Okategoriserade

Drömkroppen

16 oktober 2012

Det här har inget att göra med avokado, men jag vill gärna veta vad du tänker om Sofi fahrmans nya bok om träning. Boken heter bodylicious och bland annat lady dahmer och Sveriges bloggkommentatorer har skrivit om den. Vill gärna veta hur du tänker om förebilder, kroppsfixering, sundhet osv. Ha en fin dag
Maja Bredberg på Nöjesguiden skrev en bra krönika om kroppsfixering och hur man ständigt bedömer kvinnokroppen. 

Jag har inte läst Sofi Fahrmans träningsbok, men jag tycker att 
bodylicious är ett äckligt namn och det är äckligt att smal alltid ska vara lika med snygg och att smal är en statusgrej och kanske också en klassgrej. Och samtidigt som folk svettas på gymet och springer (nej LÖPER som om de var hundar med mens) och går på pilates och bodycombat och gud vet vad för att få DRÖMKROPPEN finns det fler överviktiga i världen än svältande. Smal är samma som lyckad, tjock är misslyckad. Visst är det sjukt?

Men man mår bra av att röra på sig. Tycker att ni ska lyssna på Hietanens intervju med Eva Kela där Kela bland annat berättar om sina panikstörningar och om hur hennes mentala välmående är kopplat med det fysiska. Att svettas tre-fyra gånger i veckan gör en till en lyckligare människa. Men man måste inte vara pinnsmal för att må bra och träna. 

Om jag var mer konspiratoriskt lagd skulle jag misstänka att så länge kvinnor fokusera så mycket på sitt utseende och sin drömkropp  har de inte tid att snacka upp sin lön, vinna Nobelpris och dela upp det där oavlönade hushållsarbetet.

Hoppas att ni hängde med. Jag måste skriva det här supersnabbt för att klockan är så mycket och jag borde lägga Videungen.


Öppet svar
Bechdel och avocado

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply minna lindeb 16 oktober 2012 at 19:43

  . Ja. Rund är vacker.det kommer en dag då man minns att förr i tiden sku man vara mager. Det ansågs snyggt och eftersträvansvärt. Man sög ut kroppen i operationsliknande ingrepp och "bantade". Att banta betydde att man inte alls åt vissa saker, samt att man åt väldigt lite eller inget alls. Anorexi var en vanlig sjukdom. Liksom andra "ätstörningar"
  Mycket av detta snedvridna sätt att tänka kring kvinnokroppen hade att göra med den tidens ojämlikhet mellan män och kvinnor som rådde ända in på 800-talet.

 • Reply Anonym 16 oktober 2012 at 21:58

  Ha en man = status (man får gå på parmiddagar & vara med i "det riktiga sociala livet")
  Snygg & drömkropp = större sannolikhet få man.
  Nobelpris, hög lön = sannolikhet få man? Nja, förmodligen inte, snarare tvärtom…
  Ergo – fokus på snygg & drömkropp…

 • Reply Peppe 17 oktober 2012 at 10:16

  Minna: word to the mother.

  Anonym: men det håller ju inte.

 • Reply Anonym 17 oktober 2012 at 18:22

  Min erfarenhet är att de som var intresserade av min kropp med fokus på mitt utseende var aldrig nån jag ville ha. Har fått en uppfostran där vi hemma aldrig bedömde personer efter hur de såg ut. Fick en tillrättavisning av far min när jag kallade en på tv för ful. Minns det än. Sedan att man jag har bra resp. dåliga dagar när mitt utseende är en stolt del av mig det har jag lärt mig acceptera. Berg-o-dalbanan har nog med hormonerna att göra.
  Stark och vacker vill jag så klart vara så därför sträcker jag på ryggen nu och kilar iväg på kvällsyoga med ett leende.
  Ska kolla upp dina tips med utseendefixering. Det är skrämmande och fascinerande hur många i världen jagar lyckan via sitt yttre.
  Hejhej/Emm

 • Reply Anonym 18 oktober 2012 at 02:52

  "Om jag var mer konspiratoriskt lagd skulle jag misstänka att så länge kvinnor fokusera så mycket på sitt utseende och sin drömkropp har de inte tid att snacka upp sin lön, vinna Nobelpris och dela upp det där oavlönade hushållsarbetet."

  Du har helt rätt i detta men ingen konspiration ligger bakom, endast kvinnors egna val.

  Den som bryr sig mera om sitt utseende har högre krav på sitt utseende och därmed också större press. Men ingenting tvingar en att bry sig mycket om ens utseende. Det verkar för mig som om kvinnor vill ha kvar sin skönhet men bli av med pressen, detta är såklart ömöjligt, de måste helt enkelt bli av med sin skönhet. En annan sak som också är konstig, är då samma kvinnor som säger att man kan vara vacker och kompetent (ofta om kvinnliga artister), säger att förutom kompetenskrav ställs också utseendekrav på kvinnan, alltså samma människor som säger att det är möjligt och bejakar det klagar på det.

 • Reply Anonym 18 oktober 2012 at 02:54

  "Om jag var mer konspiratoriskt lagd skulle jag misstänka att så länge kvinnor fokusera så mycket på sitt utseende och sin drömkropp har de inte tid att snacka upp sin lön, vinna Nobelpris och dela upp det där oavlönade hushållsarbetet."

  Du har helt rätt i detta men ingen konspiration ligger bakom, endast kvinnors egna val.

  Den som bryr sig mera om sitt utseende har högre krav på sitt utseende och därmed också större press. Men ingenting tvingar en att bry sig mycket om ens utseende. Det verkar för mig som om kvinnor vill ha kvar sin skönhet men bli av med pressen, detta är såklart ömöjligt. De måste helt enkelt bli av med sin skönhet. En annan sak som också är konstig, är då samma kvinnor som säger att man kan vara vacker och kompetent (ofta om kvinnliga artister), säger att förutom kompetenskrav ställs också utseendekrav på kvinnan, alltså samma människor som säger att det är möjligt och bejakar det klagar på det.

 • Leave a Reply