Okategoriserade

Tahdon!

27 november 2014

För en liten stund sedan frågade min svenska man vad tahdon betyder, hela hans Facebook-och Instagramflöde var nämligen fullt av folk som utropade just det ordet! I morgon röstar Finlands riksdag för en jämlik äktenskapslagstiftning. Just nu ser inte lagen alla människor som lika. 

Den jämlika äktenskapslagen är inte en lag som handlar om romantiska kyrkobröllop med välsignande präster, den handlar lika mycket om borgerlig vigsel och framför allt om människors lika värde. 

En jämlik lag kommer inte att sudda ut alla kön och världen kommer inte att förvandlas till en grå massa (har folk som påstår detta aldrig sett en Prideparad?). Barnen då? Salon rapporterar att barn till föräldrar av samma kön, generellt är lyckligare än barn i heterosexuella familjer.* Barnens välmående handlar om de lever med bra eller dåliga föräldrar, inte vilket kön de har. Finland är för övrigt det enda nordiska landet där bara heteropar får gifta sig. I Sverige, Norge, Danmark och Island är det redan en självklarhet. Sneglar vi österut går Ryssland mot en atmosfär som är allt mer kritiskt till alla former av leverne som faller utanför kärnfamiljsnormen. Där är det direkt livsfarligt att vara öppet homosexuell. Finland kan väl ändå inte styra åt det hållet?

Men som sagt: Om man utgår från att alla människor har samma värde finns det inga hållbara argument mot att andra än heterosexuella par ska få gifta sig. Inga alls. 


*nu kan nån skrika NOT ALL KIDS!

Podcasten
Rödvin, stearin, hallonsylt och blod

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply ett ritstift i din rumpa 27 november 2014 at 20:02

  jag håller tummarna så otroligt hårt för att beslutsfattarna imorgon visar att det är de fotspår som resten av Norden redan travat upp åt oss vi vill följa i, istället för att fortsätta stå och trampa på stället!

 • Reply Koko 27 november 2014 at 22:45

  Precis. Varför är det här ens en fråga att diskutera? "Separate but equal" är föråldrat för länge sedan!

  Egentligen tycker jag att kyrkan kunde lämnas helt utanför saken. Skapa ett juridiskt bindande avtal för personer som vill ha ett sådant och så kan kyrkan välsigna eller inte som den har lust. Jag tycker hursomhelst inte att vi ska blanda ihop religion och juridik.

 • Reply Eva-L 28 november 2014 at 14:42

  Så vad betyder "tahdon"?

 • Reply Peppe 29 november 2014 at 12:13

  Sorry, det betyder "Ja, det vill jag". På finska kan man säga JA med bara ett verb och TAHDON är det man säger i då en vigeselförrättare undrar om man vill gifta sig med personen framför en.

 • Reply Anonym 30 november 2014 at 14:37

  Hur länge har din man bott i Finland, och på vilken nivå är hans finska? Tar han lektioner eller hur lär han sig?

 • Reply Peppe 30 november 2014 at 14:54

  Han har bott i Finland i ca åtta år, han talar väldigt lite finska (förstår en del och kan beställa hamburgare), han tar ej lektioner, men så ska vi inte heller stanna i Finland.

 • Leave a Reply