Okategoriserade

Varannan känner sig tjock

16 februari 2015

Läste ni att varannan svensk tjej mellan 11-15 känner sig tjock medan bara 10 % är överviktiga. Pojkar drabbas också, inte -ännu- i samma utsträckning, men de är på väg. Var femte 13-årig flicka säger att hon försökt gå ner i vikt. Siffrorna kommer från Sverige, men jag tror inte att de skiljer sig så himla mycket från Finland.

Det handlar delvis om att det finns en massa pengar i att få folk att känna sig missnöjda med sina kroppar, men också en smalhetskultur där kapitalet är vältränad och smal är lika med lycklig och lyckad. TV-serier lär oss att tjocka människor är roliga, klumpiga och ibland lite dumma. De får ytterst sällan rollen som snygga och lyckade.

Varje år rapporterar media och reklambranschen  om att det nu är dags att slopa smalhetsidealet för att ge plats åt alla sorters kvinnor (bland annat Dove kapitaliserade med reklam där ett gäng snygga ljusa kvinnor med lite mer kurvor än traditionella modeller skulle representera ”den vanliga kvinnan”). Men i praktiken finns det fortfarande en tyst kulturell överenskommelse om att smal och fit är högstatus, medan allt annat är lite mindre lyckat.

Det här är inte breaking news, men nya och riktigt obehagliga här är att barn nu för tiden tycker att det är viktigt att vara smal. Tänk att se tillbaka på sin barndom och minnas alla bantingskurer man testat. Och allt är givetvis vårt fel. Vi som är vuxna. För det är svårt att skapa självkänsla hos barn när vi är på gränsen till besatta av mat och träning. Och eftersom vi lever i en kultur som belönar smarta och vältränade personer är cirkeln sluten.

Här är en text skriven av en av skaparna till appen Zombies, run! Hon skriver om att vara tjock, att träna och att gilla sin kropp.

Bilden härifrån.


Två superbra tips
El lobo solo

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply @enga 17 februari 2015 at 08:03

  Jag är så väldigt tacksam över alla bra lästips du kommer med! Jag gillade verkligen den här artikeln, och det gör jag med nästan alla dina lästipslänkar, och om jag inte gillar, dvs inte håller helt med, så väcker de alltid tankar att brottas vidare med. Stort tack för att lata bekväma jag slipper leta upp dem själv. 🙂 (och så älskar jag allt du skriver själv också förstås, men det hoppas jag är underförstått eftersom jag hänger här varje dag… och har mitt signerade exemplar av Vackra Människor på hedersplats i bokhyllan. Så mycket igenkänning i den boken, och fantastiska karaktärsbeskrivningar! Nu hejdar jag mig. Slut på nätkärlek för den här gången.)

 • Reply Helena S 17 februari 2015 at 08:24

  Ja men ahh. Jag fick hjärtsnörp när min snart 5-åring började strutta runt med magen indragen. Efter ett allvarligt samtal gick hon med på att barn SKA ha mage och att hon är superfin just som hon är. Btw. Idag känner jag mig tjock.

 • Reply Bella 17 februari 2015 at 15:40

  Så viktigt tema som behövs skrivas mer om. Jag insåg igår att min (snart) fyraåring lyssnar noga när jag säger att jag skippar middagen och äter frukost (brinner – breakfast for dinner?) istället. Eller när han pappa sa att han inte ätit nån lunch… Ja, det gäller att tänka på vad man säger. Barn gör ju som sagt inte som man säger, utan som man gör. Försöka vara en bra förebild, varje dag. Shit vilken press! Men men, viktigt att inte prata illa om sig själv, sin kropp etc.

  Tack för alla länkar och att du sätter på mig feministglasögonen oftare!

 • Reply Peppe 17 februari 2015 at 22:45

  Vad glad jag blir! Tack för att du kommenterade. Stort hjärta!

 • Reply Peppe 17 februari 2015 at 22:51

  ELSA! Gulle. Tur att hon har en så klok mamma.

 • Reply Peppe 17 februari 2015 at 22:52

  Tack själv för att du läser!

 • Leave a Reply