Okategoriserade

Köksrenovering

26 juli 2011

Vårt diskmaskinsköp ledde oss in i en diskussion om köksrenoveringar och i dag har vi gått runt i olika affärer och pratat lite skåp, arbetsytor, kylskåp och öppna hyllor. Vad säger er erfarenhet av köksrenovering (förutom att det antagligen ändå blir mycket dyrare än planerat)?

Olyckliga omständigheter
Corn flakes

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Kiri 26 juli 2011 at 14:48

  Jag är sjukt nöjd med mitt ikea kök, välkommen på besök!

 • Reply Annika 26 juli 2011 at 15:12

  Och jag helt sjukt nöjd med mitt Puustelli kök. Värt vart enda cent (måååånga sådana).

 • Reply labolina 26 juli 2011 at 15:26

  Jag tycker att det råder lite hysteri kring allt vad hem och renoveringar heter och därför har vi inte fixat vårt kök trots att det är lite snett och vint. Fast om vi skulle göra något åt det skulle det nog bli ett ikeakök alternativt ett tokdyrt av mer massiva material. De i mellanprisklassen verkar hålla ungefär samma kvalité som Ikea trots att de är dyrare.

 • Reply smilla.ratata.fi 26 juli 2011 at 15:27

  Jag har också nytt kök och jag ryser av glädje varje gång jag stiger in i det. Däremot kan jag inte alls hjälpa dig på rent praktisk väg, allt var out sourcat (nu ryser jag av obehag inför det föregående ordmonstret). I alla fall mitt kök var i värre skick än väntat och blev därför ett större projekt än väntat, men det är ju en klassiker.

 • Reply Ylva 26 juli 2011 at 18:41

  Jag har för mig att du inte gillar IKEA, men det gör vi. Vi renoverade vårt förra kök med IKEA-prylar och ska köra samma luckor igen. Dock ska vi inte ha inbyggd micro för den tog väldigt mycket plats och skåpet vi haft över spisen innan blev plötsligt bara ett fläktsystem så det blev mindre plats än innan!

 • Reply Mamma 26 juli 2011 at 19:01

  Vi gick till Puustelli (och många andra men valde Puustelli) och sade att vår budget är 15000. Köket kostade 15000 (plus en tonni extra för att vi uppgraderade och tog det dyrare maskinpaketet och då betyder det att man fick maskinerna för 50% via dom så man sparade fleeeera tusingar). Men man kommer ju billigare undan om man tar billigare material! Puustellitanten sade precis vad vi har råd med och vad vi inte har råd med. Dom lovade att köket skulle vara färdigt på 1 vecka, det tog lite över en vecka pga att vi slipade golvet och köksgubbarna inte slapp till köket på några dagar.

  Jag är urnöjd!

 • Reply S. 26 juli 2011 at 19:23

  Mina tankar:
  – Bänkskivor i äkta trä blir lätt fläckiga, skadade etc. Visst är det fint, men jag kommer inte att orka ha äkta trä förrän jag är pensionär.
  – Ska ni ha nytt kakel ovanför spisen så välj en ganska mörk kakelfog så syns det inte om fogen skulle råka suga i sig fettstänk (och nu kommer nån att skriva att dagens fogar inte gör det, men det gör de visst det).
  – Luckor i massivt trä går att sandblästra och måla i annan färg om man så önskar. Vi planerar att ha våra livet ut, men kanske med en färguppdatering.
  – Ska man ha luckor i mdf tycker jag de ska vara gjorda i vattenfast mdf. Vi har badrumsluckor som ser för jävliga ut. Något liknande skulle jag inte vilja ha i köket. Om det är vattenfast eller vanlig mdf måste man fråga, det syns inte om man bara ser färdigmålade luckor.
  – Min dröm är en eller två induktionsplattor samt minst en gasplatta…
  – Lådor att dra ut är mycket bättre än djupa skåp för förvaring. I lådorna hittar man så mycket enklare. Vi har ett högt och djupt skåp som "bara blev så" och det skulle jag vilja byta ut till ett skåp med utdragbara delar.
  – Öppna hyllor är för prydnadssaker. Jag skulle aldrig palla att ha öppna hyllor för tallrikar, glas etc. Eller det kanske bara är vi som får fettdammet att fastna överallt…
  – Ikeas lite gammaldags diskhoar i vit porslin är väldigt, väldigt snygga. Undrar om det skramlar mycket att diska i en sådan och om de lätt går sönder.
  – Lycka till!

 • Reply Kiri 26 juli 2011 at 21:13

  Till S angående ikeas gammaldags diskhoar: Jag har en sån, det skramral inte ett dugg och inget har hittills gått sönder då jag diskat 🙂 dessutom är det lätt att hålla rent o man får den lätt att se ut som ny!

 • Reply jannie 26 juli 2011 at 22:23

  Om du är intresserad av en köksremppa, så tag kontakt på jannie.sauren@gmail.com
  Min fästman och hans chef, driver en remppafirma, finlandssvenskar, med en lång erfarenhet, snabba, håller till tidtabellen, flexibla, har bra råd osv. med eller utan kvitto.

 • Reply Karin 27 juli 2011 at 07:44

  Jag håller precis på att renovera mitt kök och tycker att det viktigaste är att man har en vision. Mitt köksprojekt har ledorden elegant och matlagningsvänligt.

  Efter att ha gått till olika leverantörer och jämfört valde jag ett kök från Kvik. Förutom två liggande och lite längre överskåp över diskhon kommer jag ha öppet upp till taket för att få en rymligare känsla. Kaklet kommer hos mig att gå ända upp till taket.

  Det är viktigt med en rymlig disko, men man behöver inte ha två tycker jag. Jag har valt en med avställningsyta bredvid så man enkelt kan ställa kastruller och annat på tork om man valt att handdiska, då slipper man dessutom ha ett fult diskställ framme.

  Ta dit en elektriker innan ni börjar med allt och sätt in nya (och många) uttag där ni kan tänkas behöva dem. Tänk utanför ramen, kanske behöver ni ett uttag i underkant av bänkskivan.

  På Kvik har de grunda skåp, 19 cm (eller 21 cm med luckan). Jag har satt tre sådana ovanpå varandra på en separat vägg, som är tänkt som skafferi och glas-/vasförvaring. Hela mitt kök ska stå på ben istället för att ha en sockel nedtill, det kommer att ge en luftigare känsla.

  Tänk utanför ramarna, kanske ska köket krypa ut i ett annat rum runt väggen med hjälp av ett köksskåp+bänkskiva och kakel?

  Glöm inte att blanda in lite gammalt så det inte blir så sterilt. Accentfärger som är enkla att ändra är också en idé. Jag har fallit för den gula trenden så det blir en köksredskapskruka i gult och glashyllor med gula gjutjärnskonsoller på den öppna väggen. På hyllorna kommer jag att ha glas jag använder ofta och några fina téburkar. Jag har haft öppna hyllor tidigare och inte tyckt att det varit något större bekymmer med fettdammet (Super10 är hemligheten).

  Till sist, gå till flera olika köksföretag – låt dem komma med idéer och ta sedan de bästa idéerna och få det bästa köket!

 • Reply Peppe 27 juli 2011 at 09:17

  Allvarligt talat, ni är helt fantastiska! Tack, jag uppskattar era kommentarer jättemycet. och Jannie, jag hör av mig till dig!

 • Reply mamman med hus 27 juli 2011 at 12:01

  Jag tycker att S. sammanfattade det jättebra (förutom att vi har träbänk i nöt, vaxad, och det går bra även om den inte är lika tålig som t.ex. corian eller liknande).

  Mina bästa tips:

  Läs på, läs på, läs på! Och tro på experterna. Köksmagasinen har jättebra tips.

  Att renovera kök är alltid jobbigare än man räknat med 🙂

  Visst, det är kul att måla skåpluckorna själv, men är det verkligen värt det? Vi vaxade våra – det var jobbigt och de är svåra att hålla rena. I dag hade jag gjort annorlunda.

  Eftersom ni har barn, satsa på lösningar som är lättstädade.

  Något av det bästa jag gjorde var att gå runt i vänners, svärmors, föräldrarnas, kök och "känna efter". Mät avstånd, ställ dig vid spisen, pröva att öppna lådor och skåp. Fråga vad som är bra och dåligt med deras kök och skriv upp, de tipsen är guld värda! Ta med måttband och mät olika avstånd och höjden upp till bänkskivan; vill ni ha standard höjd eller kanske högre eller lägre?

  Stora/breda skåp kan vara tunga och opraktiska att dra ut då de är fulla med grejer, det kan vara bra att minnas. Vår "roskisvagn" är 60 cm, det är för brett tycker jag.

  Var sätter ni kokböckerna, skärbrädorna, brickorna, stora pepparkvarnen? 🙂 Sånt glömmer man lätt bort att tänka på i planeringsskedet.

  Och…Ikeas porslinsho är säkert bra, men en kompis som fixat tre kök tog en rostfri ho från Ikea till det tredje köket och sade att den inte hålls ren lika bra som Stalas eller Frankes (som är dyrare)

  Typ sånt!

 • Reply Imsa 27 juli 2011 at 23:28

  Vi har just blivit klara med en helrenovering av köket. Det tog väldigt mycket längre än vad vi förväntade oss, så att planera in turordningen och välja rätt hantverkare är nästan lika viktigt som vilken slags kök man väljer.

  Så att man inte står där utan kakel när muraren kommer som måste i sin tur hade vvs-killen som flåsade i nacken medan man frustrerat försöker få tag på elektrikern som gått på semester att inte glömma de sista uttagen….

  Vi var fem veckor utan matlagningsmöjligheter inomhus. Det var tur att det inte var vinter kan jag lugnt säga. Totalt tog det som vi trodde skulle ta max 3 veckor i själva verket drygt 2 månader. Men fint blev det och allt elände under byggtiden är glömt.

  Köp en kokplatta direkt (vi väntade 3 veckor) och använd även mikro, vattenkokare och våffeljärn till matlagningen. Snabbris och couscous går bra utan kokplatta och man kan koka ägg i vattenkokaren. Första 2 veckorna åt vi ute men det blir både dyrt, tråkigt och flottigt efter ett tag.

  Kram Mia

 • Reply Peppe 28 juli 2011 at 10:07

  Jag läser högt era tankar och kommentarer och tips för Magnus som gör anteckningar. ni är verkligen till enorm hjälp, tack för det!

 • Reply Anonym 30 juli 2011 at 12:06

  Kom ihåg att kakel ovanför diskbänken absolut inte är ett måste. Kakelfogarna blir alltid smutsiga oberoende av färg.

  En väldigt stilren lösning, som dessutom är extremt lätt att rengöra, är en glasskiva. De finns att få i olika nyanser hos glasfirmor och är inte dyrare än kakel.

 • Reply S. 31 juli 2011 at 17:17

  Och en glassikva ovanför diskbänken/spisen kan "pyntas" med en snygg tapet innanför, eller så tapetserar/målar man hela väggarna på samma sätt. Då syns glasskivan knappt alls.

 • Reply Peppe 2 augusti 2011 at 17:42

  Utmärkt förslag med glasskiva, det kommer kanske att ske.

 • Leave a Reply