Okategoriserade

Mvh

30 maj 2012

Det kan vara jag som är överkänslig, men jag tycker att det är konstigt när vänner och bekanta utan minsta lilla ironi undertecknar mail med Mvh. Om man inte ens har tid att skriva ut Med vänlig hälsning kan man inte ha speciellt vänliga intentioner. Mvh funkar bäst som underskrift i riktigt byråkratiska mail där man vill vara sträng och opersonlig.

Jag föreslår följande alternativ:

Hälsningar
Ha det fint
Hilsen
Må gott
Kram

Om att vara tydlig
Peppes löpskola

You Might Also Like

30 Comments

 • Reply Jessica 30 maj 2012 at 09:31

  Det står "Stay black" skrivet på gatstenarna utanför Glaspalatset, ser det varje gång jag går till och från jobbet och tänker alltid på dig 🙂

 • Reply Peppe 30 maj 2012 at 09:45

  Tack! Det var mig en fin kommentar, roligta tt du tänker på mig.

  Stay black!

 • Reply Karin 30 maj 2012 at 10:23

  EXAKT av samma åsikt!!

 • Reply Ljuvlia 30 maj 2012 at 10:38

  Jag håller med. Men "Kram" har jag lite svårt med, om man inte är helt bästa vänner. Annars känns det lite övervarmt.

 • Reply HannaH 30 maj 2012 at 11:00

  Precis. Själv har jag börjat skriva KRAM HANNAH, kanske lite onödigt att "skrika" ut det.

 • Reply minna lindeberg 30 maj 2012 at 11:06

  Ha ha! Det här var ett roligt inlägg. Mvh är verkligen iskallt. Riktigt bittert. Ärkemartyrens initialer: Mary von Huntergang liksom

 • Reply Anonym 30 maj 2012 at 11:19

  Vadå, jag använder ofta Mvh och är inte det minsta bitter 😉

  Mvh, Anna

 • Reply Josefine 30 maj 2012 at 11:30

  Haha fattar precis vad du menar. Men så sitter jag också och tolkar punkter, frånvarande utropstecken och så vidare. Vet inte hur jag ska ställa mig inför min kompis som undertecknar sina mail med kind regards heller. Vi är båda svenskar så det känns lite… lustigt.

 • Reply Eva-L 30 maj 2012 at 12:03

  Jag använder alltid "Hälsningar". Jag har lärt mig att "Med vänlig hälsning" är en formell avslutning. "Mvh" känns ännu stelare.
  (Men det jag ogillar mest av allt är "Ha det bäst!".)

 • Reply Ljuvlia 30 maj 2012 at 12:29

  måste ännu komma tillbaka:) Bäst är nog det eu-anpassade "Varma halsningar"!

 • Reply Peppe 30 maj 2012 at 12:31

  Karin: tack för ditt stöd.

  Ljuvlia: sant det är skumt att få kramar av folk man aldrig träffat.

  HannaH: haha! så otippat dig att skriva med versaler.

  Minna: du fattar precis vad jag menar.

  josefin: with kind regars hahahahahaha!!!
  Minna: hehe, du är kanske bara lite sträng.

  Eva-L: HA DET BÄST funkar nog inte så bra efter att man fyllt femton.

 • Reply Anonym 30 maj 2012 at 13:27

  Mejl till vänner undertecknar jag bara med förnamnet, tycker det är enklast så. Inte för opersonligt, men inte heller för påträngande och personligt.

 • Reply Therese 30 maj 2012 at 13:59

  Haha. Jag använder också ofta Mvh. Men nu då jag tänker efter så är det nog ganska mycket en jobbskada, använder det då jag mailar åt kunder och åt folk jag inte känner (om det är jag som skickar första mailet). Åt släkt och vänner och så blir det nog bara namnet. Hoppas jag åtminstone! Skulle ju vara lite märkligt att skriva Mvh åt sin mamma t.ex. Men liksom Ljuvlia så tycker jag också att kram kan bli lite nära och påträngande om man inte känner personen i fråga.

 • Reply steffanie 30 maj 2012 at 14:26

  Dagens bubblare: Med Värme

 • Reply Anna 30 maj 2012 at 14:29

  Dagens bubblare 2: Vänligen

 • Reply smilla.ratata.fi 30 maj 2012 at 15:57

  Men det är ju det att man inte ens på jobb skall använda sig av Mvh. Utan i så fall Med vänlig hälsning. Mvh ger inte alls ett proffsigt eller officiellt intryck, bara ett lättjefullt intryck.

  Orkar man inte skriva ut, skall man inte göra det alls. Det fyller INTE samma funktion i sin förkortade form.

 • Reply Anonym 30 maj 2012 at 16:14

  Allt gott! Vänligen.
  Mina favoriter.

 • Reply Milea 30 maj 2012 at 16:48

  Jag håller med dig så mycket – och hårddrar det till att man helt kan kassera både mvh och med vänig hälsning – helt förlegade. Jag hoppar hellre av en artighetsfras än skriver nån av dem.

 • Reply cecilia 30 maj 2012 at 17:38

  Är så totalt med dig.

  Mvh är opersonligt, oartigt, stressat. Wannabeaffärsmässigt.

  BORT med det, bort!

  Och bara förnamn, hur omtänksamt är det? (Va? Hälsningar? Varför det?) Användbart endast för särskilt grandiosa/dramatiska tillfällen.

 • Reply Jennie 30 maj 2012 at 18:35

  Håller helt med dig. Jag sitter ofta och (över)tolkar bekantas meddelanden och är riktigt allergisk mot det isande Mvh – vad har jag gjort nu liksom, hatar människan mig? Har dessutom en nära släkting som avslutar sina SMS till mig med Mvh… hjälp. Undviker själv uttrycket utom i formella sammanhang. Föredrar ändå Vänliga hälsningar där, det låter snäppet varmare än Mvh. (Eller? Nån med koll på hälsningsfraser kan kanske korrigera mig nu om jag har fel?)

 • Reply dudy 30 maj 2012 at 20:07

  Känner mig lite träffad. Arbetsmejlen avslutas alltid Mvh, fast.. jag vinner några sekunder på det, så jag tror jag låter det gå!

 • Reply Anonym 30 maj 2012 at 22:09

  Alltså tycker mvh är helt okej, men HILSEN. Jag blir galen på det, man kan inte säga så, det låter som jobbig fejnorska/ en hurtug finlandssvesnk farbror i kavaj och med sidenscarf runt halsen.

 • Reply Anonym 30 maj 2012 at 22:10

  Hear, hear! Äntligen.

 • Reply Peppe 31 maj 2012 at 21:09

  okej, hilsen är kanske inte helt koscher.

  karin brukar skriva: ha det fint.

  det är fint

 • Reply Lurkeslurk 31 maj 2012 at 21:57

  Skyldig, jag skriver ibland mvh… fast oftast bara h., på finska t. Ska skärpa mig.

  Må gott är väl okej, men "allt gott" är hur vår f.d. professor brukade avsluta sina mail, hur stränga de än var. Anpassa hälsingen efter tonen i meddelandet, tack 🙂

  Godtar du "ha det". Bara "ha det", utan specifikation hur man ska ha det?

 • Reply Anna 31 maj 2012 at 23:31

  Jag skriver helt kallt mvh i de flesta mejl på jobbet faktiskt om inte bara ett Anna längst ner. Har inte tid att skriva ut med vänliga hälsningar.

  men en annan sak, har märkt att många finlandssvenskar slutar sms och mejl med "vi hörs". och det känns så distanserat. fattar att puss känns överdrivet men mkt hellre får jag ett puss eller kram än ett "vi hörs".

 • Reply E 1 juni 2012 at 10:24

  Det är stor skillnad på hur jag skriver till vänner, bekanta och kunder. Jag tycker att Med vänliga hälsningar är alldeles ypperligt till den senare gruppen. Känner att en viss formell distans är just vad jag vill ha i dom relationerna, proffsigt och vänligt men inte kärvänligt. Dom betalar ju inte mig för att jag ska kramas och mysa med dom, utan för att jag ska hjälpa till att driva affärerna framåt.

  Men till kompisar: Jag skulle inte ta illa upp om nån skrev Med vänliga hälsningar, men däremot bli lite road kanske?

  För övrigt tycker jag att man får använda förkortningar när man kommunicerar via telefonen. Är det bråttom så är det. Jag skriver en massa förkortningar i sms, eller när jag mailar via telefonen. Ibland (ofta!) är det viktigare att få fram ett budskap på några sekunder, än att skriva en tjusig novell så att fingertopparna blöder, no?

  Kram,
  E

 • Reply Naja 1 juni 2012 at 10:36

  Jag fick häromdagen "Mvh Pappa". Det kändes så fel att jag fortfarande tänker på det hela tiden.

 • Reply Emma 1 juni 2012 at 22:36

  Men- tidsbrist kan väl verkligen inte användas som ursäkt för mvh? Gör "med vänlig hälsning" till standardavslutning i mailen (Vänliga hälsningar, Kalle Anka, Företag x). I de allra flesta mailprogram kan man ställa in så att sådan text alltid automatiskt kommer i slutet av mailen man författar. Tar bara några minuter, och sparar då både tiden och hedern!

 • Reply Anonym 20 juni 2012 at 14:07

  Det tar ju verkligen lång tid att skriva "Med vänlig(a) hälsning(ar),"

  Skärp er förhelvete, tycker ni att ni tappar arbetstid när ni skriver tre ord så kanske ni borde börja fokusera på att lära er skriva snabbare.

  Det var fan det dummaste jag hört, "mvh" eller "med vänlig hälsning" tar mig 2 sekunder längre, för en otränad 5 sekunder kanske.

  Är inte kunder värda 5 sekunder extra tid?

 • Leave a Reply