Okategoriserade

Om Twitter

29 januari 2012

När vi kom hem igår kväll läste jag lördagens  Hbl i badet och fastnade för en kolumn om Twitter. Om jag förstod poängen rätt menade texten att Twitter är ett ganska litet fenomen, trots att det skrivs så mycket om det just nu. I Finland twittrar inte ens en procent av befolkningen och de som gör det är till stor del journalister. Twitter är med andra ord inte en spegel av vad folket tycker.

Jaha, men det har väl ingen påstått heller, att Twitter med sina 140 tecken ska användas som statistiskt underlag för vad folk anser? Jag använder snarare Twitter för att bli slussad in till andra texter och åsikter på nätet. Jag blir inspirerad, road och framförallt tipsad om intressanta och aktuella artiklar, kolumner, diskussioner och blogginlägg. Eftersom det är omöjligt att själv scanna hela internet använder jag Twitter som ett filter och låter de jag följer föreslå vad jag ska läsa.

Att ”bara” mellan 20 000 och 30 000 finländare har ett aktivt twitterkonto är för mig ganska ointressant. Inte nog med att jag gärna följer också andra nationaliteter än just finländare, på Twitter hittarjag texter jag annars aldrig skulle ha snubblat över. Twitters styrka ligger inte i att få veta vad alla tycker just där. Snarare att hitta guldkornen på andra ställen på internet. Jag menar, bara för att ett begränsat antal journalister jobbar på en redaktion gör det inte ointressant att läsa/se/höra vad just de levererar.

Morgonspring i dag och i går
Jeanetteohman.com

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Fiat 29 januari 2012 at 09:30

  Håller med! Har aldrig haft så bra koll på det politiska läget som jag har nu, sedan jag skaffade Twitter.

  Det enda jag inte gillar är det stora behovet att göra som Hbl och säga att det är en obetydlig sida för journalister. Alltså även på själva Twitter gör folk det i bland. Det är liksom så himla lätt att forma sin egen feed utefter vilka man följer – och även om det är många journalister som använder Twitter så finns det en hel del andra som man kan hitta om man bara anstränger sig. Man skulle kunna säga att din uppfattning om Twitter säger mer om din egen feed än om fenomenet i helhet.

 • Reply Malin Nyman 29 januari 2012 at 10:44

  Twitter ftw! Håller med i det du säger, men kan också förstå kritiken. Tänker då speciellt på #valet2012 just nu, som även tas upp i tv…

  Mvh, @malinullastina 😉

 • Reply Peppe 29 januari 2012 at 11:30

  Fiat: håller med allt. SIsta meningen helt brilliant: Man skulle kunna säga att din uppfattning om Twitter säger mer om din egen feed än om fenomenet i helhet.

  Malin N: ja, folk använder/uppfattar kanske Twitter fel när man söker efter resultat i själva feeden.

 • Reply Isabella 30 januari 2012 at 08:51

  Med tanke på valet blev det ju litet pinsamt när FST t.o.m citerade tweets skrivna av yles egna journalister i brist på annat. Jag är alltså ett stort fan av konceptet twitter och tycker att idén är enormt bra. Det skulle bara få växa till sig litet mer här hos oss.

  Också nyfiken på hur man definierar "aktivt twitterkonto", någon som vet? Vi lär ha haft 4000 konton för ett år sen (http://publicintelligence.net/ufouo-u-s-state-department-social-media-landscape-finland/) och det är ju fantastiskt om det har ökat så mycket på ett år.

 • Reply Peppe 30 januari 2012 at 09:30

  Jag missade valbevakningen, men det låter onkeligen lite fattigt.

  I det här fallet var man aktiv om man uppdaterat sitt konto minst en gång under den senaste månaden.

  Jag är osäker på om det är rätt att bedöma Twittrare så. Många använder ju Twitter bara för att läsa andras tweet utan att själva någonsn uppdatera.

 • Leave a Reply