Okategoriserade

Kött

12 september 2011

I går morse berättade Magnus en anekdot om bacon för mig och jag blev sjukt sugen*. Just nu snackas det om kyckling i morgonshowen på Svt. Lite sugen på det också. Jag skulle inte ha något emot att äta kött då och då om jag visste att den kom från djur som behandlats och slaktats väl, fått se solen under sin livstid och kanske till och med haft ett namn. Så där som det var för, jag vet inte, fyrtio år sedan?

Som det är nu känns det enklare att bara lämna bort filén än att spela detektiv och leta upp bra kött. Fast egentligen skulle det kanske vara ett större miljödåd om man alltid frågade om varifrån köttet kom och sedan demonstrativt vägrade att köpa biff med oklar bakgrund.

Eller vad vet jag, har ni koll?

Förresten, på sistone har det kommit ut en hel del litteratur om det här: Eating Animals har vi ju redan talat om, men Monsterbiff till middag var också bra och Matens pris kom ut i dagarna.

*åtminstone i teorin.

Telefonbilder
Outsider

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Maria Turtschaninoff 12 september 2011 at 09:51

  Tips: Mörby Gård i Ekenäs! Där får du fint ekologiskt kött och du kan fast gå ut i hagen och fota djuren som sen hamnar på din tallrik. Och GOTT är köttet också.

 • Reply Peppe 12 september 2011 at 09:55

  Ja! Det är faktiskt den enda ekogården jag känner till. Vi har lande en bit därifrån, men åker dit varannan vecka på sommarn för att köpa grillkött (åt Magnus och eventuella landegäster).

 • Reply Anonym 12 september 2011 at 12:09

  Hurdan anekdot väcker sådana känslor inom dig?

  förrästen, så känner jag lika som du när det kommer till kött förutom att jag äter det trotts allt. Fast det blir en hel del vilt som jag vet hur den har hamnat på min tallrik…

  – Keijo

 • Reply Sebastian 12 september 2011 at 12:11

  Samma problem med oklart ursprung är det med väldigt många nötter. Står ofta på påsen "Packad i Danmark/Norge/Finland", ingenting om nötternas hemland. Alltså vad är det egentligen som döljs om nötters ursprung?

 • Reply Emzi 12 september 2011 at 12:25

  Jag tänker på dig varje gång jag ser boken Eating Animals någonstans! Kanske man borde ta och läsa den!

 • Reply Peppe 12 september 2011 at 13:02

  Keijo: den handlade om frukostbacon då man är lite bakis. Och jag antar att det är mycket godare att äta kött som man själv jagat jämfört med köttet i plastförpackning i Alepan.

  Basse: och många nötter har aldrig ens haft ett namn. De behandlas som simpla varor.

  Emzi: läs den! läs den!

 • Reply Anonym 12 september 2011 at 13:20

  Min pappa som är världen matsnobb köper kött från Halal butiken i Sörnäs. Det är snäppet dyrare men man kan äta det med bättre samvete och dessutom är det bättre kvalite. Så ta cykeln och åk på en tur till Sörnäs och ta en sväng i Berghäll också för där finns massor små coola etniska matbutiker.
  Kris

 • Reply Malin 12 september 2011 at 19:13

  Vi äter mycket hjort. Jag vet inte om de har haft något namn, men för enkelhetens skull kallar vi dem alla Bambi. Anmälde just intresse för en halv Bambi inför nästa hjortjakt. Så på vintern kanske vi får bjuda på lite hjortgryta?

 • Reply Peppe 12 september 2011 at 20:44

  Kris: tack för det utmärkta tipset! Den pappa vet nog.

  Malin: det skulle vara oerhört trevligt, tack för inbjudan!

 • Reply Anonym 13 september 2011 at 10:09

  Glöm inte Slow food Västnylands matmarknad 1-2.10 i Fiskars! Smaka, prova, diskutera och hitta producenter av bl.a. glada grillbiffar. Helt fantastiskt garn av alpackor ifjol, och alla möjliga små och stora djur att klappa.

 • Reply Peppe 13 september 2011 at 10:25

  Superbra initiativ! Jag puffade det i Papper som kommer ut i slutet av veckan.

 • Reply Imsa 13 september 2011 at 12:02

  Hela Åland är väl ett enda ekologiskt kretslopp om man vill och orkar. Nu i helgen är en av årets höjdpunkter här och det är skördefesten: http://www.skordefest.ax/gard-val/alla/, där finns flera gårdar som säljer ekologiskt kött: http://www.skordefest.ax/gard-val/alla/?filter=kott

 • Reply Jojjo 13 september 2011 at 13:36

  När jag var barn köpte vi kött från grannens kor, som jag hade varit med och matat med nappflaska från de var kalvar. De hade namn, allihopa. När deras dotter talade om att det var min namne som låg på tallriken klarade jag dock inte att äta, haha. Men det var alltså inte så länge sen det gick till på det viset, är dock bara lättare om man bor lantligt.

  Finns det ingen saluhall e.dyl. som säljer ekologiskt, närproducerat kött?

 • Reply M 13 september 2011 at 16:20

  Jag känner inte Halal-butiken som Kris nämnde, men är det alltså fråga om kött som slaktats och behandlats enligt islams regler? Om jag förstått rätt är det inte särskilt djurvänligt.:/ Och hur har djuren levt som hamnar i den butiken? Om någon vet mer, berätta gärna.

  Själv har jag inte ätit kött på ett drygt år och tänker inte börja äta det, även om jag kanske tyckte om smaken. 🙂

 • Reply Anonym 13 september 2011 at 19:15

  Som "koägare" vill jag bara säga, att alla kor ( åtminsone mjölkkor) har namn! Och jag känner alla mina (54) vid namn och "person". Så det är ej nåt i det förgångna.

  "konventionella bondmoran"

 • Reply Peppe 13 september 2011 at 19:26

  Imsa: jag är lite avundsjuk och mycket imponerad av er skördefest. Heja!

  JojjO. just så ska det vara! Och visst finns det ett par saluhallar här (en skologisk ska faktiskt öppnas alldeles runt hörnet från oss). De är bättre än köttdisken på närmarketen, men helst av allt skulle jag köpa direkt av bonden. Fast i ärlighetens namn skulle jag nog bara äta kött högst en gång i månaden så någon katastrof är det inte.

  M: jag är också intresserad av varifrån halalkötten kommer. Och välkommen in i vegetariangänget!

  Bondmoran: jag blev så glad av att läsa den här kommentaren! Hurra för såna som du!

 • Reply Anonym 14 september 2011 at 07:58

  Angående Mörby gård… Vet någon var djuren slaktas? Jag har nämligen lärt mig att bara för att djuren har det bra när de lever, så behöver det tyvärr inte betyda att de behandlas väl i slakten, ifall slakten sker annanstans än på gården (vilket det sannolikt gör pga diverse EU-regler). Man måste alltså också ha koll på slakterierna…

 • Leave a Reply