Okategoriserade

Kritikmaskin

17 juli 2012

När jag snubblar över en bitsk och kritisk kommentar eller helt inlägg som hånar andra människors sätt att klä sig, formulera sig, ta bilder, berätta om sina liv eller vad det nu kan tänkas vara är min första reaktion att att blixtsnabbt scanna igenom mina egna (o)vanor och ifall den här kritikmaskinen menar såna som mig eller rent av just mig. Det är lite sorgligt att jag efter sex år av bloggande fortfarande reagerar så här.

Ibland är de här inläggen spot on roliga, andra gånger är de berättigat kritiska till överkonsumtion eller underlig människosyn, men ofta verkar de bara vara ett sätt för skribenten att få sig att känna sig överlägsen andra människor. Då försöker jag påminna mig själv om att det oftast är folk som är vansinnigt tuffa bakom skärmen och sitt alias, men aldrig i livet skulle våga kritisera någon under sitt eget namn eller, ännu värre, ansikte mot ansikte. Folk är alltid mycket mindre kaxiga utanför sin dator.

Linn och Karin
Fotobloggen

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Lurkeslurk 18 juli 2012 at 00:13

  Det är sjukt irriterande emellanåt, speciellt om man vill försvara sig och sina vanor… Som när en viss bloggare skrev ett mycket nedlåtande inlägg om landebor som envisas med ryggsäck i stan och att riktiga stadsbor minsann inte har sånt. Jag kommenterade det aldrig, men har sedermera i tankarna formulerat minst tio dräpande svar:-D

  I stället för att bara rycka på axlarna och tänka att det inte är mitt problem.

  Å andra sidan hatar jag beiga rutor tämligen ohämmat, så vem är jag att anmärka på andras hatobjekt…

 • Reply Lisa. 18 juli 2012 at 09:17

  Vad gäller bitska och frätande kommentarer så fick jag det allra bästa rådet av min allra bästa vän:

  Han sa; Lisa – om någon ger dig en gåva och du inte tar emot den. Vems är då gåvan?

  Alltså: om någon formulerar en kritisk kommentar som inte är konstruktiv, relevant eller som jag bara vill välja bort att ta till mig så försöker jag tänka så. Jag tar inte emot den! Det var du som sa det, behåll den du.

  Funkar oftast bra i teorin, ibland också i praktiken.

 • Reply Christina 18 juli 2012 at 09:47

  Jo, det skulle vara intressant att möta personen som fäller de kristiska kommentarerna på nätet i verkligheten. Jag tror inte att personen i fråga alls skulle yttra sig om något sådant då.

 • Reply Peppe 18 juli 2012 at 14:46

  Lurk: jag minns det där inlägget, men inte vem som skrev det. Jag imponereas alltid över människors övertro på sig själva och sin stil då de vågar gå ut så hårt med kritik mot andra.

  Lisa. Det var klokt sagt, tack!

  Christina: så sant, så sant.

 • Leave a Reply