Okategoriserade

Litteraturtips: Temporarily yours

10 mars 2014

Någon frågade om litteraturtips gällande prostitution och jag tänkte passa på att tipsa om boken jag läser inför onsdagens föreläsning, nämligen Elizabeth Bernsteins Temporarily yours.

Det känns som om ett blogginlägg är för kort för att sammanfatta mina funderingar kring ämnet (och ärligt talat är mina tankar ännu inte färdiga), men Bernstein beskriver bland hur modern, postindustriell prostitution blandar ihop det privata med det allmänna. Förr var prostitution ett snabbt opersonligt skjut, men nu för tiden är folk vana vid att få service på ett helt annat sätt och det blir vanligare med Girlfriend Experiences och (mer eller mindre äkta) känslor inblandade i köpet. Torsken vill ha mer av vad han tror är äkta vara, inte bara snabb fysisk tillfredsställelse. Bernstein kallar det ”bounded authenticity.” Medan samhället förändras, förändras också det som folk älskar att kalla världens äldsta yrke (världens äldsta förtryck?). Bernstein skriver också om den global ekonomi, social utrymmen, Internet och om klassklyftor som bara blir större också i väst. Och så finns det en massa olika sorters sexarbete, allt mellan gatutjänst till lyxeskorter.

En överraskande aspekt som upprepas i så gott som varje bok vi läser till den här kursen är att vare sig en jobbar i Nairobi, Mumbai, San Fransisco eller Amsterdam verkar polisen vara sexarbetarens största konkreta hot (om man bortser från patriarkatet och kapitalismen som gjort att folk har så lite pengar att de är tvungna att sälja sina kroppar) i form av misshandel och ren stöld av kvinnans pengar. I en del amerikanska delstater är det till exempel lagligt för en polis att ha sex med en prostituerad om han gör det för att ta reda på om hon är en sexarbetare. Det sagt, skriver Bernstein också om empatiska polismän.

Bättre sent än aldrig: The Reformation
En helg i Palm Springs

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Mama´s got the magic 10 mars 2014 at 20:42

  Peppe, du har lärt mig så OTROLIGT mycket intressant om prostitution via den här bloggen! Är så tacksam. Kan du skriva en roman om en prostituerad och en äcklig gubbe snart?

 • Reply Peppe 11 mars 2014 at 03:23

  Linn, för dig gör jag vad som helst.

 • Reply Anonym 11 mars 2014 at 09:10

  Walopää säger: Tack för att du delar med dig av detta brännande ämne här. Det är som en sån enorm blind fläck för hela samhället. Vad galen jag blir på snacket om "världens äldsta yrke". Det är för fan inget yrke, i alla fall för det allra mesta inte.

  Varför säger ingen nånsin: "stöld har faktiskt alltid förekommit och kommer alltid att förekomma. Vi kan lika gärna avkriminalisera det – vare sig ni gillar läget eller ej så är det världens äldsta yrke, det får ni leva med, ni stöldmotståndare."
  (Och då talar jag förstås om stöld i liten skala, för stöld i stor skala är så klart helt lagligt :). Men det heter inte stöld då. )

 • Reply Peppe 11 mars 2014 at 17:44

  Precis! Och ju mer jag läser om lagstiftning lär jag mig att de utsatta kvinnorna ofta blur dubbelbestraffade. Så jäkla vidrig värld vi lever i.

 • Leave a Reply