Okategoriserade

Ätstörningar, jämställdhet och media

29 mars 2012

Smilla är så jäkla välformulerad i inlägg och svar. Läs Jag är ett neutrum – i alla fall för dig.

Självporträtt
Morgonen

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply monica 29 mars 2012 at 12:17

  kommenterade detta på twitter och sen raderade jag det för jag blev så neurotisk. smilla skriver jättebra och jag håller med henne jättemycket i det som är hennes huvudsakliga poäng. dock är jag så himla överspänd gällande just detta ämne att jag inte kan låta bli att säga: ätstörningar, speciellt anorexi, har en stark genetisk komponent (50-80% enligt stora studier). alla ser samma mediabiler, men kring 1% av kvinnorna får anorexi. det finns inte ett rakt samband mellan dessa två, alls. gällande kroppsbild, självkänsla (och eventuellt bulimi) är sambandet antagligen starkare, dock kan man inte heller heller där på något sätt säga att mediabilder enkelt leder till this or that. gener och omgivning interagerar på komplicerade sätt gällande ätstörningar och kroppsbild, och vill man gå ett steg längre och bli en hemsk biologist kan man dessutom ställa sig frågan om varför mediabilder och utseendeideal ser ut som de gör in the first place, och varför kvinnor är så mottagliga för dem.

  förlåt, jag kunde inte låta bli. det känns bättre nu. kram!

  p.s. jag är fortfarande feminist.

 • Reply monica 29 mars 2012 at 12:25

  .. vilket såklart inte betyder att sociokulturella aspekter inte skulle vara viktiga, och att vi inte ska diskutera utseendeideal och hur de kan påverka oss på olika sätt. åh herregud jag borde inte säga nåt alls när jag blir såhär i panik.

 • Reply Sebastian 29 mars 2012 at 12:29

  Monica, du fick en ätstörningsstörning?

 • Reply Charlotte 29 mars 2012 at 13:13

  Monica: Jag tycker din kommentar är jätteintressant! Hade det varit så enkelt att kvinnor bara rakt av suger i sig allt de ser och hör om idealkroppar i storlek 0 hade vi kanske varit de får Serpensalbus funderar på. Ätstörningar är oerhört komplicerat. Så är det bara.

  Och man kan väl vara feminist och tro på att vi påverkas av biologiska faktorer ändå…

 • Reply smilla.ratata.fi 29 mars 2012 at 14:39

  Tack Peppe!

  Och: jag hör till dem som tror även på biologi och genetik. Jag borde kanske också ha specificerat att jag på inget sätt menar eller tror att samhället slår ner i oss som blixtar eller att jag tror att det finns en enkel kausalkedja här.

  Och främst att jag är övertygad om att dessa kvinnobilder påverkar oss alla och påverkar vår kroppsbild och välmående i egen kropp, däremot utvecklar ett fåtal av alla de påverkade något som klassificeras till ätstörningar. Då detta sker är det mycket mer mångfacetterad fråga än en direkt följd av de bilder vårt samhälle omringar oss med.

 • Reply monica 29 mars 2012 at 14:42

  precis så tycker jag också 🙂

 • Reply Peppe 29 mars 2012 at 15:37

  Tack Monica och Smilla och Charlotte, ni är mina idoler.

 • Leave a Reply