Okategoriserade

Spädgrisar

9 november 2013

Som falsk vegetarian ska jag inte moralisera över folks kostvanor, men just nu dyker det upp grillade hela spädgrisar på Insta och Facebook och det är så brutalt. Griskultingarna påminner mig
om spädbarn. De är så tydligt att de varit levande varelser. Inte som de anonyma plastförpackningar med dött djur, brun biff mellan två bröd eller de svala, röda klumparna i köttdisken.

Och jag vet att det här är en känslomässig reaktion. Det mesta kött som ligger i närbutikens kyldisk är säkert sämre och ännu sorgligare än spädgrisarna i grillen, men jag fascineras ändå över hur man kan tycka att kattungar och hundvalpar är gulliga och sen sätta tänderna i grisbabyn. Fast vad vet jag, husdjursägare äter kanske inte kött. Det är annat folk som steker gris.

Gör om och gör rätt
Överskattat att sova med barn

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Anonym 9 november 2013 at 08:58

  Håller 1000% med, fy fan…

 • Reply linnea p. 9 november 2013 at 11:19

  Tycker också det är hemskt när det är så tydligt att köttet är ett djur. Är vegetarian sen några år tillbaka men var alltid innan också mycket känslig för sånt där. Ignorance is bliss, man!

  I min hemstad har vi Snellman, och jag körde en gång bakom en slaktbil en bit som skulle svänga in till fabriksområdet där. I varje kurva och nedbromsning hördes det in till min bil hur grisarna där i lastbilen skrek och skrek och skrek. Det var så hemskt. 🙁 Hade innan läst att grisar är ungefär lika intelligenta som en mänsklig 3-åring och det var för jävligt att föreställa sig rädslan och kaoset inne i den där lastbilen. Blir fortfarande helt knäckt av att tänka på det.

  Tycker grisar endast borde vara husdjur! http://www.onekind.org/be_inspired/animals_a_z/pig/

 • Reply Matilda 9 november 2013 at 12:19

  jag håller med till viss del, men tycker samtidigt att det är himla bra att man faktiskt fattar att kött är djur och att det är nånting som man inte bara ska proppa i sig utan något värdefullt och att någon annan faktiskt gav sitt liv för att nån annan ska leva.

  samtidigt vill jag passa på att sprida den här videon som jag sett nu alla gångerna jag varit på bio i det här landet och förundrats över hur sinnessjukt snygg den är (den är snyggare på bioduk än på youtube, men vad är inte det?). när jag sa att den var snygg och delade den på facebook tyckte många att den var barbarisk för den visade döda djur så jag tänkte att den kanske kunde tillföra något i den här diskussionen.

 • Reply matilda 9 november 2013 at 12:20

  jag glömde såklart själva länken..

  http://www.youtube.com/watch?v=MoMp-V_CRdc&sns;=fb

 • Reply Jooles 9 november 2013 at 13:30

  Jag har gått från köttätare till 50/50 på grun av att jag tycker det är optimalt för mitt eget välbefinnande. Tycker i princip att om man äter kött så ska man förstå varifrån det kommer, men drar nog gränsen vid kultingar. Buhuu. Kalv äter jag endast om det bjuds, t.ex. Bröllop el. dyl. Skulle förresten gärna höra hur du resonerar kring löpe i ost, jag fullkomligt älskar ost men har lite svårt att vara när jag tänker på att det behövs kalvmagar till det. Fast måste erkänna att det inte är något jag kollar hemskt ofta, men nu ska jag skärpa mig igen!

 • Reply Peppe 9 november 2013 at 18:35

  Anonym: det är så sorgligt.

  Linne P: håller med. Var med om att köra bakom en slaktbil i Tyskland och att höra hur desperat djuren skrek den fick mig att börja gråta.

  Matilda: håller med om att man i spädgrisens fall åtminstone ser att det är en levande varelse. Och på det stora hela borde folk dra ner på sin köttkonsumtion avsevärt. Tack för länken!

  Jooles: glömmer aktivt bort löpe. Tycker att om man som vegetarian inte äter något annat kött kan man äta ost då och då. Det är trots allt minimat jämfört med hur mycket miljöproblem biff varje dag ställer till med (en kalvmage ger 300kg ost). Sen är t.ex. Valios Emmentaler löpefri. Finns också andra vegetariska ostar.

 • Reply Lina 10 november 2013 at 12:27

  Min mormor hade får en sommar när jag var liten. Vi matade lammen med flaskan, de växte upp och till slut slaktades de. Och vi åt. Jag tycker ändå att det åtminstone är att äta kött med öppna ögon för vad det är. Väldigt märkligt om man kan äta djurkött i plastförpackning, men inte djurkött som man märker vad det är. Nuförtiden äter jag mycket mindre kött och de gånger jag äter kött vill jag hellre äta ett lyckligt lamm än en massproducerad gris. Det finns ju en massa argument för att inte äta kött, men vanans makt är stor så jag jobbar på att minska lite i taget.

 • Reply Anonym 10 november 2013 at 13:36

  Det är superviktigt att inse varifrån det plastförpackade köttet kommer. Och jag förstår mycket väl att grillade hela spädgrisar för vegetarianer är en hemsk syn. Men för de som medvetet är köttätare så tycker jag att det är intressant att det har skillnad vilket djur det är som "ger" köttet. Som tycker att det är hemskt att de äter hund i Indonesien t.ex. Som gärna äter nöt- och griskött men inte hästkött. Fantastiskt fascinerande. Jag är själv allätare som drömmer om att en del av köttindustrin skulle kunna bytas ut till insektindustri. Det skulle vara bättre för miljön, för djuren (nog för att insekter är djur men de är så små att det är lättare att ha tillräckligt med utrymme åt dem) och för oss eftersom ett gram insekt innehåller mer nyttiga näringsämnen än ett gram kött.

 • Reply Peppe 10 november 2013 at 18:23

  Lina: jag tycker att det är fantastiskt bra redan att minska lite i taget och veta vad man äter. HEJA!

  Anonym: jag hejar också på insektindustrin. Och är med dig i fascinationen. Inte äta hund och katt, men nog kalv och kulting. Så länge man inte ser varifrån djuret kommer är det liksom safe

 • Leave a Reply