Okategoriserade

Om att tjäna pengar på bloggen

29 oktober 2011

Angående inlägget om att muta bloggare.

Jag tycker att det är ett smart drag av pr-byråer och företag att använda bloggar som maknadsföringskanal. Och smart att bloggare att tjäna pengar på sina bloggar. Det är inte ovanligt att folk sätter ner flera timmar av arbete på sin blogg varje dag och på samma sätt som annonsörer betalar för en plats i en tidning kan man köpa annonsplats i en blogg. Bloggen kan till och med vara en effektivare kanal om man som företagare har en klar målgrupp. Och det har man väl oftast. Men att tro att man kan nå hundra- eller tusentals människor genom en blogg för några tior, då man skulle betala hundra gånger mer för samma målgrupp i en tidning är arrogant.

Det som är fult är när pr-byråer och företag inte inser värdet av synlighet i en blogg och när bloggare gör smygreklam. Precis som tidningar och magasin får leveranser med grejer som pr-byråerna hoppas att ska synas bland det redaktionella materiallet får stora bloggare en hel del grejer och erbjudande hemskickat. Skriver man om dessa eller till och med får betalt för att skriva om dessa ska det framkomma i texten att det är gåvor.

I det förra inlägget om bloggmutor kommenterar Marica om hur företagare ska tänka när de vill göra reklam på bloggar.

Slutsats: det är inte skamligt eller fult att tjäna pengar på att skriva blogg eller annonsera på en blogg. Men man måste bara vara ärlig med sina intentioner.

Bilder från bokmässan
Dagens bokmässa

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Sofie 29 oktober 2011 at 16:33

  Kanske felet är att pr-byårer och andra firmor ser bloggar som små hobbyprojekt av privatpersoner, istället för att likna dem till nichetidningar eller andra "mer seriösa" marknadsföringskanaler.
  Inte skulle väl då de täckas erbjuda så litet betalt, eller?

  Folk utanför bloggosfären har helt klart inte ännu förstått en (populär) bloggares makt. Det finns ju både exempel på hur bloggare kan skapa goodwill och badwill åt företag ex. issues.fi vs. Filippa K osv.

 • Reply Fua 29 oktober 2011 at 16:50

  Ja, det var så sjukt ännu när det där företagen tyckte att "300kr för 5 minuters arbete", men det skulle skrivas typ 300 ord med fyra länkar och tipsas om fem produkter. jag skriver inte ens en kommentar utan länkar på fem minuter. För att inte tala om hur många tusentals timmar arbete det inte redan gått in i att skapa en framgångsrik blogg.

  Jag tycker att man gärna får göra reklam, men att man skall stå bakom vad man tråkar. trovärdigheten far så snabbt om en och samma bloggare uuuhar och aaaahar över alla världens produkter av alla världens märken liksom.

 • Reply Peppe 29 oktober 2011 at 16:55

  Sofie: jag ahde helt glömt bort Issues existens. Tack för påminnelsen. Kan du berätta mer om Filippa K-caset?

  Fua: nå precis. du uttryckte det jag ville säga.

 • Reply Sofie 29 oktober 2011 at 17:11

  caset är relativt långt, men finns dokumenterat online :D, så läs här: http://www.issues.fi/2010/02/26/kaikella-on-rajansa/

 • Reply Peppe 29 oktober 2011 at 17:24

  Tack för länken! Intressant, speciellt då Filippa K hör till mina favoritmärken

 • Leave a Reply