.

 • Reply inte skyldig 3 april 2011 at 20:18

  Jag äter nyttigare hemma. Fullkorn, fisk, grönt osv. Och mindre chips och godis. Här blir det lite si och så med det ibland. Jag tror att jag har gått upp i vikt och känner mig lite missnöjd med det. Samtidigt har jag bestämt att det är viktigare att njuta här och så får jag väl ta tag lite i det när jag kommer hem. Jag känner hur som helst inte att det är farligt för hälsan och jag har inte gått upp så förfärligt att jag inte kan använda mina kläder. Jag vill inte fokusera allt för mycket på det. Körde en GI-diet en gång och gick ned de kilon jag ville. Kanske gör jag ngt sånt igen, men generellt tycker jag att det är bättre att leva och njuta.

 • Reply Martina 3 april 2011 at 20:29

  Jag tänker nog på vad jag äter. Kör alltid mest sallad och mera protein än kolhydrater. Ja försöker i alla fall. Hemma gör jag inte alltid sallad, medan jag andra gånger bara äter sallad till t.ex. middag. Godis endast på helgerna, men t.ex. glass och sånt har jag ingen begränsning på, bara det är i vettiga mängder. Försöker tänka att lagom är bäst. I skolan äter jag mest vegetariskt, och i allmänhet äter jag aldrig korv och skinka, men nog annat kött. Borde äta mera fisk

 • Reply popcorn 3 april 2011 at 21:07

  Jag tänker på vad jag äter, eller främst på vad jag inte äter. För jag äter ganska lite och det beror på att tycker det är så tråkigt att laga mat. Eller ens äta mat som finns i kylskåpet. Däremot gillar jag att äta mat som andra bjuder på. När jag äter är mitt främsta mål att det ska vara någorlunda gott och hålla mig mätt helst ett halv dygn framåt.

  Jag önskar att jag någongång blir intresserad av mat och bara köpa ekomat.

 • Reply Duktiga Tjejen 3 april 2011 at 21:09

  Jag är ett jättefan av Biggest Loser, men det där programmet – ööh? Makes no sence. Anyways – jag tänker typ JÄMT på vad jag äter, det är skitjobbigt. Får dåligt samvete nästan för allt. Jag har skaffat mig en app på telefonen (fitness pal) och reggar allt jag äter, allt jag rör på mig. Jag ligger oftast under på det antal kalorier som borde få mig att gå ned i vikt, men jag går aldrig ned. Vad jag äter? Semi-vegetariskt sedan ca 20 år (dvs endast fågel, fisk och skaldjur i köttväg) men så är jag en sucker för godsaker. Och sallad. Älskar sallad. Mat är skitviktigt och jag köper alltid ekologiskt när jag har chansen.

 • Reply kisimyran 3 april 2011 at 21:10

  Var själv vege i 10 år-ish men kreverade pga en grillkorv i somras. Sen dess har vi ätit flott och gott (läs: hemlagade såser med smör och grädde dagligen) men det känns oerhört ohälsosamt för det mesta. Mångsidigt absolut, då jag ääälskar att laga mat!, men inte alls nån tallriksmodell om vi säger så…

  Lustigt att du bloggade om det här just i dag, för jag gjorde upp en plan för mitt livs första EVER diet i morse. Inte för att gå ner i vikt, för det vill jag absolut INTE, men för att få mera energi – det ska bli 2 veckor strikt greens and fruitish. Få se om det fixar hängigheten.

 • Reply Sebastian 4 april 2011 at 09:44

  Jag tycker för mycket om chips för att kunna låta bli dem.

 • Reply Ika 4 april 2011 at 11:12

  Jag tänker ganska mycket på vad jag äter – inte alltid sådär väldigt aktivt, det är mera så att det finns i bakgrunden. Mycket går av sig själv – det är inte ett återkommande val mellan vanlig lättmjölk och ekologisk lättmjölk, utan en vana. Just mjölken är jag beredd att gå till nästa kvartersbutik för att köpa om det inte finns eko i den första.

  Sådär spontant skulle jag nog vilja gå ner lite i vikt – och nu suckar jag över att jag också har blivit en sån kvinna som tycker att det inte skulle skada att gå ner lite. Sedan om jag börjar tänka närmare på det vet jag inte längre om jag vill. Jag äter rätt okej som det är, mycket vegetariskt och ekologiskt, försöker hålla nere konsumtionen av socker och andra snabba och relativt tomma kolhydrater (utan totalförbud). Jag har en kropp som är frisk och mår bra. Jag är inte beredd att göra drastiska ingrepp i min kosthållning, och jag vill inte drabbas av en eller annan sjukdom som tär på kroppens reserver och tvingar ner mig i vikt. Jag skulle kunna röra på mig mer än jag gör idag, men jag vet inte om jag i nuläget tycker att jag är motiverad att lägga in fler träningspass.
  Sett ur den synvinkeln – vad ska jag egentligen drömma om en viktnedgång för?

  Och sen: Mat ska vara gott. Maten ska innehålla vettiga ingredienser, inte bara fluff (i min familj refererar vi till kaffebröd och stora mjuka semlor som mat med mycket fluff). Den ska helst vara producerad under vettiga förhållanden och inte innehålla en massa suspekta tillsatser. Men god ska den vara, och den ska hålla mig mätt.

 • Reply Hanna 4 april 2011 at 11:19

  Jag tycker om att laga mat och lagar god (om man nu får säga det själv) hemlagad mat så gott som varje dag. Köttbullar, thaicurry, pasta, lasagne, chicken tandoori och sånt. Mycket varierande med andra ord. Min sambo är tyvärr ganska allergisk vilket innebär att vi inte äter så hemskt mycket grönsaker eller potatis. Jag försöker nog också välja hälsosammare alternativ med t.ex. fullkorn och mindre salt. Men det är inte så lätt, smör, grädde och socker är ju så gott!

  Tyvärr är jag inte heller alltid så nöjd över min kropp och skulle gärna tappa 5-10kilo. Men det är SVÅRT eftersom jag är lat och älskar mat…

 • Reply Peppe 4 april 2011 at 19:01

  Okej, alla verkar äta någorlunda hälsosamt (förutom Basse). Var är alla korv- och halvfabrikatätare?

 • Reply Anonym 4 april 2011 at 21:31

  hej peppe! börja läsa din blogg för ett tag sen, diggar den! detta e minsann ett intressant ämne och tror de flesta tänker på mat mer eller mindre… själv undrar jag om du har något tips åt mig… jag är smal, men äter otroligt ohälsosamt!!! har även gått upp i vikt en del och skulle vilja tillbaka till mina tidigare mått. Problemet e att jag är en otrolig gottegris! kan få “anfall” då jag inte kan sluta proppa i mig godsaker och jag vet att det måste sluta!! men jag KAN INTE, och det har pågått redan i flera år. har du några tips?? Du verkar ha så bra självdisciplin… 🙂

 • Reply Anonym 4 april 2011 at 22:27

  Altså dethär med dieter är ju ett kapitel… Jag upplevde att jag var jättefet när jag var 17, stämde ju såklart inte alls, men jag började läsa allt om dieter och jag blev helt besatt, började skriva upp ALLA kalorier som jag åt, sökte upp och ner på internet bantningstips. Sen bantade som en tok, max 1200 cals per dag och sällan ens så mycket. Jag blev från mitt ursprungligt slanka ett skelett med knotor över allt, jag började undvika att träffa vänner och tänkte allt i kalorier. Detta höll på tils min mamma sa att hon lägger in mej på sjukhus om jag inte börjar äta normalt och efter mycket jobbande släppte crazydieten men jag tänker fortfarande allt i kalorier, känner mej skyldig över minsta chokosmula jag äter. Och pointen med min story var att man inte ska bli helt besatt med vad man sätter i sig, man hamnar så lätt i en ond cirkel och det är helt sjukt svårt att komma ut ur en sådan. Man måst unna sig lite!! Ät saker som ser fräscha ut, det är det bästa tipset jag kan ge!

 • Reply Anonym 5 april 2011 at 16:25

  vi äter så ekologiskt/lokalt som det bara går. vi äter kött 9 dar av 10. sällan helt vegetariskt. min sambo e köttoman, varför skulle han äta matens mat?!;)

  och sen till en annan sak. jag ahr sgs hela mitt liv varit överviktig och då menar jag inte lite mullig utan faktiskt överöverviktig. har inte brytt mej så mycket egentligen fram tills för ca 3-4 år sen. sen dess är det ALLT jag kan tänka på; att jag är för fet, jag är äcklig och hatar mej själv. men jag KAN inte så där bara sluta äta goda saker. det är inte så jäkla lätt! det är ju som ett beroende. Och jag vet ju att ju äldre man blir desto svårare är det sen att bli av med de där extra kilona. och i mitt fall är det MÅNGA extra kilon som borde bort… mitt liv förkortas hela tiden och jag verkligen angstar för att jag ser ut som jag gör, men jag är bra på att dölja det. tror inte att folk förstår att jag tänker som jag gör. det är ett helvete jag lever i och endast jag själv kan ta mej ur det. tror ni inte jag vet det?! i mitt fall räcker det inte med att äta hälsosamt, det är mitt PSYKE det måste ändras på…

 • Reply Tanja 8 april 2011 at 11:20

  Jag fullkomligt älskar tjockisprogram. God mat också för den delen, gärna närproducerat och ingen shit med massa tillsatsämnen. Högkvalitativa råvaror är viktigt i vårt hushåll. Med en bebis på kommande har vi kanske funderat lite extra mycket på vilka vanor man vill dela med sig och vad som är hälsosamt.

 • Reply Peppe 8 april 2011 at 14:25

  Anonym: men ditt psyke är du och du kan styra dig själv! Kom ihåg, man FÅR, nej SKA äta gott. Men mår också sjukt bra av röra på sig.

  Tanja: ni låter som vi (fast utan baby på G).

 • Leave a Reply