Okategoriserade

Yes to läppstift, men no to botox?

26 maj 2014

Två glada saker! 1) att det fick så bra för Feministiskt Initiativ i EU-parlamentsvalet och 2) att jag hittade en finsk feministrörelse som kallar sig Fem Act. Det känns så himla bra att sånt här händer i också i Finland. De första inläggen på FemAct består till stor del av kändismän som håller upp plakat där det står att de är feminister. Att män i Finland öppet kallar sig feminister är inte helt vanligt och att kreddiga kändismän tar ställning är tyvärr viktigt för att bredda rörelsen. 

Samtidigt tycker jag att det kanske är att slå in öppna dörrar att hålla upp en skylt där det står att man är emot våld i nära relationer. Ska folk liksom få kudos för att de går ut i offentligheten med att de är emot våld i hemmet? Borde inte det vara självklart. 

När jag nu håller på och kritiserar hejvilt tycker jag också att ett plakat där det står ”No Silicon! No Botox! No Shit!” är lite problematisktProblemet här är att det blir ganska svårt att dra gränser för vad som är okej för kvinnor att göra med sina kroppar. Smink är okej, plastikkirurgi fel? Yes to läppstift, men no to botox? 

Kvinnor (och i viss mån män) lever redan nu enligt stränga skönhetsnormer och  att göra skillnad mellan det ”naturliga” = fint och sillikon och botox = fult gör vi knappast feminismen en tjänst. Min feminism handlar i alla fall om rätten till att bestämma över sin egen kropp. Att vi sedan är påverkade av normer och strukturer om hur en kvinna ska se ut är kanske ett annat inlägg.

Men som sagt, så in i helvete roligt att FemAct finns!

Tvåa i Mejlans uthyres
Hur man äter och dricker sig igenom en dag

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Charlotte 26 maj 2014 at 23:19

  Håller helt med dig! Det hjälper inte att man "låter" kvinnor vara naturliga (istället för vad liksom, onaturliga?) eftersom det fortfarande är ett skönhetsideal att leva upp till, en mall att tryckas in i.

 • Reply Peppe 26 maj 2014 at 23:53

  Precis! Det är som upprop om att "riktiga" kvinnor har kurvor/äter choklad/har kort hår eller vad man nu hittar på. Som om det fanns kvinnor som inte är riktiga.

 • Reply Jenny H. 27 maj 2014 at 06:56

  Håller fullständigt med där! Det ska inte vara pekpinnar över vad en kvinna ska göra med sin kropp. Det tycker jag är en helt annan diskussion. Men kul med FemAct! Jag var riktigt avundsjuk på att Sverige hade F! i söndags faktiskt…

 • Reply Anonym 27 maj 2014 at 11:49

  Njä, det där håller jag inte med om. Jag tycker att det ändå är skillnad på att injicera något IN i kroppen, göra operationer och whatnot och att t.ex. stryka färg utanpå läpparna. I min värld är Botox verkligen mycket mer onaturligt än läppstift.

 • Reply Lisa 27 maj 2014 at 12:27

  Superintressant tycker jag med vad som anses vara okej vs not vad gäller våra (ladies) kroppar! Minns väl en gång när jag blev utmanad av en plastikkirurg i New York på en fest när jag började ranta "ingrepp – bu, hur kan du, ingrepp på kroppen, yada yada" och han bara "hur bestämmer du över vad som är okej och fint att göra? Hårfärgning, ta bort hår, smink okej? Och tandställning väl? Ta bort åderbråck? Också ingrepp ju för att bli snyggare" etc, etc. Och "Hur förändrar du själv ditt utseende?"

  Jag blev helt klart ställd och har helt klart haft en mindre dogmatisk inställning sen dess. Attackerna behövs på annat håll.

 • Reply Peppe 27 maj 2014 at 17:40

  Samma här. Lite avis och mycket glad över Fi och nu har vi en egen rörelse!

 • Reply Peppe 27 maj 2014 at 17:41

  Fast jag tycker att problemet här är att jag inte kan komma på någon som har rättighet att bestämma över en annan människas kropp. Det där med "onaturligt" och "naturligt" blir också problematiskt. Om man drar det till sin spets är det mesta den moderna människan gör "onaturligt"

 • Reply Peppe 27 maj 2014 at 17:46

  Just så! Så himla svårt att dra en gräns mellan vad som är okej och var som inte är det och vem som bestämmer var den gränsen ligger. Och så roligt att jag får hänga med vår gemensamma vän Sara här i L.A!

 • Reply Lisa 27 maj 2014 at 20:24

  Ja! Sara mejlade mig med samma glada tillrop! Jag planerar LA-resa när NYC börjar kännas för kallt. Blir ni kvar?

 • Reply Peppe 28 maj 2014 at 01:33

  Tyvärr åker vi hem i början av juli och återvänder först efter jul. Men då är ju LA fortfarande varmare än NY…

 • Reply Anni 4 juni 2014 at 15:21

  Appropå Fem Act så finns det även några andra roliga aktörer/grupper, som tex. Finnish Feminists for Feministiskt Initiativ https://www.facebook.com/pages/Finnish-Feminists-for-Feministiskt-Initiativ-Fi/277646479077726?fref=ts
  och ARX som är ett antirasistiskt och feministiskt nätverk: https://www.facebook.com/antirasismix?fref=ts

 • Reply Peppe 5 juni 2014 at 05:59

  Visste ej! Roligt! Tack för detta.

 • Leave a Reply