Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›
Okategoriserade

De säkra och de mjuka

27 mars 2014

ETT INLÄGG! TVÅ TANKAR!

1. En god vän sa att hon önskar att hon var bättre på nationalekonomi. Om hon bara kunde mer kunde hon kasta in sig i diskussioner om sänkningen av barnbidrag och det nya budgetförslaget. Detta är alltså en av mina smartaste vänner. Är bombsäker på att nästan alla mina manliga vänner med glädje skulle ge sig in i en diskussion om skattehöjningar.

Motsvarande fenomen har jag noterat under föreläsningarna jag går på. Mina kvinnliga klasskamrater svarar genom att ställa en fråga: ”Visst är det så att…” medan snubbarna påstår. Eftersom evolutionen inte gjort folk med penis smartare än folk med vagina är min teori att vi uppfostras till att vara säkra och försiktiga. Män ska vara starka och veta, kvinnor ska vara mjuka och flexibla.

Jag generaliserar jag så klart. Jag vill inte heller lägga några värderingar i detta. Ibland är det bättre att visa vägen med hela handen, andra gånger är det charmigt att inte vara en besserwisser som sitter på den absoluta sanningen. Personligen jobbar jag på att vara säkrare när jag svarar på frågor under föreläsningarna och mer svävande när jag diskuterar prostitution med folk.

2. Hietanen skriver om att banta. Gör inte det, men läs gärna hennes inlägg. Jag följer Annes råd äter choklad i den sydkaliforniska soffan (eller egentligen är det gammal Ikea).

Fjorton procent
Vad jag tänkt på

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Anonym 27 mars 2014 at 07:25

  En sak som stör mig är när man åt vissa alltid måste förklara från början vad feminism är, vad jämställdhet är, bla bla bla. Liksom, nej, vi vill inte utrota män. Nej, vi struntar inte i att raka armhålorna för att provocera. Nej, vi är inte sura och bittra bara för att vi inte ler. Och så vidare i all oändlighet. Känns som om så många kvinnor tar på sig den uppfostrande rollen, den snälla och tålmodiga rollen och förklarar samma saker om och om igen. Tänk om vi bara började säga rakt av vad vi tycker och skiter i att förklara oss? Och sen bara stänger ute alla som inte förstår. Not my problem. Tycks ju fungera för män…

 • Reply Telmo 27 mars 2014 at 07:48

  Det krävs nog inte någon kunskap i nationalekonomi för att diskutera statens budget. Liksom alla budgeter har den helt enkelt inkomster på ena sidan och utgifter på andra. Nationalekonomisk teori säger ingenting om hur olika inkomster/utgifter bör vägas mot varann, det är en värdering som var och en kan (måste) göra själv. Men man får förstås ett bättre argument om man vet något om storleksklasser, om de olika inkomsternas/utgifternas historiska utveckling och tidigare diskussioner om saken. Helsingin Sanomat publicerar en gång om året en fin grafisk presentation av budgeten där speciellt skillnaderna mellan de olika momentens storleksklasser framgår tydligt.

 • Reply Sandra 27 mars 2014 at 07:58

  En sak som stör mig nåt sjukt är att då jag väl sagt något just så där som du skriver "Visst är det så" o nån säger emot mig blir jag osäker – trots att jag är MINST 110% säker på att jag har rätt. Så sjukt irriterande, stör mig alltid själv på det. Vill liksom på detta sätt undvika att det blir genant ifall att jag ÄNDÅ HAR FEL trots att jag vet att jag inte har det.

  Jag önskar också som din goda vän – om en ändå kunde kunna nånting om de där ämnena. Nämnas bör kanske att jag verkligen inte har någon aning om nationalekonomi, det är till min stora sorg ämnen som kan förklaras 10 gånger för mig o ändå förstår jag inte så mycket… Men att säga ifrån kan ju vem som helst, så en borde ju samla lite mod o säga ifrån på sitt eget sätt!

 • Reply Basse 27 mars 2014 at 08:18

  Härifrån härleder jag en viktig egenskap hos en bra chef: att vaska fram de bästa insikterna då beslut ska göras, inte låta de mest självsäkra avgöra pga utstrålning och högljuddhet.

 • Reply Anna 27 mars 2014 at 08:26

  Om ditt sampel kommer från föreläsningar på universitetet är det troligen en procentuellt större andel män med högre iq eftersom män är överrepresenterade både bland toppen och botten, medan kvinnorna håller sig närmare medeltalet.

  Min teori är att kvinnor föds som mer säkra och försiktiga än män, men att uppfostran också påverkar genom att förstärka detta. Tex har kvinnor ett högre skyddsvärde än män, vilket jag själv tycker vi borde försöka frångå.

 • Reply Michaela 27 mars 2014 at 08:45

  Jag kan trösta din väninna med att säga att nationalekonomi troligen inte sku hjälpa henne så mycket. Jag läste 3 år nationalekonomi, blev ekonomie kandidat med det som huvudämne och på basen av det sku jag nog inte kunna säga mycket om sänkning av barnbidrag osv. Instämmer alltså helt med Telmo.

  Och gällande din teori. Intressant och så kan det vara. Men i min värld så tycker jag oftare att män säger saker som att de är precis så (just som du skrev) medan jag själv är noga med att poängtera att det är så JAG tycker och tänker. Jag tror inte på att det finns absolut rätt och fel mera på denhär nivån utan beroende på värderingar och utgångspunkt formas svaret.

 • Reply Anonym 27 mars 2014 at 08:57

  Jag vill gärna komplettera bantningsdiskussionen med Linda Skugges briljanta krönika:
  http://www.icakuriren.se/Diskutera-Fraga/Linda-Skugge/Skit-i-tallriksmodellen—borja-upptacka-varlden/

  Och så måste jag säga att jag är lyckligt lottad att ha fått umgås med en hel del tvärsäkra kvinnor inom naturvetenskap och teknik, trots att min första respons var "men varför är de så kantiga och otrevliga".

 • Reply Anna 27 mars 2014 at 14:52

  Michaela: intressant iakttagelse! Jag har upplevt samma sak. Blev en gång ledsen när jag hörde en man säga att det är mindre stressigt och mindre ansvarsfullt att vara hemma med barn jämfört med att jobba. Det här är ju olika beroende på vad man jämför med, klart att det för vissa är mindre stressigt men för andra är det helt tvärtom. När jag insåg att det var hans sätt att säga att HAN upplevde det som mindre stressigt och mindre ansvarsfullt när han jämförde med SITT jobb, och att han inte ville förringa min eller någon annans upplevelse som var helt motsatt, fick jag en tankeställare. Män och kvinnor har generellt olika sätt att diskutera och uttrycka sig, män är mera rakt på sak och säger inte "jag tycker" utan de säger hur det är, men egentligen menar de ju samma som kvinnor säger när de säger "jag tycker". Det är bra att vara medveten om dessa olika sätt att diskutera. Ingendera är fel, de är bara olika. Men eftersom de är olika finns risk för feltolkningar.

 • Reply Peppe 29 mars 2014 at 00:00

  Jag vet, Gudrun Schyman sa att man inte behöver övertala alla (speciellt inte dem som inte vill). Och istället fokusera på dem som på allvar är intresserade.

 • Reply Peppe 29 mars 2014 at 00:00

  Tack för att du säger så.

 • Reply Peppe 29 mars 2014 at 00:02

  Jag med! Samma här. Men försöker lära mig att det inte är så farligt att ha fel. Folk glömmer.

 • Reply Peppe 29 mars 2014 at 00:03

  Så sant, gamla vän.

 • Reply Peppe 29 mars 2014 at 00:05

  Intressant! Har du nån referens på det?

 • Reply Peppe 29 mars 2014 at 00:07

  Bra iakttagelse att kvinnor oftare kanske säger vad de tycker, medan män (till synes) levererar fakta.

 • Reply Peppe 29 mars 2014 at 00:08

  Tuuuusen tack! Älskar Skugge! Och det är nog inte bara tur för dig, det är säkert också en del skicklighet med i spelet.

 • Reply Peppe 29 mars 2014 at 00:11

  Så sant. Folk utgår bara från verklighet. Sen är det en annan sak om man själv inser sitt perspektiv eller presenterar det som absolut fakta.

 • Reply Anna 29 mars 2014 at 07:41

  Deary, Ian J.; Irwing, Paul; Der, Geoff; Bates, Timothy C. (2007). "Brother–sister differences in the g factor in intelligence: Analysis of full, opposite-sex siblings from the NLSY1979". Intelligence 35 (5): 451–6.doi:10.1016/j.intell.2006.09.00

  Om man googlar men women iq hittar man bilder med försenat en Gausskurva, kvinnornas är högre och smalare, männens bredare och därmed finns också flera män på den absoluta toppen och botten. Men iq är ju bara ett mått på intelligens..

 • Leave a Reply