Okategoriserade

Man up!

27 januari 2014

Inför en föreläsning håller jag just nu på att läsa material om män, media, utbildning och jämställdhet. Inte världens färskaste tanke, men det slog mig att kvinnor på många sätt är friare än män att röra sig mellan könsroller. Är man man är det bara att Man up!

Bland en massa artiklar dök det upp ett filmklipp om manlighetskulturen i USA. Det är samma kvinna som gjort MissRepresentation som står bakom det här klippet.

Tyvärr kan man inte embedda filmen. The One Thing All Men Feel But Never Admit.

Förresten, säg till om ni vill ha mer läsning om jämställdhet i USA, just nu regnar det artiklar över mig.

En dålig inledning på veckan
PODDEN ÄR UTE!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply ennet 27 januari 2014 at 22:24

  Absolut,skriv gärna mera om jämställdhet i Usa!

 • Reply cruella 28 januari 2014 at 04:42

  Otroligt gärna, keep'em coming! OM du har tid/ork kan du kanske tagga inläggen eller lägga länkarna i en kategori så att man lätt kan hitta det du så generöst bjuder på?

  En svinigt intressant bok som jag läste för ett antal år sedan: The Mommy Myth: The Idealization of Motherhood. Fina klassanalyser bland annat, t ex att idén om den perfekta modern som stannar hemma sina barn till exempel bara gäller en relativt välbärgad medelklass och däröver, medan det tydligen inte är ett dugg viktigt för arbetarklassen och de lågbetalda singelmödrarnas ungar att få vara hemma med sin mamma – de ska tvärtom slita i tre underbetalda jobb samtidigt och oroa sig för ungarna som de inte kan finna någon vettig barnomsorg till. Vilket jävla svek.

  Utgångspunkten är USA förstås, men det finns mycket i det hela som stör och skaver även om det appliceras på våra relativt sett jämställda länder.

  Lästips för en latare tillvaro någongång i en avlägsen framtid, haha.

 • Reply Alexandra B 28 januari 2014 at 07:55

  I Merilyn French bok "Kvinnorummet" (allmänbildning för alla intresserade av feminism) Sejer hon att "kvinnors sexualitet inte tas på alvar , och det är därför tex kvinliga gay par aldrig ses som ett hot mot manligheten". Dvs kanske det inte alls är fråga om "frihet" att röra sig emellan könsrollerna, utom en föld av att inte tas på allvar, "för lilla vän du är så söt när du talar om ngt du tycker är viktigt".

  http://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/lotta-lundberg-laser-kvinnorummet-igen/

 • Reply Rockpaperscissorlizardspock 28 januari 2014 at 08:50

  Sedan är det ju det där också med att de "manliga" karaktärsdragen värderas högre i samhället. Det är helt enkelt stigmatiserande för män att uppvisa "kvinnliga" attribut. Att som kvinna uppvisa "manliga" attribut är däremot eftersträvansvärt. Sålänge man inte bryter mot utseende- eller underkastelsenormen i alltför hög grad då, för då blir man "butch" eller en "orakad rabiesfeminist" 😛

 • Reply Peppe 28 januari 2014 at 19:06

  Ennet: yes mam!

  Cruella: Ja, fan borde ha börjar tagga alla feministinlägg för länge sen. men bättre sent än aldrig. Börjar nu. tack för boktipset, tror att den fanns på en litteraturlista jag fick från Gender and the News media-föreläsningsserien. Ska absolut läsa den i maj nör detta är över.

  Alexandra B: tack för länken!

  RockPaper: precis så. Okej att vara pojkflicka , men INGEN man skulle säga att han var en flickpojke när han var liten.

 • Reply The Tit 29 januari 2014 at 12:36

  I would have to say I believe the gender equalities that are still present today are due to the harsh social climate and pressure placed on boys and men… If we can right that, and get more empathy in our culture, I'm fairly sure that women's equality will be aided along side it.

 • Leave a Reply