Okategoriserade

Hur svårt det är med jämställdhet när man får barn

28 augusti 2014

Smygbloggar lite medan andra pratar eftersom jag vill att ni ska läsa den här texten av Nina Åkestam om hur jämställdheten klampar ut när barnen kommer.

”Det intressanta är att det spelar ingen roll hur rollerna såg ut innan barnen. Om han tjänade mer är det naturligt att hon är hemma, det andra vore ju ekonomiskt orimligt. Om hon tjänade mer är det också naturligt att hon är hemma, hon har ju slitit så mycket och känner att det är dags att prova något annat. OM VI INTE TÄNKER EFTER HAMNAR VI DÄR. Det har vi alltid gjort. Och även fast jag vet det känns det surrealistiskt när jag ser det hända folk jag känner. Att det kan vara så himla lätt att analysera strukturer och fördomar i andra sammanhang, men när det gäller en själv är det plötsligt så svårt.”

Mediakritik och den subjektiva journalisten
Fråga bloggen om podden

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Miss Upsey Daisy 28 augusti 2014 at 15:41

  Jag håller med Nina ( läste precis den här texten innan jag klickade in hit ). Jag har själv en dotter på femton månader som börjar dagis på måndag. Har tänkt mycket på det här med hur vi var lediga ( jag var hemma ett år) och hur det kommer bli när vi kommer in i svängen med hämta lämna och hur timmarna bara kommer springa ifrån en på kvällar och helger. Vilka fajter är värda att ta? Jag önskar att det fanns ett lätt svar men det är verkligen inte enkelt. Är det värt att dela 50/50 på allt bara för att det är PK eller ska man ha mer luddiga gränser för att det kan vara enklare för just denna familjen: Jag vet inte. Det finns så många saker att ta ställning till varje dag.

  gah!

 • Reply rockpaperscissorlizardspock 28 augusti 2014 at 23:06

  Jotack, jag är där nu, eller ja, vi är det från och med imorgon, pga har inte råd att göra på något annat sätt. Både jag och mannen mår skit över det och omgivningen är nöjd, jag gör ju äntligen rätt och är hemma med mina barn. Jag måste ju äntligen ha fattat att jag gjorde fel med första barnet. Nu har hon begriiihiiipit.
  Nåja, tre arbetsintervjuer på 8 dagar, varav två för samma jobb. Håll en tumme pretty please.

 • Reply Peppe 30 augusti 2014 at 22:19

  jag vet inte heller. verkligen inte. det är lätt att predika och verkligen VILJA, men sen är vardagen där och gör allt så mycket mer komplicerat.

 • Reply Peppe 30 augusti 2014 at 22:20

  Håller tummarna! Och om man som du tillbringar en så stor del av livet på att fundera, prata och kommentera feminism så är det okej att kompromissa. Alla kan inte göra allt hela tiden. <3

 • Leave a Reply