Okategoriserade

Konsumtionshysteri

14 oktober 2012

Visst är det lite absurt att ett varuhus hittar på ett tema som gör folk så besatta av att shoppa att de köar in för att köpa grejer de i många fall inte ens visste att de ville ha? Ett accepterat undantagstillstånd hos människor som vanligtvis sopsorterar, stänger av kranen när de borstar tänderna och donerar pengar för att bevara Östersjön.

På tal om shopping så hade Karin ett intressant resonemang gälland loppisar. Hon skrev att det nu för tiden är mycket, mycket svårare att hitta någonting av kvaliet på loppmarknader eftersom folk köper billiga trasor på de stora klädkedjorna och sedan säljer paltorna vidare trots att de knappt håller några tvättar. Att loppistrenden gjort att man konsumerar ännu mera eftersom man resonerar att man alltid kan sälja felköp vidare.

Teater och cancer
Lördagsprogram

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Jill 14 oktober 2012 at 11:59

  Min mamma har haft en second hand butik med barnkläder i 28 år och hon har länge kommenterat detta. Samtidigt som kvaliteten på kläderna blir sämre trissas priserna upp. Folk vill ha 10€ för en söndertvättad halare de köpte på H&M; för 15€ tre år sedan.

 • Reply Anonym 14 oktober 2012 at 12:23

  Jag tror att folk konsumerar mer därför att det är billigare och större utbud nuförtiden. Jämför jag utbudet för 15 år sedan i en liten stad nära mitt barndomshem och utbudet där nuförtiden… skillnaden är enorm. Nu pratar jag om utbudet på billiga trasor, har inte så bra koll på hur utvecklingen varit för lite kläder av lite bättre kvalitet.

 • Reply Peppe 14 oktober 2012 at 15:27

  Jill: intressant! Hon bekräftar med andra ord Karins teori. Det gamla ordspråket om att fattiga inte har råd att köpa billiga grejer gäller kanske fortfarande.

  Anonym: håller helt med. Det är inte så sjukt länge sen man köpte alla sina kläder på One Way i Helsingfors centrum. Fast jag antar att folk köper massor av dyra kläder också. Ännu för några år sedan fanns det ju en massa pengar, nu är det kanske lite lugnare. Eller?

 • Leave a Reply