Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Okategoriserade

Vad ÄR en patriarkal struktur

2 november 2013

Nån frågade vad patriarkala strukturer egentligen är.

En samhällsstruktur handlar om att vi växer upp i en miljö det det råder vissa osynliga överenskommelser om vem som ska göra vad. Det kan vara små grejer som att småpojkar uppfattas som vilda i ljusblått och småflickor väna i rosa till mycket större som att det är avsevärt svårare att få jobb om man har ett afrikanskt namn eller att mammor är mer lämpade att ta hand om barn, vem som har bäst chefsegenskaper eller vem som får gifta sig. 


Vi är uppfostrade med vissa stereotypa uppfattningar om exempelvis kön, ursprung, sexualitet och fysiska förutsättningar. Olika samhällen kan ha olika strukturer (jämför Finland och Sverige med till exempel Afghanistan eller varför inte USA). Vi kan göra fria val, men vi gör dem ofta inom strukturerna. Det är väldigt tungt att hela tiden ifrågasätta det som de flesta andra ser om ”naturligt” eller självklart och därför sugs vi in i samhällsnormerna.

Just nu är vita, heterosexuella män utan funktionshinder överrepresenterade på i stort sett alla områden där det finns makt och pengar. Bland annat Rättviseförmedlingen jobbar med att med genom goda exempel jämna ut detta.

Ännu en grej. När man pratar om strukturer menar man kollektiv. Då är det inte relevant att berätta att man som individ faktiskt aldrig blivit diskriminerad på nåt sätt. Patriarkala strukturer upprätthålls inte bara av män och det är inte den enda maktstrukturen i samhället.

Här finns en längre och mer djupgående förklaring.

Hängde någon med? Om jag blev för otydlig får ni gärna göra en bättre förklaring i kommentarsfältet.

Fredag kväll i Culver City
Berlinlistan

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Anonym 2 november 2013 at 20:50

  Du förklarar väldigt tydligt och klart, tack Peppe!/AG

 • Reply Anonym 2 november 2013 at 22:12

  Bra Peppe! Och du har så rätt i att det är tungt att hela tideni frågasätta det som majoriteten ser som naturligt. Har aldrig varit så uppgiven sedan jag blev medveten om hur det står till. Och för denna medvetenheten ska du delvis ha tack. Den här bloggen får en att ffundera och förstå så mycket!

 • Reply Anonym 2 november 2013 at 22:12

  Bra Peppe! Och du har så rätt i att det är tungt att hela tideni frågasätta det som majoriteten ser som naturligt. Har aldrig varit så uppgiven sedan jag blev medveten om hur det står till. Och för denna medvetenheten ska du delvis ha tack. Den här bloggen får en att ffundera och förstå så mycket!

 • Reply Anna 2 november 2013 at 22:26

  Ja, bra förklaring! Den oundvikliga följdfrågan: är patriarkala strukturer alltid av ondo?

  Teori: Kvinnor har en större vilja att satsa mer tid på familj och hem än män. Därför blir kvinnors karriär i medeltal mindre utvecklad och med en mindre chans till makt och pengar som följd. Och den patriarkala strukturen är ett faktum.

  Nu vet ingen om teorin stämmer. Men om den gör det så är ju den patriarkala strukturen ett önskat resultat?

  Det vore roligt att höra hur det har varit för er som läser – har det funnits en skillnad i vilja att stanna hemma med barn? Dvs. om ekonomi och andra faktorer inte skulle begränsa, skulle ni ha delat lika eller olika på föräldraledigheten?

  Själv var jag trött på mitt jobb och var väldigt glad över att få stanna hemma. Min man vill också stanna hemma men inte lika mycket som jag så vi delar, men inte lika. Jag är hemma ca 80% av totala föräldra- och vårdledighetstiden. Men sen när vi båda jobbar kommer troligtvis båda att gå ner i arbetstid och vara hemma med barn lika mycket.

  Och förlåt mig Peppe för att jag kommer och ställer frågor på din blogg utan att fråga om det är okej, om du inte gillar det så radera kommentaren!

 • Reply Peppe 2 november 2013 at 22:53

  AG: tack! jag blir så intrasslad i mina egna tankar att jag inte alltid vet om det är klart och tydligt.

  Anonym: <3 tack för att du säger så. Jag blir hemskt glad.

  Jag tycker att det är otroligt intressant att du ställer frågor. Jag har sannerligen inte svar på allt, men det är roligt att läsa hur andra resonerar och tänker.

  Det kan vara att kvinnor vill vara hemma mer än män. Har kvinnor mindre roliga jobb? Eller är det mer skamligt för män att inte trivas på jobbet (" ta det som en man!"). vet inte.
  Själv tycker jag att ett 6 + 6 +6 system skulle vara utmärkt.

 • Reply Anonym 3 november 2013 at 07:14

  Jag fick tom läsa på lite om 6+6+6 systemet innan jag svarade, skäms på mig!

  Men ja, det skulle nog ge mera jämnställdhet.
  Ett av de största problemen är ju att kvinnans arbetsplats betalar kostnaderna för föräldrarledigheten.
  Det här problemet skulle ju iofs regeringen har kunnat göra nåt åt för länge sen om bara viljan funnits.

  Jag tycker också du tar upp en mycket viktig punkt; det är inte bara män mot kvinnor, rosa mot blått. Det är vita, välbärgade, heterosexuella män som har makten och därför kan bestämma vad som är normen.

  Jag skall kolla linkarna i ditt inlägg, blev nämligen riktigt intresserad av ämnet, stor tack för det 🙂

 • Reply cruella 4 november 2013 at 00:19

  Tydligt och bra förklarat, tycker jag också. Till frågeställaren: I en idealvärld kan både män och kvinnor göra val mot eller med en samhällsnorm (struktur) utan att det kostar så mycket i prestige, ifrågasättande, reda pengar eller förlorade affärsmöjligheter att priset blir för högt. Utfallet i sig är neutralt so. jag ser det, men beslut måste fattas och val göras på neutral grund för att jag ska vara nöjd:) Där är vi inte i sag, även om lagen oftast inte diskriminerar.

  Jag har varit hemma mest. Omständigheter finns. Vi hade delat mer lika om förutsättningarna varit bättre. (Det var inte katastrof ändå. Maken var hemma fem månader med andra och tredje barnet. Med första hade jag några månaders moderskapsppeng på Irland där han är född, sen blev det till att jobba när ungen sov.

 • Reply Peppe 4 november 2013 at 06:28

  Anonym: ingen orsak att skämmas. Jag borde ha skrivit ut det.

  Cruella: tack för tillägget!

 • Leave a Reply