Okategoriserade

Hamburgare på köttfri dag

29 januari 2014

Det här är kanske gamla nyheter för er, men jag tycker att det är så sjukt att en enda liten köttfri dag i veckan (dessutom bara en måltid av flera) kan väcka så mycket skräck i folk. Kommer ni ihåg hur det var i Helsingfors när motsvarande diskuterades. Folk blev direkt aggresiva. Och då handlade det inte om att tvångsomvandla samtliga barn till vegetarianer, utan bara att servera en vegetarisk måltid i veckan.

I Nyköprings kommun beslöt sig skolorna för att äta vegetariskt varje onsdag. Syftet är att minska påverkan på klimatet som sker till följd av köttproduktionen. Lantbrukarnas riksförbund (LRF) reagerade med att göra en pr-kupp där de delade ut hamburgare utanför skolans matsal.

Lovisa Norberg, medlem i LRF och den som anordnar hamburgarutdelningen argumenterar i en intervju till Dagens Media:


Det debatteras tydligen väldigt mycket. Sedan tycker jag att korna har kommit i skottgluggen bara för att de släpper ut så mycket gaser. Korna de fiser men det kanske vi också gör om vi äter bönor istället för kött. De siffrorna har vi inte.

Sen fortsätter hon med att säga:

– Vi vill bara att ungarna ska få ordentligt med näring alla dagar. Det är särskilt viktigt för tjejer som växer, idrottar och ska bli snygga. De har ett väldigt stort järnbehov och jag tror inte att man alltid tänker på flickorna. De har kommit i skymundan för de ställer sig inte upp och skriker direkt.

Egentligen handlar det naturligtvis om pengar mer än omtanke. LRF vill att svenskarna ska välja svenskt kött istället för importerat, enligt dem är det ett miljövänligt  alternativ. Men så länge svenska bönder importerar soja från Brasilien för att mata sina kor och grisar med är håller inte argumentet. Dessutom, så gott som vilken måltid som helst utan animaliska produkter klimatsmartare än en med kött. Välj en säsonganpassad vegemåltid och alla vinner. Förutom tjejerna då, enligt LRF, de blir ju inte snygga på enbart grönsaker..


Kontrakt, nyanser av grått och bloggar
The Bro Code

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Anonym 29 januari 2014 at 19:59

  Metan är gasen som man hänvisar till då man pratar om pruttar och växthuseffekt. En mänskoprutt innehåller upp till 10 % metan. Mera metan produceras ifall födan är hårsmält. Idisslande djur producerar mera metan än ett icke-idisslande. Idisslare rapar också metan.

  Vad som också producerar stora mängder metangas är matrester i blandavfall.

 • Reply Peppe 29 januari 2014 at 20:54

  Tack för förtydligandet! jag var kanske lite för optimistisk när jag utgick från att alla visste detta.

 • Reply Anonym 29 januari 2014 at 20:56

  I´m speechless. H.vege

 • Reply Anna 30 januari 2014 at 00:02

  Att att få äta lik är en sådan oerhörd helig ko (HAHA)…ja jag är fan rörd av allas engagemang. Knappt någon av dessa skulle bry sig när det handlar om att ens få existera som människa; feminism, rasism, HBTQ etc. Men dessa människors köttfärs? RÖR DU SÅ DÖR DU. Jesus.

  Och sååå kul att kvinnokroppen och vårt yttre ska alltid vara inblandat, jippi!!!! 😀 Sälj grej med tjej! Underbart!

  / Helt jävla matt.

 • Reply Lisa 30 januari 2014 at 00:06

  aaaaaaHAHAHAHAHAHAHAAA!! Såna "argument".

 • Reply Nora 30 januari 2014 at 00:12

  Nej nu

 • Reply Basse 30 januari 2014 at 01:30

  Till allas stora glädje kommer ärendet upp till diskussion på nytt i Helsingfors stadsfullmäktige så småningom. Det har vi Terhi Koulumies (saml.) att tacka för. I november lämnade hon nämligen in ett initiativ om att slopa den köttfria dagen i skolorna.

  Hoppas att diskussionen hamnar på youtube igen. Den senaste diskussionen var rätt underhållande, på ett lite masokistiskt sätt.

 • Reply Anonym 30 januari 2014 at 03:11

  Har ocksa tankt MYCKET pa det har med vegetariskt/kottfritt. Jag pratar sallan med folk om VAD de serverar hemma pa vardagsmiddagar men utgar ifran att det ar kottkottochmerkott. Har i Australien ar det rentav hysteriskt sa mycket kott folk ater!!! Och precis som feminismdiskussionen sa finns inte den har 'kott ar lika med miljopaverkan' diskussionen. Tror inte ens de flesta har tankt tanken att det kan finnas ett alternativ till kott vid varje maltid.
  Sjalv ater jag mest vegetariskt (aven om jag inte ar renodlad vegetarian)och det ger alltid upphov till en javla hetsig (och ofta alkoholstinn) diskussion om vad man som manniska (och kvinna) behover och inte behover ata for att leva ett HALSOSAMT LIV. Helt ogenerat blandas det in menstruation och graviditet och jag vet inte allt… Sarskilt medelalders man med stora olmagar verkar vara de som har allra svarast att acceptera att man valjer vegetariskt. Tanker ibland att det har att gora med det dar urgamla komplexet att 'om inte andra ater nyttigt spelar det ingen roll om jag inte heller gor det', men a andra sidan tror jag ocksa att folk pa fullt allvar TROR att man inte kan nara sig utan kott.

  P.S. Tankte anda in pa sista raden att du kanske helt tankte lata bli att kommentera 'snyggheten'. Det hade ju varit klockrent!

 • Reply Anonym 30 januari 2014 at 03:17

  Sen annu ett tillagg – jag vet ju inte hur skolmaten ser ut nufortiden men nar jag vaxte upp i Nyland pa nittiotalet sa var ju skolmaten sallan riktigt kott anyway. For det mesta var det andra klassens kottprodukter som nuggets och de billigaste fiskpinnarna som finns pa marknaden. Och hur javla mycket naring finns det egentligen i en korv som har en kotthalt pa 20 % och resten ar mjol, tillsatser och ingredienser 'jamforbara med kott'vilket jag inte ens vill tnka pa vad det kan rora sig om for nagonting.

 • Reply Basse 30 januari 2014 at 07:23

  Finns inget som en köttfri skoldag eller ett nonchalant "hen" som får konservativa farbröder (av bägge könen) att slänga ut tankeförmågan genom fönstret och drabbas av ett akut hysteriska anfall.

 • Reply Eva Ekholm 30 januari 2014 at 08:00

  Precis som anonym ovan funderar jag också på det där med hur mycket näring det på riktigt finns i skolmatens "kött"… Tror vi skulle ha mycket friskare barn med mer vegetariskt och renare mat, istället för de mjölpinnar som kallas fiskpinnar som serveras varannan dag.
  Själv äter jag kött men anser inte att det är så otroligt viktigt. Jag är bara för lat för att sluta och så gillar jag smaken i en bra biff. Men kag tycker att äter man kött så betalar man för det. Det ska inte vara billigt. Skolorna använder det billigaste och dessutom blandas det ut med just mjöl och tillsatser…

 • Reply Maria Turtschaninoff 30 januari 2014 at 08:29

  Där ser man: är man inte tillräckligt snygg (för det är ju enda målet för flickor) har man helt enkelt inte ätit tillräckligt med kött. Vad bra, nu vet vi det! Kanske kosmetikindustrin borde hoppa på: kött i ansiktskrämen! Bacon i peelingen!

 • Reply Anonym 30 januari 2014 at 09:14

  Mina barns dagis i Hfors hadde vegetarisk när-producerad mat varje dag, utom torsdagar då det var fisk. Dom lagade all mat i sitt egna kök där barnen fick hjälpa till. Inga föräldrar klagade, alla tyckte tvärtom att det var super, speciellt i jämförelse med den massproducerade ohälsosamma maten dom flesta dagisar serverar.

 • Reply Rockpaperscissorlizardspock 30 januari 2014 at 11:02

  Bara själva namnet "vegetarian" eller "köttfritt" upplever jag att många finner provocerande. Hur många tyckte att det var radikalt när vi fick pannkakor med sylt i skolan?

 • Reply Anonym 30 januari 2014 at 20:40

  Det finns alltid ett vegetariskt alternativ till hands i skolorna i Helsingfors. Man behöver alltså inte äta kött om man inte vill. Varför då introducera en dag då man måste äta vegetariskt? Vill man äta kött så äter man kött. vill man äta vegetariskt så äter man vegetariskt. Behövs inget tvång.

  Och sen att välja svenskt kött i stället för importerat är inte precis miljövänligt, men nog är det miljövänligare ändå, så på det sättet håller argumentet.

 • Reply matilda 30 januari 2014 at 23:07

  i en förskola (som inte är kommunal) i min kommun serveras bara vegetariskt, eftersom det är mycket billigare att göra vegetarisk mat. dom köpte bara in närodlat och ekologiskt. nån gång ibland tror jag att dom har kött, men väldigt sällan, och det också såklart från en gård i kommunen. när diskusionen kom upp om dom andra förskolorna kunde göra samma sak (för det vill dom faktiskt, inte pga köttfriheten, men på grund av det närodlade och billiga i längden) kunde dom inte göra det för kommunen måste ha en kommunal upphandling om massa saker och ställena man köper ifrån måste garantera att dom kan leverera tex 100 kilo morötter i veckan året runt. en lokal odlare kan inte göra det. det är möjligt att odlaren faktiskt kan leverera 100 kilo morötter i veckan men hen kan inte GARANTERA det. och därför får inte kommunala förskolor köpa morötter från hen. och det tycker jag är skit. för övrigt så har de flesta förskolor jag jobbat på en köttfri dag i veckan, men olika dagar och inget uttalat. dom bara har en köttfri dag för kokan tycker att det ska vara så och hon varierar dagarna. jag tror att inte speciellt många skulle klaga om man inte gjorde så stor grej av det, folk skulle väl knappt märka att det inte var kött dom åt? iallafall tog det mig flera månader innan jag fattade att vi hade köttfria dagar på förslolorna.

 • Reply Lurkeslurk 31 januari 2014 at 14:31

  Jag minns när de nya nordiska näringsrekommendationerna kom i höstas, där det hette att man skulle "begränsa andelen rött kött som huvudmåltid till 3-4 gånger i veckan". Min spontana reaktion var "Begränsa?! Hur mycket kött äter folk egentligen?"

  Jag är inte vegetarian själv (fast undviker rött kött av miljöskäl), men jag kan inte föreställa mig att äta kött varje dag, eller t.o.m. flera gånger per dag, vilket jag antar att folk som börjar tugga fradga av tanken på en vegetarisk måltid i veckan gör.

  Antagligen är det så att de tror att vegetarisk mat är samma som att bara ta bort köttet och lämna några överkokta grönsaker. And who can blame them, egentligen, det tror ju Unicafé också… (okejokej, billig poäng, de har faktiskt blivit aningens bättre på senare år. Men tofu kan de fortfarande inte laga!)

 • Reply Mia 31 januari 2014 at 22:02

  Först trodde jag att artikeln var ett skämt (det där med bönfisarna var faktiskt riktigt roligt om man ser det så), sen tyckte jag mest synd om Sveriges lantbrukare som… tja, inte har den mest retoriskt begåvade talesmannen, kan vi väl säga. För att vara lite snälla.

  För övrigt tycker jag det är lite märkligt att en köttfri dag skulle vara något speciellt, alla skolor jag jobbat på (eller gått i, för den delen) serverar ju risgrynsgröt eller grönsaksbiffar åtminstone en gång i veckan utan debatt. Fattar inte vad jag missar?

 • Reply Basse 1 februari 2014 at 12:19

  Finns det rationella skäl till att erbjuda kött till lunch i skolorna precis varje dag? Nä.

 • Reply cruella 4 februari 2014 at 06:33

  Det där med upphandlingsreglerna har blivit ett bekvämt slagträ (hur många har koll på den lagstiftningen liksom?) MEN faktum är att det går att hålla sig inom dem och ändå handla ungefär som man vill – om man är kunnig, kreativ och framför allt villig.

  Så läs gärna på om lagen om offentlig upphandling och uppvakta kommunpolitikerna och tvinga dem att svara ordentligt och detaljerat och inte bara svepande och avfärdande.

  Se den här artikeln som redan har några år på nacken:

  http://upphandling24.idg.se/2.1062/1.251959/lagen-inget-hinder-for-narproducerat

 • Leave a Reply