Okategoriserade

Om att se på tv

6 november 2011

I går bjöd vi på middag och efter att Magnus berättat en fasansfullt lång historia om hur han och jag simmade in i en kolmörk grotta i Thailand och dödsskräcken som påföljde detta övergick sällskapet till att tala om tv-vanor. Vi kom fram till att ingen av av oss någonsin bänkar sig framför tv:n för att se ett program*. Jag läser visserligen ofta om tv-program som ska visas, men tittar aldrig på dem. Karin och Mango har inte ägt en tv på fem-sex år.

Vi var ense om att tv som medium kommer att förändras och att de finländska kanalerna borde skärpa sig när det kommer till webbaserad tv. Karin påpekade att det ännu för ett år sedan inte gick att se på den ena kommersiella kanalens webbtv om man använde Mac. Jag tycker att till exempel SvtPlay lyckats bra med sin webbtjänst och skulle gärna betala nån tia i månaden för premiumtv med filmer och tv-serier att se när det passar mig.

Vi talade också mycket om långa, djuplodande diskussioner där man faktiskt lär sig något, både som tv, men också i radio eller podcastform. Eftersom man nuförtiden kan hitta information om nästan vem och vad som helst på nätet är det egentligen ganska ointressant med treminuters kändissnack. Ska man välja ett program är det viktigt att de diskussioner som man följer medför nåt slags mervärde. Och att redaktören verkligen förberett intervjun ordentligt.

 Eller ni kanske tycker nåt helt annat?

*eller de två senaste måndagarna har vi faktiskt bänkat oss framför Annes och Hannahs talkshow, men det är ett undantag.

Dagens tv- och podcastips
Gissa maten

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply johanna 6 november 2011 at 15:24

  OK, såhär tycker jag: efter att ha bott i Luxemburg i drygt fem månader nu – och under hela den tiden hårdknarkat frankofon tv från olika länder – kan jag säga att Norden ändå ligger före när det gäller tv-tittande på nätet. Många franska kanaler har inte alls samma playutbud. Däremot kan jag som utlandssvensk bli SUR som få när jag sett fram emot att se ett program på SVTplay och det pga upphovsrättsliga anledningar inte går att streama utomlands. Så, det där med att betala lite extra för att få tillgång är jag väldigt mycket för.

 • Reply hemmahannah.papper.fi 6 november 2011 at 16:21

  Mycket god orsak att bänka sig framför tv:n tycker jag. Extra viktigt blir det då du är med!

 • Reply Peppe 6 november 2011 at 20:02

  Johanna: jag vet precis vad du menar. Man hittar ett bra program, klickar sig dit och får en diss som svar. Men som sagt Svt är ändå ännu mycket bättre än Yles Arenan.

  Hannah: jag är sjukt nervös inför det.

 • Reply E 7 november 2011 at 06:38

  Och jag älskar min tv. En del nät-tv blir det också, men jag är definitivt så old school att jag gillar ritualen i att bänka mig framför tv:n. Glo på datorskärmen gör jag så det räcker ändå, plus att jag hatar när det ska buffras och bökas mitt i programmen. Däremot är vi fanatiska inspelare i den här familjen. Ger ju valfrihet det också – och man kan spola förbi reklamen!

 • Reply SivÖ 7 november 2011 at 12:21

  Jag klarar inte alls av att se TV på datorn. Jag skulle gärna göra det, men blir nervös av dålig bild, dåligt ljud, datorfläktens sus, buffrande, hoppande bild… Jag antar att det mesta skulle bli bättre med en vettig dator+vettigt nät, men så länge jag inte har det bänkar jag mig framför TV:n. Men det jag verkligen vill se bandar jag, det är ganska lite som ses "live".

 • Reply Peppe 7 november 2011 at 16:10

  E: att vara en inspelare är ju lite samma sak. Man väljer när man vill se programmen.

  SivÖ: intressant! jag ser uteslutande film och serier på datorn.

 • Leave a Reply