Okategoriserade

Mat och klass

29 april 2013

För några veckor sedan läste jag en text (nu för tiden har jag svårt att komma ihåg exakt var jag läst olika texter. Vanligtvis slussas ja vidare från Twitter och landar i valfri webbpublikation) där skribenten mindes tillbaka hur hen förr tiden lyxade till det med vitt rostbröd och honung. I söndagens Helsingin Sanomat berättade en annan skribent om hur man i Sverige bara genom att slänga ett öga på folks matkassar kan avgöra vilken samhällsklass de tillhör.

Finns det hel- och halvfabrikat, ekologiskt, vegetariskt, billiga kyklingsstrimlor i marinad, läsk, godis, surdegsbröd eller chips visar det omedelbart svensk klasstillhörighet. Enligt en undersökning HS-skribenten hänvisade till skäms folk över att ha till exempel chips i sin kundvagn, vissa skäms också över bristen på ekologiska varor, andra över att de äter så mycket kött och för att de shoppar halvfabrikat. Sånt signalerar nämligen en lägre klass än vad de vill tillhöra (att äta vitt formbröd hör för övrigt i dag till det lägsta man kan äta).

I dag sneddade jag via Delikatessen för att köpta ett paket bacon som Magnus hade beställt. Efter att ha läst om mat och klass fick jag en känsla  av att de övriga kunderna gav mig överlägsna blickar. Jag stod där med mitt sorgsna lilla baconpaket och kände att jag inte hörde hemma bland alla lyxshoppare. När damen framför mig i kassan vände sig om och synade mig ville jag desperat förklara att det inte var mitt bacon. Att jag endast var en kurir.

Tvåa uthyres i Rödbergen
Helghäng

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply S. 29 april 2013 at 20:20

  Ah, "gissa hur hen lever" utgående från innehållet i kundvagnen eller kundkorgen är min favoritsport! På min senaste runda observerade jag typen "Medelklass, gift, utflugna barn, frun kommer att vara borta några dagar". Slutsatsen drogs utgående från färdigrätter (inte de värsta) i kombination med grönsaker, lite dyrare juice och några enstaka öl, vetemjöl samt en stor påse chips.

 • Reply Peppe 29 april 2013 at 20:57

  jag gör precis samma sak! Oftast i kassakön. Det är som att beskriva romankaraktären i en bok.

 • Reply kisimyran 29 april 2013 at 21:13

  Hade en FUL upplevelse (på tal om biktande) för nån månad sedan då jag – helt omedvetet – började jämföra min präktiga mathög med damen efter mig. Jag kastade "åhå men OJ DÅ" blickar på hennes animaliska varor (mjölk, ostar, kött i mängder osv) och tittade belåtet på mina egna gröna sköna (vegan) varor sådär "oj vad äckligt dom lever". För att inte tala om SPARRIS FRÅN PERU (med flygplan!) Till all tur märkte jag ungefär meddetsamma att det där ju var helt äckligt av mej, så sedan dess har det inte hänt. Klass-grejen har jag inte tänkt på tidigare, nu kommer jag säkert att börja stressa över det hahhaha.

 • Reply Peppe 30 april 2013 at 08:33

  Kisimyran: hahaha! Men stort plus för självdistans. Ska själv testa det nån gång.

 • Reply Lfthmn 30 april 2013 at 11:47

  men gud JA! Det är en rejäl sporre för mig att handla rätt, jag inbillar/intalar mig att de som står bakom mig i kön dömer/bedömer mig utifrån vad jag lägger på bandet.

  Som du säger: Mycket frukt och grönt (gärna "exotiskt"), lite eller åtminstonde "fint" kött, absolut inget godis/bigpack glass/läsk/chips. Det skulle kännas pinsamt att slänga upp en kilo-påse lösgodis och sex-pack 1½-liters läsk på bandet.

  Fördelen är att jag äter och handlar bättre!

 • Reply Kajsa 30 april 2013 at 12:00

  Jag känner mig alltid så dåligt integrerad i Östra Helsingfors när jag på lördagen står i kassakön med mina grönsaker och stil kycklingfilé, medan ALLA andra köper burkvis av Koffens öl och möjligtvis mjölk och korv.

 • Reply Peppe 1 maj 2013 at 19:50

  Lfthmn: hehe, jag är så med dig.

  Kajsa: haha! det är bra att du sticker ut och gör samhället mer mångfacetterat!

 • Leave a Reply