Okategoriserade

Aj, aj, aj!

30 juli 2012

Sara skrev lite om föraktet mot sociala medier på sin låsta drömfabrik och jag irriteras av samma sak. Först på bristen på originalitet hos kolumnister och sedan på uppfattningen om att det här förkastligt att visa upp att man har det bra. Eller i omvänd ordning.

Jag lade mig i badet för att läsa igenom helgens tidningar och snubblade över inte mindre än fyra stycken kolumner som förfasade sig över hur hemskt det är med folk som lägger ut ”förskönande” bilder på Facebook. Stackars dagens ungdom som inte lär sig umgås på riktigt, utan bara hänger med människor i det virtuella. Internet med sina Facebookar och Twitters som bara handlar om att förstärka egot. Narcissiter kan få grogrund där och utföra helvetiska dåd.

Olav S Melin hänvisar till ”aktuell forskning” som lägligt nog visar att människor känner sig mer ensamma då de loggat in på Facebook. Medierna i P1 hade i våras ett program om motsvarande aktuell forskning som rykt ur sitt sammanhang upprepas och omformuleras och till slut blir klassiska trasiga telefonen. Man ska inte tro på allt man läser och få läser själva hela rapporten. Jag läste själv aktuell forskning som hävdade att folk som är sociala utanför internet också är sociala på nätet.

Det är så himla enkelt att himla med ögonen och förfasa sig över Facebook. Men vill de här kolumnisterna verkligen läsa om misslyckade middagar, akne med k, barn som äter snorkråkor eller flottiga hårdagar? Precis som då man målar på mascara och /eller diskar innan man får gäster vill man väl visa upp ett städat yttre på the world wide web.

Det är klart att det finns dårar och tyvärr finns det folk som mår dåligt både med och utan Facebook-konton. Men jag antar att människor har haft möjlighet att odla sitt dårskap också före sociala medier.

Jag tycker två saker. Ett: Man måste inte följa allas statusuppdateringer eller klicka fram samtliga bilder på Facebook. Hell, man måste inte ens logga in där om det stör en. Två: Man kan använda sociala medier till så mycket annat än skryt eller störa sig på inbillat skryt. Både i min Twitter och Facebook-feed länkar folk till intressant läsning, tipsar om lägenheter att hyra eller ger polare sina bästa Stockholmstips. För mig har de sociala medierna alltid varit ett sätt att umgås och bli tipsad om mer läsning.

Fördes förresten inte samma diskussion angående bloggar för en tid sedan? Folk uppmanades att inte visa upp så städiga hem. Finns det ingen snusk hos er? Vah? Allvarligt talat tror jag att folk är smartare än så. Människor fattar att alla har bra och dåliga dagar. Städiga och stökiga hem. Och att folk väljer att prata om olika saker. Vid det här laget borde de flesta under fyrtio veta att det finns modebloggar, receptbloggar, samhällskritiska bloggar, Rysslandsbloggar och så vidare

Jag borde inte bli så störd, men jag antar att jag bara förväntar mig lite mer originella tankar och perspektiv av människor som får utrymme och pengar för att skriva i dagstidningar.

Och nu slutar jag slunga omkring stenar i det här glashuset.

Annat som hänt den här sommaren
Damtidningar

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply egoistiska egon 30 juli 2012 at 18:46

  Amen. Stör mig just nu på alla som stör sig på förskönade vardagsliv på instagram. Man bara: wtf? Sluta kolla då.

 • Reply Peppe 30 juli 2012 at 19:05

  Precis! det finns nåt obehagligt elitistiskt i att se ner på människor som bjuder på bilder av sin mer eller mindre vardag.

  I Finland kommer kolumnisterna att upptäcka Instagram om ungefär tio månader.

 • Reply cruella 30 juli 2012 at 19:23

  Själv nyttjar jag FB och Insta till att bedra mig själv. Jäkla fint liv jag har när jag tittar där! Alls inget att klaga på. Andras grillade märkvärdighetskött och mojitos struntar jag blankt i.

 • Reply Evis 30 juli 2012 at 21:03

  Heja dig! Kram

 • Reply Sara 30 juli 2012 at 22:22

  Åh, härdsmältan! Och nya tidningstexter idag. Leve Jante, eller nåt.

 • Reply den elaka bloggaren 30 juli 2012 at 22:24

  caset city-lehti (och papper?) visar varför kolumnister som skriver ner sociala medier blir populära hos sina redaktioner: tryckta media, särskilt såna som handlar om livsstil och trend, är väldigt hotade. varför köpa från kiosken vad du får gratis från nätet, typ. alltid roligt att bli länkad, sen vill jag tipsa om bloggen this empty flow ifall du inte redan läser den (finns i min länklista).

 • Reply den elaka b. 30 juli 2012 at 22:36

  nu känner jag mig dum när jag använde gratistidningar som exempel, men det visar ju att t.o.m. utan ett pris så är nätet så överlägset, ännu värre konkurrens för ganska dyra dam(!)tidningar

 • Reply Anonym 30 juli 2012 at 23:39

  Jag förstår ju att meningen är att man ska hålla med här men …
  Kan man ändå inte säga att Facebook etc förvärrat det här med fasader, narcissism etc? Jag vet inte, men om en vuxen person för så där 20 år sedan hade lagt upp en massa bilder på sig själv i olika utstyrslar och från olika håll, hade man inte tyckt att den personen var åtminstone en aning egotrippad då? Idag ses det väl nästan som helt normalt. Jag menar att det kanske ändå handlar om en mentalitetsförändring som inte BARA är av godo, där ytan väl ändå fått mer plats än tidigare? Och om man själv har det knapert, är ensam, tjock etc. mår man då inte sämre av att läsa andras skojiga kräftskivor, shoppingfynd och lyxiga semestrar? Visst, man kan ju låta bli att logga in då eller inte alls gå med – men långt ifrån alla funkar ju tyvärr inte så …

 • Reply Jooles 31 juli 2012 at 07:15

  jag har bott utomlands i lite på ett halvt år nu och skaffade nyss e-tidning för att lite hänga med (samt sabotera produktivt arbete) och blev bara så matt av att vi fortfarande är kvar i samma diskussion i Finland. Det är ju som du sa att fokuset på vad man kritiserar har skiftat, har folk helt gått och glömt att man förrut satt i folks hem och himlade på ögonen över inredning etc? Helt samma kritik som man nu då ger åt de virtuella representationerna, stammar i "vem tror du att du är" mentaliteten.

  Hur ensamma var int folk då tidigare när det inte fanns internet (eller gudförbjude telefon) hur deprimerande måtte det inte ha varit att inte höra av någon under hela sommaren? För är det nån som trodde att folk var snällare med varandra före bloggar och fb?

  Jag känner mig åtm inte ensammare av att kunna logga in på fb eller läsa folks bloggar medan jag själv befinner mig på andra sidan jorden. Riktigt tvärtom.

 • Reply Fager Dam 31 juli 2012 at 08:34

  Jag blir också störd på att det ses som så himla farligt att man bygger upp en trevlig fasad på nätet. Jag gör ju samma sak om jag söker jobb eller går på fest, är väl helt naturligt att man putsar upp sig innan man går ut i världen?

  Däremot kan jag ibland oroa mig för snuttifieringen, har haft dagar då jag snurrat runt från en nätsida till en annan som en hamster i sitt hjul och kännt mig väldigt produktiv, men egentligen inte fått mycket gjort. Allt det där snabba, ibland behövs eftertanke och större målsättningar också. Men det är kanske en vanefråga, har man en ny leksak blir man lite hypnotiserad av den.

 • Reply Peppe 31 juli 2012 at 08:51

  Cruella: hehe, självbedrägeriet är det bästa bedrägeriet!

  Evis: kram själv!

  Sara: ja, vi måste vara noga med att inte tro att vi är något.

  elaka: tack för bloggtipset! kände inte till, ska kolla.

  anonym: nej, på den här bloggen får man vara av annan mening. så länge man (som du) famför den sakligt. Jag håller med om att ingenting bara är av godo och att det finns många sämre sidor med sociala medier (som snuttofieringen som Fager Dam nämner). Det jag stör mig på är att alla tycker samma sak och att det är så hmla populistiskt att racka ner på sociala medier.

  Jooles: jag tycker också att det är skumt att den här diskussionen förs nu. Det känns mycket förlegat. Och som om skribenterna inte riktigt kände till och var lite rädda för alla de dör facebookarna och Twittrena

  Fager Dam: Känner igen mig mycket väl. Ens koncentrationsspann blir bara sämre.

 • Reply Anna 31 juli 2012 at 08:54

  Vad gäller fb ser ju allas våra facebookar helt olika ut eftersom knappast någon delar exakt samma vänner som en själv. Vissa loggar säkert inte på en fb där alla stoltserar med välputsade hem och snygga kläder. Själv loggar jag in på en fb där det finns intressanta länkar och bra musik som jag annars skulle ha missat. Om statusuppdateringar som jag inte förstår mig på tänker jag att jag nog inte ingår målgruppen. Det går ju att klicka bort deras statusar.

  Jag tycker att det är fint att vi bryr oss om varandra och delar med oss av våra liv och tips. Är också trött på allt gnäll om sociala medier.

 • Reply jonna 31 juli 2012 at 11:36

  Jag har först nyligen börjat blogga. Själv gör jag det för att tillfredställa mitt dokumentationebehov av vår vardag och vårt liv nu då barnen är små samt att jag älskar att få och ge tips :). För mig är det självklart att jag hellre sätter upp bilder då barnen ler och av trevliga stunder – det är ju dom man vill minnas.

  Men mitt liv som småbarnsmamma är ju förståss likadant som alla andras – raseriutbrott, skratt, skrik, leenden, hotande, mutande, lydande, duktighet, tappade nerver osv. Tycker det är konstigt om nån tror att bloggmammans liv skulle vara annorlunda.

 • Reply Fridolina 31 juli 2012 at 16:55

  Kunde inte hålla med mer. Är det en massa fåniga statusuppdateringar på ens facebook så har man antagligen en massa fåniga vänner. Tough luck. Då kan man antingen ignorera dem eller helt ta bort dem som vänner. Facebook – very much like real life.

 • Reply Charlotte 31 juli 2012 at 17:11

  Bra!

 • Reply Fatima 1 augusti 2012 at 11:55

  Hej,
  personligen läser jag hellre om människor som vågar visa upp den inte alltid så perfekta och präktiga sidan av sig själva. Så hellre bloggar om barn som äter snorkråkor o. män som sexchattar än om det perfekta puttesnuttiga familjelivet (eller helst läser jag ju allsnågot inte om barn,män och familjeliv).
  Ibland när jag bloggsurfar så kan man få intrycket av att den finlandssvenska o. svenska bloggosfären just är fyllda av dessa självgoda, präktiga o. "duktiga" men rätt så intetsägande och tråkiga bloggistas.

  Visst kan man tala om jante-lagen, men är det inte även väldigt skandinaviskt med denna fasad av präktighet o. duktighet?

  Thisemptyflow väldigt bra blog (inga dagens outfits eller "söta" barn 😉 ) så även tryingtobegood.com ( härlig blogg om att vara människa, rå, ärlig och jävligt rolig).

  Ha det bra!

 • Reply Peppe 1 augusti 2012 at 12:41

  Anna: word. så sant. Jag putsar upp i min egen feed så att jag inte ska behöva läsa om saker som inte intresserar mig.

  Jonna: du har så rätt. alla med småbarn har en stundvis jobbig vardag. Nu ska jag kolla in din blogg.

  Fridolina: ja!

  Charlotte: bra själv!

  Fatima: jag fattar vad du menar. Tror att problematiken i just Svenskfinland är att vi är så få och om man inte är anonym som bloggare är det kanske svårt att lägga ut en massa smutsbyk på bloggen.

 • Reply Marianne Sundholm 4 augusti 2012 at 15:54

  Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 • Reply Masu 4 augusti 2012 at 16:05

  Äh, just som jag ska klaga på folk som inte kan använda sociala medier klåpar jag själv med kommentarsfunktionen här. 😉

  Hur som helst, skulle tacka för det här inlägget, för har tänkt på precis samma sak. Och tror att mycket av FB-klagandet beror på att folk inte kan använda FB – de vet helt enkelt inte hur man putsar sin feed, att man kan välja vem man visar vad för osv. Att man inte behöver läsa om allt och alla om man inte vill. Att alla kan ta internetpaus om vill. Facebook är för övrigt den enda formen av sociala medier de här kolumnisterna verkar känna till, du har helt rätt om det där med instagram om tio månader, haha!

  Det jag är trött på är att detta FB-klagande tillåts fortsätta uppta spaltmillimeter i mina dagstidningar. Där kan jag ju inte välja bort dem ur min feed, tyvärr.

 • Reply Peppe 4 augusti 2012 at 19:48

  Masu: håller med dig i allt. Så frustrerande 40-och 50-talister ska tycka att det ungdomen håller på med är farligt och förkastligt när det mest av allt handlar om att de är lite rädda för det de inte känner till.

 • Leave a Reply