Okategoriserade

Manlig vänskap

30 januari 2012

En grej* jag går igång på är som bekant manlig vänskap. I Bangkok köpte Magnus ett skydd till sin Ipad. Jag föreslog att han skulle ta ett orange och Magnus konstaterade att orange är hans vän Luggins favoritfärg. Det gjorde mig lite mjuk i hjärtat.

Kvinnlig vänskap är på nåt sätt självklarare än manlig vänskap. Kvinnor kan köpa små presenter till varandra, veta favoriträtter och sms:a gulligheter till varandra, medan män oftast är mer neutrala i sitt beteende gentemot sina polare. Jag vet inte om det är den förlamande skräcken i att bli uppfattad som gay eller om män bara inte på samma sätt har lärt sig eller har behov av att visa sin uppskattning för vänner.

Ursäkta generaliseringen.

Stephan Mendel Enk skrev för övrigt i sin bok Med uppenbar känsla för stil -ett reportage om manligheten att det är mycket ovanligt för män som fyllt trettio att få nya vänner. Bra bok. Sorgligt påstående.

Hur som helst tycker jag att det är vackert med män som visar att de tycker om varandra.

*skrev först grek. En grek jag går igång på.

Min Morgon denna vecka
Helsingfors

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Sockerkaka 30 januari 2012 at 18:49

  Så fint! Jag minns också just det där påståendet från den där boken, hemska saker, men det är väl tyvärr lite så.

 • Reply Sofie 30 januari 2012 at 19:17

  Fint!
  Litet OT, men såg på två intressanta dokkaren på Arenan (YLE) som kanske skulle intressera dig. En hette Pojke Flicka och var ett reportage om Folkhälsans könsneutrala dagisprojekt. Den andra var ett längre dokument om dagis på Manhattan och hur svårt det är att få plats (hadde inget och göra med genus, men var sjukt intressant). Kommer inte ihåg va det hette, men innehöll ordet Manhattan, så hittas säkert med det!

 • Reply Henrik 30 januari 2012 at 20:27

  Vi män köper sällan små gulliga presenter åt varandra för vi tycker inte om att få små gulliga presenter. Men hjälp med att fixa bilen, en flaska whiskey eller god middag duger bra som uppskattningsbevis.

 • Reply Peppe 31 januari 2012 at 07:08

  Sockerkaka: visst var det en bra bok? Satte spår i mig.

  Sofie: tack så hemskt mycket! jag älskar att bli tipsad.

  Henrik: bra att veta.

 • Reply E 31 januari 2012 at 09:30

  Min man har fått flera nya vänner efter 30. I och för sig genom jobbet, men ändock. Dom spelar squash, dricker öl och pratar om småbarnslivet när dom träffas på fritiden. Det händer nog att dom köper födelsedagspresenter till varandra också. Jag är faktiskt avundsjuk på honom för hans arbetsplats, där det verkar rymmas så många sköna personer.

 • Reply Peppe 31 januari 2012 at 12:56

  E: jag är också lite avundsjuk på din man.

 • Reply idalina 31 januari 2012 at 16:11

  Jag är också så svag för just manlig vänskap. Något så genuint och vackert över det. Det och gamla människor som köper trip (åt sig själva) eller leksaker åt sina barnbarn (de köper alltid så dåliga saker, trista dockor och klassiska nallar – man vet att barnen inte kommer att gilla dem och jag blir så mjuk i hjärtat då). Småbarn och djur går jag inte alls igång på, men manlig vänskap och pensionärer! Jag smälter till en liten pöl medan jag skriver detta. Vackert är det.

 • Reply Peppe 31 januari 2012 at 21:09

  Idalina: samma här! Gamla människor rör mig till tårar. får jag tillägga gamlingar hand i hand?

 • Reply idalina 1 februari 2012 at 20:16

  Åh! Gamlingar hand i hand! Jag dog en aning här nu.. Du förresten, vi ska boka in en lunch snart tycker jag.

 • Reply Peppe 1 februari 2012 at 20:20

  gärna! kanske redan på fredagen?

 • Reply idalina 1 februari 2012 at 23:10

  Jag är bokad på fredag! Men nästa vecka på måndag eller torsdag äter jag gärna lunch om du har passligt då!

 • Leave a Reply