Okategoriserade

Kvinnan som kunde prata med tonåringar

28 februari 2012

Jag hade helt glömt bort att jag ska tala om sociala medier för ett gäng gymnasister i morgon. Det skrämmer mig mer än att tala inför ett besserwissrigt gäng farbröder. Gymnasister kan vara så brutala.

Är någon av er eventuellt själv gymnasist eller kanske lärare på gymnasiet och kan ge mig lite pepp och förhållningsregler?

Kommentarer och Lego
Skottdagen

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Anonym 28 februari 2012 at 11:05

  Ett sätt skulle vara att hitta orsaken till deras brutalitet, och på så sätt hitta bästa angreppssätt. En synsätt kunde vara att gymnasister är så höga på upplevelsen av att ha en identitet (och en gruppidentitet) så att den trumfar allt annat. På så sätt kan ett roligt skämt vara ett självklart val, även om det ex. är sårande.
  I det här synsättet så kan man inte resonera med gymnasisten, eftersom resonemangena förefaller ologiska i deras nyfunna referensram. Istället bör man helt enkelt visa på följderna av deras handlingar, för att dra ner dem på jorden. Ganska likt uppfostring av femåringar (som händelsevis också nyligen upptäckt sin person).

  Nästa fråga du måste ta ställning till är väl hur grym du själv ska vara. En gymnasist som säger någonting klantigt i en folksamling på 100 pers kan bli ganska traumatiserad om du pekar ut den och låter den stå för sina ord.

 • Reply idalina 28 februari 2012 at 11:12

  Gymnasister är a piece of cake! De är typ vuxna, eller tror i alla fall att de är det. Prata med dem som du skulle prata med vilken vuxen som helst. Dessutom: de har antagligen lärare, och det är på deras, inte ditt ansvar, att de sköter sig. Lita på lärarna. De kan oftast sitt jobb. Sedan vet gymnasisterna antagligen redan en hel del om sociala medier. Fråga om deras erfarenheter och åsikter. Man är supersmart när man är gymnasist. Man är redan tillräckligt intellektuell för att kunna tänka på de stora frågorna i livet men bor ännu hemma hos mamma och behöver inte tänka på värdsliga saker som ekonomi och kvällens middag. Annars gillar elever ofta sånt som sticker ut från vardagen, så du har redan ett plus för att du är där i den bemärkelsen! Det går finfint! Du är ju snygg och cool och pratar om något för dem väsentligt 🙂

 • Reply tommix 28 februari 2012 at 11:56

  Jag fatta ingenting vad 'Anonym' menade men det var säker klokt!

  Kent är fortfarande koola, men vissa stackars unga själar har förgiftats av Twilight och Justin Bieber, dom går nog tyvärr inte att rädda.

  Avsluta varje mening med LOL, då verkar du vara ironisk.

 • Reply Fager Dam 28 februari 2012 at 12:55

  Idalina har rätt, i gymnasiet vill man helst bli behandlad som en vuxen. Kör bara på i egen stil!

 • Reply Charlotte 28 februari 2012 at 12:58

  Som tidigare gymnasielärare kan jag tipsa om följande egenhändigt beprövade knep:

  Om du vill ha fokus på vad du säger är det bäst att kontrollera de där tightsen du tänkte ha som vanliga byxor till en lång tröja eftersom de i dagsljus kan vara genomskinliga och påverka elevernas koncentration negativt.

  Undvik att be någon ta av sig peppun för att du inte kan skilja på peppu och pipo.

  Försök säga "Undrar ni något?" som en ärlig fråga och inte "Ah, men asså ni fattar säkert!" när eleverna ser ut som fågelholkar.

  Om du blir orolig för att någon snubblade är det bättre att vänligt fråga "gick det bra?" än ett ljudligt "Shit fuck asså varu ramla!".

  Håll kartor du visar åt rätt håll istället för att uppmuntra eleverna att sitta med huvudet lutat åt höger.

  Trust me… Det ska säkert gå jättebra!

 • Reply Peppe 28 februari 2012 at 14:20

  Hahaha! Ni är roliga och konstruktiva. Jag ska läsa om de här kommentarerna på spårvagnen i morgon så att jag är fullt peppad inför föreläsningen.

 • Reply Anonym 28 februari 2012 at 14:58

  var rolig, kasta in lite skämt! o för Guds skull, ha inte en powerpoint med 100 sidor och läs heller inte rakt från papper med såndär jääätte tråkig röst!

 • Reply Gymnasieelev 28 februari 2012 at 15:29

  Jag blev jätteglad när jag fick höra att du skulle komma och föreläsa, du verkar som en så cool människa! 🙂

 • Reply Peppe 28 februari 2012 at 15:50

  Så roligt att höra! Men inser du pressen jag nu känner? 🙂

  Ses imorrn!

 • Reply Anna 28 februari 2012 at 16:20

  Du har ju redan fått många bra tips men i egenskap av gymnasielärare kan jag säker fylla på med något

  Människor överlag har en tendens att se ganska uttråkade ut när man föreläser och detta gäller förstås även unga människor. Så få inte dålig fiilis för att nån gäspar eller tittar på sin mobil. Och på tal om mobil. Det är inte säkert att den som pillar på den kollar sin fb pga tristess. Det kan mycket väl vara så att denna kollar upp en definition av nåt knepigt begrepp du precis slängt ur dig.

  En annan tanke som är bra att ha med sig om eleverna är lite sega är att de har långa och krävande skoldagar.

  Så med andra ord du är jävligt bra, men trots det kommer de kanske inte ta emot dig som en stjärna. Det är lite på gott och ont att komma in som en gångs-föresläsare. Eleverna gillar oftast nya intryck och tar vara på tillfället att lyssna på ett annat sätt än med sina ordinarie lärare. Men som deras lärare är det ju lättare att läsa av dem, man vet när dom inte är med och man behöver lägga i en annan växel.

  Aktivera dem, utmana dem, lita på dem.

 • Reply Ylva 28 februari 2012 at 16:56

  Jag jobbar ju på ett gymnasiebibliotek och har ett avslappnat förhållande till eleverna. Lite väl avslappnat ibland, som igår när jag hörde mig själv berätta att jag tagit över femtio körlektioner. Varför säger man sånt liksom? Men kanske ett tips; att säga nåt knäppt så de får skratta lite åt dig innan du går på allvarligare saker.

 • Reply Peppe 28 februari 2012 at 19:54

  Alltså tack, ni är så fantastiska och peppande att jag blir tårögd.

 • Leave a Reply