Okategoriserade

Komplimanger

29 maj 2012

Vilken dag. Jag säger då det. Har bland annat intervjuat en dam som hängde med Coco Chanel och som i en bisats sade ”Och under en middag med Roman Polanski och hans då gravida fru så…”, skrivit om pronomet hen, blivit bjuden på bacon och pannkaksfrukost medan jag sett nya Wranglerjeans visas upp, hittat på program för Ratata-träffen före Popkalaset OCH funderat på den här texten.

Jag kommenterar sällan kvinnors utseende i min bekantskapskrets. Däremot verkar det bära en viktig social funktion för kvinnor att kommentera andra kvinnors utseende när de möts, för att skapa god stämning. Om en kvinna skrivit en krönika eller annan intressant text så är det rätt vanligt att någon annan Twittrare vill dela med sig av det genom formuleringar som denna, ”Snygga X skriver klokt om Y (och så länk till texten som inte alls har med relevansen av hennes fysiska uppenbarelse, utan typ seriös politiskt shit om hur vi blir lurade av överheten)”

Jag är för slut i huvudet för att själv skriva om det här, men känner igen mig.
Presenttips
Blygsamt skryt: Spenatbloggen

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Anonym 29 maj 2012 at 17:01

  det är intressant det där med att kvinnor ger andra kvinnor komplimanger för deras utseende. det är nämligen bara när en kvinna inte ser FÖR bra ut som hon får komplimanger av andra kvinnor 🙂

 • Reply Anonym 29 maj 2012 at 17:26

  Jag har också reagerat på detdär slentrianmässiga användadet av "Snygga X" bla-bla. När jag börjar analysera saken har min reaktion kanske att göra med att man skriver det på ett sätt som ska verka avslappnat och i förbifarten. Men sen är det i själva verket inte avslappnat alls. Det är så laddat av betydelse att det noteras och registreras, av alla, och vad saken än handlar om så får ordet nåt att plinga till i det dolda: Utseendet spelar alltid roll. Hanna K

 • Reply Peppe 29 maj 2012 at 18:57

  Anonym: goddamit, jag tror att du har rätt. Vad beror det på?

  Hanna K: visst är det tråkigt att man sätter så sjuukt mycket fokus på hur folk ser ut. Jag är inte bättre själv, kompå mig själv med att flera gånger i dag ge komplimanger för folks utseenden.

 • Reply Kugge 29 maj 2012 at 20:05

  Men nog är det ju sjukt tråkigt att man inte ska få säga åt folk att dom är snygga? Man kan väl säga att jestas vad snygg du är och JESTAS så bra jobbat/skrivet/målat/whatever. Att jag säger åt mina kompisar att de är snygga betyder inte att jag inte skulle tycka att de är smarta.

 • Reply Peppe 29 maj 2012 at 20:26

  fattar vad du menar Kugge, klart att man ska få ge komplimanger. men tänk om vi gör det väldigt viktigt att se bra ut och att vi blir beroende av den där bekräftelsekicken och vill ha mer och satsar ännu mer tid och pengar på schampo, smink, frissa, lotion, hur vi ser ut i spegeln, kläder och så vidare när vi istället kunde skriva den där ROMANEN.

 • Reply Kugge 29 maj 2012 at 22:05

  Mm. See your point too. 🙂 Jag är nu själv en så konstig varelse att jag inte spenderar så mycket pengar (eller tid) på mitt utseende utan verkar behaga folk som jag är.

 • Reply Anna 30 maj 2012 at 08:20

  Det är svårt det här. Jag blir helt matt av sängkammarblicksbilder och det faktum att det är tjejer själva som tar de här bilder på sig själva (eller varandra). Det var en lång text du länkade till så skummade bara men visst har han poänger.

  Tänkvärd artikel på temat är http://arbetaren.se/artiklar/flicka-pa-tjugohundratalet/# En förälder som skriver hur hennes dotter t.ex dansar sexigt när familjen äter middag. Vad göra som förälder liksom?! Snart lägger dottern ut sexiga bilder på sig själv på nätet känns det som.

  Och det här med komplimanger. Alltså klart man vill ge och få komplimanger men själv blir jag stressad i sammanhang som det är mycket "men guud vad snygg du är". För mig känns det brudigt och brudigt gillar jag väl bättre än grabbigt men vantrivs ändå väldigt mycket i det. Jag vet alltid att "okej det här är inte mitt gäng".

 • Reply Serpensalbus 30 maj 2012 at 16:38

  Jag ser det hela som ett försök att motverka "ohälsosamma kroppsideal", att visa att "alla kvinnor är vackra" ungefär (inte för att jag ger komplimanger så ofta själv, eftersom det högst antagligen skulle tolkas som att jag stöter på personen i fråga…and who needs that hassle?).

  Är det dessutom inte bättre att länka till en text som faktiskt säger något än till ett inlägg om..typ…mascara? Det visar ju isåfall att personen i fråga inte bara är utseende.

  (Sen är en annan fråga ifall det där "snygga X" egentligen ÄR en så bra komplimang eftersom de bästa komplimangerna är mer specifika. Att säga att någon är "snygg" kanske är lite …klumpigt…ungefär som den fulla snubben i baren som kommer fram och säger: "fan du är snygg, ska vi k**lla?")

 • Reply Peppe 30 maj 2012 at 20:45

  Kugge: du är en sund och klok kvinna!

  Anna: ska läsa artikeln och återkommer.

  Serpensalbus: håller med om att riktade och personliga komplimanger är enormt bättre än bara ett "snyggt". Klart det är bättre att länka till en text som handlar om viktiga saker än skönhetsprodukter. Men tråkigt att det är så viktigt att vara snygg.

 • Reply Nadja 30 maj 2012 at 20:56

  Ja sa har kan jag kanna att det blir nar man traffas ocksa. Jag sager nasta alltid till mina vanner att det ar snygga/fin i haret/snygg troja/solbrand etc nar jag traffar dem. Vad detta sager om mig vet jag inte men jag vet att det ar en onodig fokus pa utseende. Precis som det star i texten, for att skapa god stamning. Vara en snall, peppande kompis liksom. Konstigt beteende egentligen!

 • Leave a Reply