Okategoriserade

Om att resa

30 december 2011

Så här resonerar vi när det kommer till resor: Om vi besluter oss för att semestera eller varför inte jobba (vanligtvis skriver jag någonting under de resor vi gör) på andra sidan jordklotet försöker vi boka hotell som inte nödvändigtvis är en stor internationell hotellkedja, äta lokalt på gatukök eller restauranger som ägs av lokalbefolkningen och på det stora hela lämna våra pengar hos de människor som bor i landet.

Den här gånger hänger vi några dagar i Bangkok på ett thailändskt hotell, tar sedan bussen österut och slår bo på en liten ö där vi hyrt ett hus av en lokal snubbe. Det är kanske lite mer bökigt än att lämna arrangemangen åt en resebyrå, men å andra sidan undviker vi känslan av att vara boskap som föses hit och dit.

Och det här är ingen illa dold kritik mot folk som åker på charter. Jag kan absolut förstå fördelarna med all inclusive och Bamseklubb. Alla är vi ju turister.

Bästa grejen
Fiilisbilder

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Kaaja 30 december 2011 at 12:04

  Jomen, det blir säkert mycket mer av en resa på det där viset. Så mycket enklare att bara boka en charter och packa väskan, om man är ute efter det. Men jag undrar mest, hur vågar ni lita på att t.ex. huset ni bokat faktiskt finns där sen och hur hittar ni sådant? Hoppas ni har en fortsatt underbar resa. Mvh Novisen

 • Reply Peppe 30 december 2011 at 12:13

  Hehe, det är just det som gör resandet lite extraspännande. Man vet aldrig om huset faktiskt står där man bokat det.

  Jag meddelar läget på måndagen då vi vet om vi är huslösa eller ej.

 • Reply Kaaja 30 december 2011 at 17:28

  Aha, okej. Då väntar jag med spänning på måndagen. Jag är övertygad om att ni har haft näsa att hitta en hederlig snubbe. Lycka till!

 • Reply Stella 30 december 2011 at 17:44

  känns som om oddsen att det inte skulle finnas ett hus där är ungefär samma som att hotellet ni bokat genom ett reseföretag brett på lite i broschyren. Tror att människorna på plats är mer måna om sina kunder än vissa andra stor-företag, de har ju redan fått sina pengar. eller vad vet jag.
  tycker i alla fall att ni verkar ha vettigt res-tänk, vem ska det gynna liksom? Sen är det klart att det är lättare så länge det är två vuxna på en liten än tvärtom. Hoppas ni får det underbart och att ni får ett hus att bo i, om inte är det nog ett äventyr det med 🙂

 • Reply Liberata 30 december 2011 at 18:14

  Vi har samma resestil ! Har overnattat pa hotell endast under EN resa och det var for att den var betald for mej ! njut !! halsningar fran Kenya

 • Reply Jean 30 december 2011 at 21:41

  Här håller jag nog inte riktigt med dig.
  Låt säga att det krävs en kock för att fixa mat åt 50 gäster en dag.
  Denna kock kommer att ha jobb oavsett om han jobbar på all inklusive hotell eller i sin egen restaurang, människorna ska ju gödas i vilket fall som helst.

  Skillnaden är att om har arbetar på hotellet så betalar han skatt på sin inkomst och hotellet betalar skatt på sin vinst.
  Skattepengar som sedan används för att utveckla sjukvård och infrastruktur i samhället.

  Nu säger jag ju inte att alla restaurangägare är skurkar, men jag har på känn att det är en del restaurangbesök som det aldrig betalas skatt på. Det här ger tillfälligt ägaren mer pengar, och för turisten blir det kanske billigare. Men eftersom skatten uteblir utvecklas aldrig samhället.

  My 5 cents 🙂

 • Reply Mia 30 december 2011 at 23:06

  All-inclusive hotellens pengar går ofta till stora resebolag och bidrar inte med pengar lokalt. Så det är nog ändå bättre att betala till lokala entreprenörer. Läs gärna här: http://www.schystresande.se/upl/files/14009.pdf

 • Reply Jean 31 december 2011 at 11:12

  Men de stora resebolagen skattar i det landet de verkar.
  Man kan jämföra ett all-inclusive hotell med en Ikea butik.
  Butiken ägs av bolaget baserat i Sverige, men alla anställda är lokala människor som får lön och betalar skatt.
  Nu är jag ju inte helt påläst med Thailands skattesystem, men jag utgår från att hotellen betalar någon form av kapitalskatt på vinsten.

  Jag dissar ingalunda små restauranger och lokala entreprenörer, har aldrig förstått grejen med att resa runt halva jordklotet för att äta som i norden. Jag säger bara att charter inte är evil.

 • Reply Anonym 3 januari 2012 at 12:04

  Jag vill inte vara någon besserwisser och det här har inget med själva blogginlägget att göra. Nuförtidne är det allmänt kännt att Ikea INTE är svenskt utan holländskt. Mycket av pengarna som Ikea får in, slussas till olika skatteparadis. Nu vet jag inte hur det är med de stora hotellkedjorna, men jag tycker det är tufft av Peppe att bo och äta lokalt. Det skall jag också göra när jag reser.

  Maria

 • Reply Anonym 8 januari 2012 at 11:20

  Fast jag har lite svårt att förstå hur man kan utge sig för att vara miljövän i det lilla och sedan utan vidare åka på årliga Thailandsresor. Trots att man väljer lokala hotell etc då. En sådan resa ger ju enorma koldioxidutsläpp, motsvarande flera års normal bilkörning t.ex. Jag vill inte kritisera dig personligen, utan det är mer ett fenomen jag noterat är väldigt vanligt men som ingen direkt tar upp. Det är väl en obekväm sanning som inte passar ihop med den bild av sig själv man vill ha. Det är som om vi bara är redo att vara miljövänliga så länge vi inte behöver avstå från något.

 • Leave a Reply